Onderzoek wijst uit: veel racisme op Grindr

Jan-Willem Donderwinkel (23) is vierdejaarsstudent journalistiek en doet op dit moment een grootschalig onderzoek naar racisme op Grindr. Hiervoor spreekt hij veel slachtoffers, belangenorganisaties en experts. Uit zijn enquete blijkt het een groot onderbelicht probleem te zijn. Zo geeft de meerderheid aan racisme te zijn tegengekomen in de app. Gaykrant sprak met hem. ‘Racistisch fetisjisme bestaat’ 

Tekst: Paul Hofman

Je bent zelf biseksueel, vertelde je. Hoe ben je op het idee gekomen dit te onderzoeken? 

Ik heb vaak (en al jaren geleden) gehoord van gay vrienden dat er zoveel sprake is van racisme op Grindr. Dat dat zo normaal is. Ook mijn witte vrienden viel dit op, wat ik vreemd en tegelijkertijd naar vond. Toen ik vanuit mijn studie de kans kreeg om mij zes weken full time op één onderzoek te storten, bedacht ik me weer die verhalen van mijn vrienden. Ik ging eens oriënterend kijken of hier onderzoek naar was gedaan in Nederland en of hier veel over werd gesproken. Dit bleek beide niet het geval. 

Heb je geaarzeld dit te onderzoeken? 

Ik heb getwijfeld of ik het wel zou gaan doen. De voornaamste reden daarvoor was dat ik zelf nooit racisme heb ervaren. Het is natuurlijk onmogelijk voor mij om mij in de slachtoffers te verplaatsen of om ze überhaupt een beetje te begrijpen. Ik kan in mijn interviews niet echt meevoelen met wat zij hebben meegemaakt, dat is lastig. Ook wilde ik niet dat mensen het gevoel kregen dat ik dacht als witte man zonder biculturele achtergrond wel even het racismeprobleem op te lossen. Ik probeer het onderwerp nu met dit onderzoek als student te agenderen, dat is alles. 

Heb je zelf ervaring met Grindr

Ik heb zelf niet zoveel ervaring met Grindr. Ik heb meermaals rondgeneusd en gechat, maar van een afspraakje is het nooit gekomen. Ik denk omdat ik biseksueel ben en dat ook nog niet heel lang weet, dat ik nog heel erg moet wennen aan hoe mannen op seksueel gebied met elkaar omgaan. En ik zeg niet dat iedereen dat doet, ik zeg al helemaal niet dat dat erg is, maar voor mij is het vaak nog wel wat oppervlakkig op Grindr. Ik denk dat dat niet echt bij me past. Ik voel me er niet prettig bij om snel een dickpic te sturen of er één te ontvangen bijvoorbeeld. Iets wat naar mijn eigen ervaring veel gebeurt. 

Jan-Willem Donderwinkel (foto: Ella van Tilburg)

Hoe vernam je dat racisme een probleem is op Grindr

Het gekke is dat er in Nederland geen onderzoek is gedaan. Ik wist dat dus helemaal niet, alleen letterlijk iedereen die ik het vroeg zei dat dat wel zo was. Ik moest zelf eigenlijk in mijn onderzoek vaststellen of racisme wel echt een probleem is op Grindr. Tot nu toe wijst mijn enquête uit dat er sprake is van racisme op de app. Van de respondenten met een biculturele achtergrond heeft zelfs de meerderheid te maken gehad met racisme. Een slachtoffer vertelde me dat hij soms wel 3 à 4 keer per week racisme meemaakt in de app. 

Hoe heb je het onderzoek opgezet? 

Het bestaat uit interviews met belangenorganisaties, slachtoffers en experts. Daarnaast heb ik een enquête opgesteld en heb ik natuurlijk veel research gedaan. Als lezer kun je straks een Instagramaccount volgen waarop alle onderzoeksresultaten, interviews en verhalen van slachtoffers te bekijken en te lezen zijn. Een beetje zoals NOS op 3 dat doet, maar dan met één onderwerp. Daarnaast wil ik nog een geschreven product afleveren, eigenlijk het hele verhaal zonder de kaders van Instagram. De resultaten zijn nu definitief bekend en liegen er niet om. 

Wat heeft jou het meest geraakt toen je mensen sprak? 

Hetgeen me eigenlijk het allermeest raakte was dat een slachtoffer vertelde dat hij jarenlang dit allemaal heeft ‘geaccepteerd’ omdat hij dacht dat het erbij hoorde. En dan bedoel ik echt de ergste manieren van uitschelden omwille van zijn huidskleur, of mensen die hem als een fetisj zagen vanwege zijn huidskleur. Racistisch fetisjisme noem je dat. Dat hij berichtjes krijgt met de vraag of hij ‘boem boem dingens’ kan doen met zijn ‘dikke lul’, puur op basis van zijn huidskleur.Dit bleek uit een screenshot van een echt Grindr-gesprek, vertelt Jan-Willem. En het machteloze wat daarbij komt is dat niemand eigenlijk vertrouwen heeft in het melden van dit soort racisme. Het College voor de Rechten van de Mens heeft nog nooit een melding ontvangen bijvoorbeeld. 

Wat is jouw affiniteit met de gayscene

Ik weet het nu ongeveer een jaar echt zeker. Al jaren vind ik mannen aantrekkelijk, maar ik ben uiteindelijk ook heel verliefd geworden op een man. Daar heb ik ook een relatie mee gehad. Dat vond ik het moment om te beseffen dat het voor mij niet uitmaakt van welk geslacht je bent. Ik kan je aantrekkelijk vinden en ik kan verliefd op je worden. De gayscene is nog een beetje nieuw voor mij. Eigenlijk is dit onderzoek voor mij een soort eerste inkijkje in de scene, ook omdat ik bijvoorbeeld met organisaties als het COC spreek. 

Over het onderzoek: Er waren 455 respondenten waarvan 70% het gevoel heeft dat er sprake is van racisme op Grindr. Bijna 60% is het zelf tegen gekomen in de app en 39% van de mensen met een biculturele achtergrond heeft hier zelf ervaring mee. Gaykrant publiceert binnenkort het volledige onderzoek. 

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

3 thoughts on “Onderzoek wijst uit: veel racisme op Grindr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.