2 | Maxine: ‘Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken.’

Na zesenveertig jaar mag Nederland het Eurovisiesongfestival weer organiseren. Natuurlijk besteedt ook Gaykrant aandacht aan dit grootse liedjesfestijn dat zo onlosmakelijk met onze community is verbonden. Om alvast in de stemming te komen verzorgt Wesley de Ridder de komende tijd interviews met songfestivalprominenten, van oud-deelnemers, tot kenners en fans. Vandaag: Maxine.

Tekst: Wesley de Ridder
Foto: Jurgen de Nijs

Jarenlang playbackte ik als kind, samen met mijn tweelingzus, het nummer ‘De Eerste Keer’ op familiefeestjes, tussen de schuifdeuren. En nu mocht ik Maxine (van Maxine en Franklin Brown) vragen naar haar songfestivalfavorieten. ‘Cirkeltje rond,’ zeggen ze dan.

Maxine is de artiestennaam van Gonny Buurmeester. In 1996 deed ze met Franklin Brown mee aan de voorrondes van het Nationale Songfestival. Het duo mocht drie nummers brengen, waarvan uiteindelijk ‘De Eerste Keer’ door mocht naar de finale. In die finale, gepresenteerd door Ivo Niehe, wonnen zij van onder andere Lucretia van der Vloot en was de weg naar het Eurovisiesongfestival vrij.

In Oslo eindigden ze op een mooie plaats nummer zeven van de, toen nog maar, drieëntwintig deelnemende landen. Na het songfestival bracht Maxine een aantal Nederlandstalige solonummers uit, maar scoorde uiteindelijk een dikke zomerhit met ‘Free’ samen met DJ Stuart. Vlak daarna deden ze dat met ‘Fuel To Fire’ nog eens dunnetjes over.

 

Maxine

Wat is je vroegste songfestivalherinnering? Wie deed er mee? Hoe keken jullie thuis?

Dat was in 1976 toen Brotherhood of Man won met ‘Save Your Kisses for Me”. Ik was bijna zes jaar en vond het toen al heel leuk om te zien. Ik werd zo blij en vrolijk van alle liedjes. Vanaf dat moment keken we elk jaar met het hele gezin, met chips en andere lekkere dingen.

En toen mocht je twintig jaar later zelf meedoen. Hoe heb je dat beleefd?

Ik vond het echt geweldig om mee te doen. Het was een groot circus. Het voelt ongeveer net zoals de Olympische Spelen voor de sporters denk ik.

Heeft je deelname je geholpen in de rest van je carrière?

Het heeft zeker geholpen. Door het songfestival heb ik van mijn hobby mijn werk kunnen maken en omdat we toen zoveel aandacht kregen heb ik heel veel leuke dingen kunnen doen.

Dus je hebt het stempel songfestival nooit als een last ervaren?

Dat heb ik zeker nooit zo ervaren. Ik zing nog steeds met veel plezier voor de 10.000ste keer ‘De Eerste Keer’ en ben nog steeds heel trots dat ik mee heb mogen doen.   

Wat is jouw favoriete songfestivalnummer aller tijden?

Ik vind er wel meer heel goed, maar van ‘Hallelujah’ van Gali Atari en Milk & Honey word ik nog steeds heel blij. Het heeft een hoog ‘en met z’n allen’ gevoel.

En wat vind je, eerlijk en ongezouten, van Birth of a New Age?

Ik vond ‘Grow’ een beter liedje maar dat is meer mijn persoonlijke smaak.

Dus Jeangu maakt geen kans op de winst?

Ik had bij Duncan meteen het gevoel dat hij kon gaan winnen. Ik heb dat gevoel nu niet maar dat zegt natuurlijk niks. Ik had bijvoorbeeld ook nooit verwacht dat The Common Linnets tweede zouden worden.  

Wat zegt je gevoel over wie er dan wel gaat winnen?

Ik heb pas een paar liedjes gehoord, dus ik zou het niet weten. Maar eerlijk gezegd moet ik ook echt de hele act live zien. Het heeft te maken met hoe de zanger(s) en/of zangeres(sen) overkomen, dan krijg ik pas het gevoel welk liedje hoog kan eindigen.

*
Wesley de Ridder (Purmerend, 1987) studeerde af aan de Frank Sanders Akademie voor Musical en Muziektheater. Hij is sindsdien als speler en regisseur verbonden aan Morssinkhof Terra Theaterproducties, waar hij inmiddels verantwoordelijk is voor de artistieke visie. Zijn stem kun je horen in animaties als ‘Thomas de Stoomlocomotief’ en ‘Vampirina’.  Daarnaast treedt hij op als live zingende dragqueen Ashley Knight waarmee hij samen met Victoria False als ‘de Roze Vlinders’ roze ouderen een hart onder de riem steekt. 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.