Rainbow Walk op Koningsdag in Amsterdam

Na zes maanden vrijwel geheel gesloten te zijn, gaat de Amsterdamse queer horeca weer gedeeltelijk open. Een aantal kroegen heeft de handen ineengeslagen en laat zich niet alleen op Koningsdag (27 april) maar ook daarna weer van de beste kant zien. Het nieuwe uitgaansseizoen begint met de Kingsday Rainbow Walk. Gaykrant spreekt met Eward Koning, voorzitter van de BedrijvenInvesteringsZone (BIZ) Reguliersdwarsstraat. 

Tekst: Paul Hofman  

‘Sinds we de roze horeca hebben verenigd in het Queer Horeca-overleg Amsterdam (QHA) zien we steeds meer van dit soort initiatieven ontstaan waarbij ondernemers de handen inéén slaan. Het idee voor deze Walk is eigenlijk al rond Pasen ontstaan. Aan de eerste editie deden maar een paar bars mee maar die was toch al succesvol. Nu hebben de bars Buka en Prik samen het initiatief genomen. Al snel haakten er meer zaken aan.’

Wie had dat vorig jaar gedacht? Voor de tweede keer op rij hebben we nog een corona-Koningsdag. Terwijl Koning Willem-Alexander zich met zijn gezin bevindt in een studio op de Eindhovense technische campus en proberen wij er hier ook iets van te maken. Binnen de spelregels die er nog zijn natuurlijk.’

Kingsday Rainbow Walk als opmaat naar de zomer

Normaal gesproken is de binnenstad van Amsterdam op Koningsdag afgeladen met mensen, vrijmarkten en bierpompen. Dit jaar zal deze dag door corona ook weer rustig verlopen. Geen oranje menigtes op de pleinen en geen bootjes op de grachten. Maar wel een Rainbow Walk die nog niet eerder in deze omvang werd gehouden.

Hoe werkt het precies? Eward vertelt: ‘Iedere deelnemer kan bij een deelnemende zaak een stempelkaart ophalen en bij iedere locatie ontvangt de wandelaar een stempel/sticker bij een bestelling. Na afloop kan je deze kaart achterlaten bij een van de deelnemende zaken.

De negen stempelkaarten met de meeste stempels maken dan kans op mooie prijzen. Winnaars kunnen dan de prijzen ophalen bij Bar Buka of Bar Prik.’

Deelname voor de wandelaars is gratis. Je kunt zelf het start- en eindpunt van de route bepalen.

De nadruk ligt op Take Away, zodat niet iedereen voor de zaken blijft hangen in verband met de de geldende corona maatregelen. De tijd? Koningsdag, 27 april, van 13.00 – 19.00 uur.’

Eward Koning in de Reguliersdwarsstraat

Pride 2021

De horeca-ondernemers kunnen niet wachten weer gasten te mogen ontvangen. ‘Ze hopen vurig dat dit de eerste stap is en dat er snel verder versoepeld kan worden, en we straks met Pride écht kunnen gaan uitpakken. Na 1 juli is er immers veel meer mogelijk volgens het kabinet.’

Enthousiast vervolgt Eward; “Pride kan in meerdere opzichten historisch worden. Het is de 25ste editie en het evenement zal hopelijk een hoog “Bevrijdingsdag” gehalte hebben. We hebben de organisatie van Pride gevraagd de mogelijkheid te onderzoeken in beide weekenden van Pride straat- en pleinfeesten te mogen organiseren.

“We hebben als queer-horeca de handen ineen geslagen”

Hoe te gek zou het zijn als we gezamenlijk weer het gevoel van andere legendarische momenten, zoals bijvoorbeeld de Gay Games en het optreden van Kylie Minogue, in de Reguliers zouden kunnen hebben. We gaan ervan uit dat de gemeente Amsterdam ons hiervoor ruim baan geeft. Er zijn immers tegen die tijd anderhalf jaar geen evenementen in de Reguliersdwarsstraat geweest en we hebben veel in te halen. In alle opzichten trouwens.’

Ga jezelf ook genieten van de Rainbow Walk?

‘Absoluut. Zo ga ik met mede-voorzitter van het Queer Horeca-overleg (Robbert Overmeer) overal langs natuurlijk. Dat spreekt voor zich.

‘The party is weer on!’

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.