Royalty-expert Rick Evers: ‘Macht Máxima groter dan die van haar man’

Als een van de weinige journalisten kreeg koningshuisdeskundige Rick Evers (33) de gelegenheid achter de paleisdeuren te kijken en koningin Máxima een jaar lang te volgen. Ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag verscheen onlangs zijn boek Máxima Meer dan Majesteit. ‘Ze wil inspireren en motiveren’

Tekst: Paul Hofman

Je hebt een intrigerende titel voor je boek. In hoeverre vind je haar meer dan een koningin?

Bij een koningin denk je aan de buitenkant: glitter en glamour, couturejurken en eeuwenoude diamanten. Dat zijn onmisbare factoren om een monarchie in stand te houden, al heb ik niet de indruk dat het voor haar de favoriete kant van haar werk is. Ze heeft het voor elkaar gekregen haar leven als koningin veel meer inhoud te geven dan haar collega’s gelukt is. Waar andere royals een ‘schouderkloppende’ functie hebben, is zij juist de aanjager bij heel veel projecten. Achter de schermen heeft zij flink de vinger in de pap en kan ze daadwerkelijk verschil maken.

Hoe ben je op het idee gekomen dit boek te schrijven?

Dit jaar wordt de koningin vijftig. Het leek me een mooi moment om de lezer mee te kunnen nemen in hoe Máxima’s leven anno nu er uitziet. Dat zijn toch ook de meest gestelde vragen: hoe is Máxima in het echt? En hoe ziet haar leven eruit? Juist dit moment leek me perfect om daar eindelijk eens antwoord op te geven. Maar ik had niet gedacht zo dichtbij te kunnen komen.

Je bent verslaggever van royalty in de breedste zin van het woord. Wat maakt Maxima zo bijzonder ten opzichte van royals in andere landen?

Máxima heeft zoveel gezichten. Als moeder en vrouw-van, als glamoureuze koningin tijdens grootse banketten bij andere staatshoofden, maar ze schakelt ook moeiteloos naar de down-to-earth-Máxima die met haar netwerk de juiste mensen aan tafel krijgt om muziek in het onderwijs te verbeteren of de schuldenproblematiek in Nederland bij de wortels aan te pakken. De andere royals hebben een veel plichtmatiger, ceremonieel bestaan, bewegen met de golven mee in de maatschappij. Máxima wil juist die golf in beweging zetten om de wereld mooier achter te kunnen laten.

Wat heeft het meeste indruk op je gemaakt tijdens de reizen met het Koninklijk Huis? Kortom, wat was jouw meest memorabele herinnering?

Het is zo breed. Eerlijk: het is fantastisch om op de meest sprookjesachtige plekken in het buitenland te komen met ons koningspaar. Grootse ceremonies, ronddwalen door Buckingham Palace, maar ook de prachtige concerten die de koning en koningin aanbieden aan hun gastheer en gastvrouw door Nederlandse musici. Dan wil je soms in je arm knijpen: ben ik hier echt aan de andere kant van de wereld in dit selecte gezelschap? Maar de mooiste bezoeken vind ik juist de streekbezoeken in Nederland.

‘Ik had niet gedacht zo dichtbij te kunnen komen’

In een dag tijd bezoekt het koningspaar een regio, waarbij soms wat elementen aanvoelen als Koningsdag, maar waar vervolgens diep in de materie wordt gedoken. Niet alleen de mooie kanten worden uitgelicht, zeker ook de problemen komen op tafel. Máxima weet dan vaak te verbinden met andere projecten, of juist de vraag te stellen of zij iets kunnen betekenen. Dan merk je de meerwaarde van een koningshuis, als verbindende factor in onze maatschappij. Zij heeft met haar connecties de macht om een probleem op het juiste bordje te laten belanden.

Hoe heb je een kijkje achter de gesloten paleisdeuren gekregen?

Waar andere auteurs regelmatig klagen geen medewerking te hebben gekregen van paleis, RVD of Koninklijk Huisarchief, heb ik dat totaal niet ervaren. Nee, ik heb geen twee uur durend interview met de koningin op de bank gehad, maar wel regelmatig de kans gekregen om haar om achtergrondinformatie te vragen. En juist omdat ze me toestond met haar meest naaste medewerkers te spreken – die normaal hun lippen stijf op elkaar houden – heb ik een goed beeld kunnen schetsen.

Heeft Hare Majesteit het boek al gelezen?

Of ze het al gelezen heeft, weet ik niet. Maar toen het boek van de drukpers kwam, mocht ik het eerste exemplaar aanbieden op Paleis Noordeinde. Ze heeft me in elk geval niet laten schrappen van het selecte lijstje verslaggevers tijdens Koningsdag in Eindhoven en later die dag op Paleis Noordeinde, dus ik vermoed dat ook de kritische noten en soms wat persoonlijke info niet al te verkeerd zijn gevallen.

Kun je een teaser voor onze lezers geven?

Er zijn al heel veel boeken verschenen over Máxima. Vooral veel foto’s, vaak informatie die overgenomen is uit de roddelbladen. Dit boek vertelt je over het leven binnen de paleismuren. Máxima’s invloed op alle vlakken: thuis bij haar man, binnen het koningshuis zoals we het nu kennen en binnen de politiek en andere organisaties. Haar macht is groter dan die van haar man, zou je kunnen concluderen.

Wat is jouw geheim dat je toegang hebt tot de royals?

Ik heb het geluk dat ik me fulltime met het onderwerp kan bezighouden, terwijl de meeste verslaggevers het erbij doen. En dan meestal voor een paar jaar. Van de jongere generatie koningshuisverslaggevers ben ik de enige die ook nog kan zeggen dat ie een aantal keer met koningin Beatrix op staatsbezoek is geweest, bij haar in het vakantiehuis een fotosessie heeft meegemaakt en dergelijke. Daardoor ‘kennen’ ze me ook wel een beetje.

‘Máxima wil de wereld mooier achterlaten’

De Oranjes weten dat ik kritisch kan zijn, maar niet oneerlijk. Ik doe mijn onderzoek en weet waar ik het over heb, omdat ik probeer zo veel mogelijk van hun werk mee te krijgen. Niet alleen een paar onderdelen van de ‘snoepreisjes’ om mee te pronken, maar hard werken om het ook via zo veel mogelijk media de wereld in te krijgen. Ik denk dat er daarom ook intussen wel een soort van waardering van hun kant is.

Zie ook: www.rick-evers.nl

*

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.