Wel of geen regenboogvlag op Schouwen-Duiveland?

Vanavond gaat de gemeenteraad van het Zeeuwse Schouwen-Duiveland een bewogen keuze maken: wel of geen regenboogvlag op Coming Out Day. Een spannend moment, want momenteel is Schouwen-Duiveland de enige gemeente in Zeeland die de regenboogvlag, ook wel de LHBTI-vlag, nog niet hijst.

Persbericht van het LHBTI-netwerk van de gemeente Schouwen-Duiveland.

De raadsleden buigen zich over het voorliggende collegevoorstel voor een diversiteitsbeleid. Echter, dit collegevoorstel kan rekenen op veel kritiek van teleurgestelde vertegenwoordigers van het LHBTI-netwerk van Schouwen-Duiveland, die liever hadden gezien dat het college met een ander voorstel was gekomen. Een voorstel waar de regenboogvlag wél onderdeel van uitmaakt.

Burgerparticipatie in de prullenbak

In het teken van burgerparticipatie hebben vertegenwoordigers van de LHBTI-gemeenschap in samenwerking met de wethouder en experts van Movisie en de GGD ruim 2,5 jaar gewerkt aan een beleidsplan, dat vervolgens tot hun grote frustratie en verbazing door het college in de prullenbak werd gegooid. ”Het gezamenlijk opgestelde beleidsplan is volledig kaalgeplukt, waardoor er nu een symbolistisch en nietszeggende beleidsvoorstel ligt. Na al dit harde werk is dit heel pijnlijk voor de LHBTI-gemeenschap en voor het imago van ons eiland”, aldus een van de vertegenwoordigers van het LHBTI-netwerk.

Wat stemmen CDA en Leefbaar Schouwen-Duiveland?

Desondanks hebben de vertegenwoordigers vertrouwen in een goede afloop. De lokale VVD-fractie gaat een amendement indienen dat uitspreekt dat het gezamenlijk opgestelde beleidsplan, waar dus ook de regenboogvlag deel van uitmaakt, wordt vastgesteld. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren wordt spannend tot het laatste moment: ”De bal ligt nu bij enkele raadsleden van het CDA en bij de lokale partij Leefbaar Schouwen-Duiveland, zij zijn momenteel samen met de SGP tegen het gezamenlijk opgestelde beleidsplan met de regenboogvlag.” De raadsvergadering is donderdag 29 april aanstaande vanaf 19:30 live te volgen via de website van de gemeente Schouwen-Duiveland.

Opvallend is dat een deel van de lokale CDA-fractie voornemens is om tegen het hijsen van de vlag te stemmen, ondanks dat partijleider Wopke Hoekstra in maart nog het regenboogstembusakkoord ondertekende.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.