Home: een documentaire over LHBT+ vluchtelingen

Tijdens een ‘matchingsdag’ voor de minor CampusDoc leren de studenten Toos Koster (25) van de opleiding Kunst en Economie en Kim Lensen (24) van de opleiding Media Informatie en Communicatie elkaar kennen. Er is meteen een match. Ze besluiten samen een korte documentaire te maken over LHBT+ vluchtelingen. Beiden hebben ze een andere invalshoek om dit een belangrijk thema te vinden.  

Tekst: Kitty van Peer

Kim valt zelf op vrouwen en heeft met het ‘cocktailmaatjesproject’ al veel contact gehad met gevluchte LHBT+ers. Ze is zich ervan bewust dat het voor haar ook een heel ander verhaal geweest zou zijn als ze in een ander land geboren was. 

Toos heeft Indische roots en realiseert zich meer en meer hoe zwaar het voor haar oma – gevlucht uit Indonesië – geweest is. Hoe moeilijk het geweest moet zijn om alleen met haar kinderen in een totaal vreemd land een toekomst op te bouwen. Opnieuw te beginnen.  

Twee verhalen die samenkomen in de documentaire ‘Home’. In dit traject leren ze drie jongens kennen die hun verhaal durven te vertellen. Mo, Elie en Hsen 

Waarom de titel Home? 

‘We zochten in eerste instantie iets dat met vluchten te maken had, maar we merkten dat de film uiteindelijk vooral ging om het hebben van een fijne plek waar je wordt geaccepteerd en waar mensen om je heen zijn die van je houden zoals je bent, een eigen thuis. Dus vandaar de naam Home.’ 

 Mo, Elie en Hsen.  Drie namen, drie gezichten, drie mensen. 

‘In Home volgen we Mo uit Jordanië en Elie en Hsen uit Libanon. Drie lieve en krachtige LHBT+ vluchtelingen die strijden om hun plekje onder de zon te vinden. Die niet wisten wat het woord ‘homo’ betekende.  Op jonge leeftijd hebben zij traumatische ervaringen moeten doorstaan. Ze moesten vluchten en ze vertellen nu hun verhaal in onze documentaire.

Nu ze in Nederland zijn, moeten ze nieuwe hindernissen overwinnen, zoals het leren van een nieuwe taal, een nieuwe cultuur en het feit dat ze voor het eerst zichzelf mogen zijn. Trauma’s uit het verleden steken vaak de kop op.   Deze drie jongens vertellen samen één verhaal. Een verhaal over het verleden, het nu en hun toekomst.’ 

 “It feels like you are born again, but you already lived a whole life” – Hsen  


Voor wie is deze documentaire bedoeld?
 

‘Eigenlijk voor iedereen. Het wordt een oprechte en mooie documentaire met een zwaar thema, maar waarin we tijdens het draaien ook veel gelachen hebben. Toegankelijk voor de mens, LHBT+er of niet, die iets meer wil weten over de cultuur en de achtergrond van Mo, Elie en Hsen en hun worsteling. Maar ook voor iemand die zelf gevlucht is en meer wil weten over hoe het is om helemaal jezelf te kunnen zijn. Dus voor iedereen die dit een interessant en belangrijk thema vindt.’  

Wat hebben de opnames met jullie zelf gedaan?  

‘Tijdens de research periode stonden we versteld van de verhalen van deze jongens. We hebben ze in verschillende ontmoetingen en tijdens diepgaande gesprekken steeds beter leren kennen. Gesprekken die we met onze vrienden eigenlijk nooit zo snel hebben. Alhoewel ze het best spannend vonden, wilden ze hun verhaal vertellen. Ook om anderen hiermee te steunen.

Ondanks al hun ervaringen gaan Mo, Elie en Hsen het leven met een glimlach tegemoet. We hebben respect voor de kracht waarmee ze hun leven hier weer oppakken. Weer opnieuw beginnen.  

Door het onderlinge contact is er tijdens de research- en draaiperiode een band en vriendschap ontstaan. Een hele bijzondere en mooie ervaring.’  

Willen jullie nog iets delen?  

‘Wij vinden het heel belangrijk dat hun verhaal gedeeld wordt. Veel LHBT+ vluchtelingen hebben nooit geleerd te praten over hun gevoelens en geaardheid. 

We zijn ook een crowdfundingcampagne gestart om deze film te realiseren. Hierop staan de trailer en enkele behind-the-scene-foto’s. Financieel gezien kunnen we alle steun gebruiken.’  

Wil je Mo, Elie en Hsen beter leren kennen en/of deze documentaire mede mogelijk maken? Check dan deze link

*

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.