Verrassende romans op Gaykrants Boekenplank

Het aanbod aan regenboogboeken is deze maand overweldigend. Op de boekenplank van april staan weer de nieuwste boeken waarin het thema LHBT+ een rol speelt en/of een boek waarvan de auteur (m/v/x) een LHBT+ achtergrond heeft. De Eindhovense boekhandel Van Piere heeft alle besproken uitgaven (en veel meer) in de kast staan. In april springt een boek er met kop en schouders bovenuit: de debuutroman ‘Zwemmen in het donker’ van Thomasz Jedrowski.

Tekst: Paul Hofman

1 | Je mag wel bang zijn, maar niet laf – Toni Boumans | Uitgeverij Balans
Eind negentiende eeuw besluit Popke Bakker, zoon van de kastelein van herberg De Drie Zwaantjes in het Friese Langweer, met zijn vrouw Dieuwke en hun negen kinderen – het zouden er uiteindelijk vijftien worden- een garen-en-bandwinkel te beginnen in het verderop gelegen Buitenpost. De zaak P.S. Bakker wordt al gauw een begrip en groeit in de daaropvolgende jaren uit tot een bekend modehuis in het noorden, met filialen in Leeuwarden en Groningen.

Van de kleinkinderen van de streng gereformeerde Popke en Dieuwke zijn er enkelen homoseksueel, een geaardheid die ze vanuit hun religieuze achtergrond proberen niet te tonen. Couturier Sjoerd, zijn broers Albert, Popke en Dirk, en hun neef Bert Bakker spelen een prominente rol in het artistieke milieu van de late jaren dertig in Amsterdam. Uiteindelijk zal de kunstzinnige en creatieve Sjoerd, die politie-uniformen maakte voor de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943, met zijn verzetskameraden worden geëxecuteerd. Ook de andere Bakkers wacht een dramatisch lot.

‘Gedegen, tour de force, leest als een trein’

 

2 | Als je maar gelukkig bent – Jessica van Geel & Robbert Blokland | Nijgh & van Ditmar
Homo’s dragen roze strings, lesbiennes trekken na één date bij elkaar in – inclusief kat. Op 1 april 2001 wordt in Nederland, als eerste land ter wereld, het burgerlijk huwelijk opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht. Het ‘homohuwelijk’ brengt weliswaar juridische gelijkwaardigheid, maar de clichés rond LHBT+ zijn er nog steeds. Hoe komt dat eigenlijk? De auteurs Van Geel en Blokland, beiden gelukkig getrouwd, vinden dat wij te weinig persoonlijke verhalen horen over hoe het is om homo, lesbienne, queer of bi te zijn en interviewden daarom onder andere Barbara Barend, Paul de Leeuw, Carry Slee, Pete Wu en Romana Vrede over coming-out, huwelijk, Grindr en antihomogeweld.

‘Eyeopener, fascinerende en tegelijkertijd confronterende verhalen, zet je aan tot nadenken’

 

3 | De dubbele waarheid – Roelof Smit | Podium
Zijn debuutroman Kerst in Essen maakte in 2019 veel indruk. Ruben: model, knap, succesvol. Milan: intelligent, onzeker, gevoelig. Ze brengen een nacht met elkaar door, maar beleven die allebei anders. Terwijl Ruben zijn weg vervolgt naar internationale roem, stort Milans wereld in. Jaren later gaat Milan de confrontatie met Ruben aan en worden de levens van beide jonge mannen beheerst door advocaten en sociale media. Wat is er werkelijk gebeurd? Wie is de dader en wie is het slachtoffer? En is de wereld wel zo zwart-wit? De dubbele waarheid toont twee kanten van één verhaal. Auteur Smit laat zien hoe complex een #metoo-casus ook in Nederland kan zijn en laat het aan de lezer over om een oordeel te vormen.

‘Universeel thema, actueel, intrigerend, laat zien dat een verhaal altijd twee kanten heeft, knap beschreven’

 

4 | Habibi – Wim Peumans | Uitgeverij Vrijdag
LHBT+’er en moslim? Dat kan en mag toch niet? En bestaat het wel? Op het eerste gezicht lijkt het misschien een tegenstrijdigheid. Het roept vragen op, reacties van ongeloof, verbazing en onbegrip. Bij sommigen zelfs een mate van weerstand en weerzin. Op basis van diepgaand onderzoek schetst Wim Peumans tien verhalen van LHBT+-moslims in België en Nederland. Uit de gesprekken spreekt een strijd tussen twee werelden: die van de ouders en die van LHBT+’ers. Gekneld tussen hoop en vrees, dromen en verwachtingen, spreken en zwijgen, ontkenning en acceptatie, familie en seksualiteit en God en zichzelf.

‘Goed gekozen titel (Habibi betekent ‘mijn liefje’) verhelderend, mooie openhartige verhalen, taboedoorbrekend’

 

5 | Fin & Rye – Harry Cook | Van Goor
Hoofdpersoon Fin is zestien jaar en valt op jongens. Een feit dat zijn leven heel complex blijkt te maken. Het ene moment kust Fin de goddelijke Jesse, het volgende moment is hij meedogenloos ge-out. Wat is de reactie van zijn ouders? Er alles aan doen om hem niet te laten zijn wie hij is, te beginnen met een frisse start in een nieuwe stad. Gelukkig maakt Fin snel nieuwe vrienden: kick-ass Poppy, haar aan-en-uit transvriendin June en de innemende en onweerstaanbare Rye. Maar Fins ouders zijn niet echt blij. Wanneer hun zoon zijn ‘levensstijl’ niet wil veranderen, dwingen ze hem op het ‘rechte’ pad… met conversietherapie.

‘De cover alleen al…, overweldigend en herkenbaar verhaal, puur, auteur heeft goede balans tussen verdriet en vreugde gevonden, roman met een ziel, vlot geschreven’

Boekenplanktip van deze maand:

Een boek dat niet mag ontbreken is de roman ‘Zwemmen in het donker’ van Thomasz Jedrowski. Het verhaal speelt zich af in het Polen van 1980. De angstige, gedesillusioneerde Ludwik Glowacki, die binnenkort afstudeert aan de universiteit, is samen met zijn medestudenten naar een landbouwkamp gestuurd. Hier ontmoet hij Janusz. Samen brengen ze een droomachtige zomer door met zwemmen in afgelegen meren, het lezen van verboden boeken en verliefd worden.

Maar als de zomer voorbij is, gaan de twee noodgedwongen terug naar Warschau, naar de harde realiteit van het leven onder de communistische partij. Verbannen uit het paradijs moeten Ludwik en Janusz beslissen hoe ze overleven, en door hun verschillende keuzes worden ze uit elkaar gedreven.

‘Adembenemend, betoverend en ontroerend, debuut van ongekende klasse, must-read, zo’n indrukwekkend verhaal dat je geen moment loslaat, deze roman wordt ongetwijfeld een klassieker’

Gaykrants Boekenplank verschijnt elke derde dinsdag van de maand en wordt gesponsord door boekhandel Van Piere uit Eindhoven.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.