Christelijke LHBT+groepen presenteren eerste inclusiviteitsindex van kerken

Van 1 tot 9 mei komen bijna tweehonderd deelnemers uit Europa en Centraal-Azië online samen voor de veertigste jaarconferentie van het Europees Forum van christelijke LHBT+groepen. Hoogtepunt van de conferentie is de presentatie op 8 mei van de RICE Index, de ‘Rainbow Index of Churches in Europe’, die de LHBT+inclusiviteit van kerken meet, de eerste LHBT+inclusiviteitsindex van kerken in Europa. Dit jaar organiseert Nederland de conferentie van meer dan 45 groepen uit 25 verschillende Europese landen. 

Persbericht van Stichting LKP

Strong Voices – Krachtige stemmen

Het Europees Forum van christelijke LHBT+groepen komt dit jaar voor de 40e keer samen. Vertegenwoordigers van zes Nederlandse christelijke LHBT+organisaties hebben de conferentie voorbereid, die duurt van 1-9 mei. Het thema van de conferentie is ‘Strong Voices’ (Krachtige stemmen). Kees Goedegebuur, coördinator van het voorbereidingsteam: ‘Krachtige stemmen voor de LHBT+gemeenschap zijn nodig in deze tijd. In sommige landen is al veel bereikt, maar er zijn ook ontwikkelingen die de vooruitgang voor LHBT+mensen bedreigen.

Poolse bisschoppen die pleiten voor conversietherapie en 250 handtekeningen onder de Nederlandse vertaling van de LHBT+fobe Nashville Verklaring zijn slechts twee eigentijdse voorbeelden. Onze stemmen en die van onze bondgenoten moeten daarom meer dan ooit worden gehoord.’ De conferentie van het Europees Forum brengt vertegenwoordigers van meer dan 40 groepen uit bijna 25 Europese landen samen.

Regenboogindex van kerken in Europa

Hoogtepunt van de conferentie is de presentatie van de Regenboogindex van kerken in Europa (RICE – Rainbow Index of Churches in Europe). De index meet de inclusiviteit van LHBT+mensen in deze kerken. 46 kerken zijn doorgelicht met behulp van 47 criteria voor inclusiviteit. Misza Czerniak, onderzoeksvrijwilliger en bestuurslid van het Europees Forum: ‘Voor het eerst beschikken we over objectieve informatie die zicht geeft op de situatie van LHBT+mensen in hun kerken.

We hopen dat dit instrument kerken zal aanmoedigen te onderzoeken wat ze specifiek kunnen doen aan het verbeteren van de positie van hun LHBT+leden. Elke kerk is gerangschikt, geanalyseerd en voorzien van aanbevelingen.’ De index is ontwikkeld in samenwerking met de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam. De index wordt gepresenteerd op 8 mei vanuit de Kerk van de Nazarener in Vlaardingen.

Onder andere de onafhankelijke expert geweld en discriminatie vanwege seksuele orëntatie en genderidentiteit van de Verenigde Naties Victor Madrigal-Borloz zal het onderzoeksrapport in ontvangst nemen. Een website is ontwikkeld die alle beschikbare data gemakkelijk toegankelijk maakt: www.inclusive-churches.eu.

Deelname in presentatie en open kerkdienst op 8 mei

De presentatie van de Regenboogindex vindt plaats op zaterdag 8 mei van 11.30-14.30 uur, gevolgd door een open kerkdienst om 17.00 uur. Wie wil deelnemen aan de presentatie, kan dat doen door een e-mail te sturen aan de conferentie-organisatie: ef2021nl@lkp-web.nl. Wie de open kerkdienst bij wil wonen, kan deze directe link gebruiken.

Europees Forum

Het European Forum of Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Christian Groups is een oecumenische vereniging van LHBT+groepen in Europa, opgericht in 1982. Het Europees Forum heeft als doel gelijkwaardigheid en inclusiviteit voor LHBT+mensen in en door christelijke kerken en andere religieuze lichamen en multilaterale organisaties. Met meer dan 40 lidgroepen in meer dan 20 Europese landen, zet het Europees Forum zich in voor de vrijheid van religie van LHBT+ers, voor mensenrechten, voor de waardigheid van LHBT+ers en voor een bevestigend discours ten aanzien van menselijke seksualiteit.

Meer informatie: www.lgbtchristians.eu

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.