Dolly Bellefleur en Margreet de Heer: Songfestival en Strips

Nu het kleurrijke Europese liedjescircus is neergestreken in Rotterdam zijn redacteuren Dolly Bellefleur en Margreet de Heer helemaal in de wolken. Samen met een bont gezelschap van striptekenaars dompelen ze zich onder in de wondere wereld van het Songfestival.

Het resultaat is een zeer gevarieerd stripalbum: SNGFSTVL & Strips. Net zo veelzijdig en kleurrijk als het Songfestival zelf. Op iedere pagina een nieuw optreden – van vrolijk tot melancholiek, van dolkomisch tot een kritische noot. Met als kersen op de taart het exclusieve interview dat Dolly had met Jeangu Macrooy, de prachtige illustraties die Stephan Louwes maakte bij de liedtekst van Birth of a new age en Bellefleurs hertaling van deze song getiteld Een nieuwe tijd breekt aan. Deze liedtekst werd op zijn beurt weer geïllustreerd door Tim van Broekhuizen.

Jeangu Macrooy is dol op strips: ‘Ik heb als kind ongelofelijk veel strips gelezen, sowieso heel lang de Donald Duck. Sjors en Sjimmie en Douwe Dabbert vond ik ook erg leuk, en op een gegeven moment kwamen daar Kuifje, Suske en Wiske en Guust Flater bij. Mijn moeder zegt altijd dat ik heb getekend vanaf het moment dat ik een potlood kon vasthouden. Ik tekende als kind al het allerliefst mensen, al bestonden die eerste tekeningen uit alleen maar wat streepjes.

Het fascineert me dat je door naar een portret te kijken gaat nadenken over het verhaal achter die persoon. Doordat door corona alles stil kwam te staan, kreeg ik ineens de ruimte om het tekenen op te pakken, dat was fijn. Nu heb ik het weer erg druk, dus het tekenen staat weer even op een laag pitje.’

Dolly Bellefleur, ruim dertig jaar het alter ego van cabaretier Ruud Douma, en stripmaker Margreet de Heer zijn vanaf hun prille jeugd fan van het Eurovisie Songfestival. Hun grote liefde voor dit Europese liedjesfestijn steken ze niet onder stoelen of banken. Zo maakt Dolly Bellefleur sinds 2014 een hertaling van de inzending van Nederland.

Voor het maken van de bij deze hertalingen horende muziekclips werkte zij de afgelopen jaren samen met tekenaars en illustratoren als Ytje Veenstra, Margreet de Heer en Wilbert van der Steen. Met laatstgenoemde maakte Dolly Bellefleur ook de webcomic Made in Dolland.

Ook voor Margreet de Heer is het Songfestival een grote inspiratiebron. In 2020 stelde zij als Stripmaker des Vaderlands een Songfestival-StripGlossy samen. Haar specialiteit is het verstrippen van vraaggesprekken. Zo geeft Margreet ons in SNGFSTVL & Strips een kleurrijk kijkje in de keuken van kostuumontwerper Tycho Boeker, bekend van menige Songfestivaljurk. Dagblad Trouw noemde Margreet recent ‘De koningin van het stripinterview’.

Naast de stripinterviews van Margreet staat er in deze uitgave ook werk van Evert Geradts, Joost Swarte, Thé Tjong-Khing, Mars Gremmen, Mas Hab, Tom Mikkers, Berend Vonk, Pieter Hogenbirk, Kim Steinmann, Jeroen Funke, Ytje Veenstra, Herman Roozen, Wilbert van der Steen, Johan Neefjes, Jiro Ghianni, Ben Morris, Stripschapprijswinnaar Gerben Valkema en vele anderen.

Het album SNGFSTVL & Strips is vanaf 10 mei verkrijgbaar in elke boeken- en tijdschriftenwinkel en online via onder andere www.strips.nu.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.