Bevrijdingsdag

‘Mooi om Kamila Harris en Nancy Pelosi achter Biden te zien zitten toen hij het Congres toesprak,’ zei ik tegen vriend Mark.

‘Ja,’ zei vriend Mark, ‘Ik denk niet dat die ontwikkelingen te stoppen zijn. Ondanks sommige tegenslagen.’

Ik moest gisteren aan dit gesprek denken toen ik naar de toespraak van André van Duin luisterde. Een toespraak waarin hij op de Dam naar het Homomonument bij de Westerkerk verwees. Ik zag Vera Bergkamp voorbij de kransen lopen. Bergkamp die onlangs nog het eindverslag van Tjeenk Willink in ontvangst nam. Tjeenk Willink die door de Tweede Kamer als informateur is aangesteld. De Tweede Kamer waar sinds afgelopen maart voor het eerst een transgender Kamerlid een zetel heeft weten te bemachtigen.

Natuurlijk wordt onze identiteit door meer bepaald dan alleen door afkomst of door huidskleur. Of door vrouw, lesbisch, trans of homoseksueel zijn. En alhoewel gender, huidskleur, seksualiteit en seksuele voorkeur onderdelen zijn van het geheel van onze identiteit – bij de één een wat groter onderdeel dan bij de ander – en zij niet gebonden zijn aan politieke voorkeur, zijn zij wel gebonden aan vrijheid. En bepaalt vrijheid – of onvrijheid – in hoeverre gender, huidskleur, seksualiteit en seksuele voorkeur een plaats binnen een identiteit en daarmee binnen een maatschappij mogen innemen.

De vrijheid om als vrouw, kleurling, lesbienne, transgender of homo ervoor te kunnen kiezen naar buiten te treden, om carrière te maken, om te mogen zijn wie je graag wilt zijn, om jezelf te mogen en te kunnen ontwikkelen. Of om er – zolang ook dat vrije keuze is – misschien juist niets mee te hoeven of te willen doen.

In alle openheid.
Of in alle bescheidenheid.
In elk geval in alle vrijheid.

Vandaag vieren we vrijheid. Vrijheid die we moeten koesteren en die we moeten bewaken. Vrijheid waarvoor wij hopelijk nooit meer hoeven te vechten. Want met het neerhalen van vrijheid, wordt ook de keuze neergehaald. Wie vrijheid het zwijgen oplegt, maakt verbeteringen monddood. Wie schamper over vrijheid doet, schampert over diversiteit.

Waar vrijheid geen vrije toegang wordt verleend, daar stokt de vooruitgang.

Ik wens u een mooie Bevrijdingsdag toe.

*

Rick van der Made (Breda, 1968) is hoofdredacteur van Gaykrant. Hij is ook dichter en columnist. Rick woont met zijn twee huisgenoten Pascale en Ronnie en hun twee katten Boris en Klaas in Hooge Zwaluwe.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Bevrijdingsdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.