4 mei-herdenking op het Homomonument in Amsterdam

Als gevolg van de coronapandemie zal er ook dit jaar op en rond het Homomonument in Amsterdam geen grootschalige herdenking plaatsvinden. ‘Op 4 mei geen herdenkingen op grote schaal,’ zo luidt immers het laatste advies. 

De adviezen van de Veiligheidsregio en het RIVM geven onvoldoende ruimte om verantwoord een herdenking te houden met meer dan 1200 belangstellenden. Het Comité 4 mei Herdenking Homomonument heeft na rijp beraad gekozen voor een livestream van een besloten plechtigheid vanuit de Westerkerk.

Sprekers en muziek

De sprekers die namens de LHBT+ beweging zullen reageren op het jaarthema Na 75 jaar vrijheid zijn: Marie Ricardo (directeur van COC Nederland), Stan Huijbrechts (student, transjongen) en Splinter Chabot (schrijver, presentator).

Marie Ricardo

De vorig jaar geprogrammeerde Molukse zangeres Coos Manuputty zal twee passende liederen vertolken. Ken je mij van tekstdichter Huub Oosterhuis is het eerste lied. Dit lied werd tijdens de Nationale Dodenherdenking 2018 gezongen door Trijntje Oosterhuis en Yosina Roemajauw.

Met het Molukse nummer Waktu di pankuan ibu (Toen ik nog in mijn moeders schoot lag) staat Manuputty aan de hand van foto’s ook stil bij ‘70 jaar Molukkers in Nederland’. Achter de vleugel haar vaste begeleider Berry Vink.

Stan Huijbrechts

Leden van de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers uit Assen zorgen wederom voor het Signaal Taptoe voorafgaande aan de twee minuten stilte, voor het Wilhelmus en voor de koraalmuziek tijdens het uitdragen van een beperkt aantal bloemstukken.

Splinter Chabot

Kranslegging

Het is onmogelijk gebleken om 45 bloem- en kransstukken op veilige afstand uit te dragen en een plek te geven op de tredendriehoek. Een keuze maken uit de lijst van 45 organisaties zou eenieder te kort doen.  Daarom is ervoor gekozen om alleen het Comité 4 mei Herdenking Homomonument een krans te laten leggen.

De krans van de Gemeente Amsterdam die alle Amsterdammers vertegenwoordigt, zal worden gelegd door wethouder Egbert de Vries en locoburgemeester Rutger Groot Wassink. COC Nederland zal een krans leggen namens alle LHBT+ organisaties. De Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht bestaande uit alle legeronderdelen legt de derde krans.

Jan Pieter Lanooy

De Landelijke Politie, Brandweer Nederland, Ambulance Amsterdam, Douane, Belasting en het Ministerie van Veiligheid en Justitie worden in het Comité 4 mei Herdenking Homomonument vertegenwoordigd door een afgevaardigde van Roze in Blauw.

De vijfde krans wordt geplaatst door de Stichting Homomonument. Zij vertegenwoordigt deze keer alle LHBT+ afgevaardigden die niet alleen op 4 mei, maar ook door het jaar heen op het monument van regenboogtrots hun gezicht laten zien.

Natuurlijk is het voor bezoekers aan het Homomonument mogelijk om overdag een bloemengroet achter te laten op de tredendriehoek aan de Keizersgracht.

Coos Manuputty

Livestream

De uitzending vanuit de Westerkerk zal worden besloten met een orgelwerk getiteld HOOP van de vorig jaar overleden organist, pianist en componist Louis van Dijk. Organist is Jan Pieter Lanooy.

MVS Gaystation gaat samen met verslaggever Beer Swildens van Meijt.TV een compilatie maken van de livestream die zal worden gedeeld via de diverse sociaal mediakanalen en via Salto Amsterdam.

De link van de livestream zal worden gedeeld op de websites www.homomonument.nl en www.westerkerk.nl

*

Persbericht van Menne Veilinga van het Comité 4 mei Herdenking Homomonument
Foto’s via het Comité 4 mei Herdenking Homomonument en Homomonument Amsterdam

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.