Uitreiking Saïd Penning

Op 30 juli 2021 wordt tijdens de eerste week van Pride Amsterdam de allereerste Saïd Penning uitgereikt. Weet jij, ken jij of ben jij een persoon of organisatie die een wezenlijke bijdrage levert aan de emancipatie, acceptatie en bewustwording van LHBT+mensen met een bi-culturele achtergrond? Meld jezelf of diegene dan aan. Aanmelden kan vanaf vandaag tot en met 15 mei 2021 via said@pinkmarrakech.nl.

Na het onverwachte overlijden van Saïd Zankoua op 17 mei 2020 zijn vrienden van hem bij elkaar gekomen om ervoor te zorgen dat zijn betekenis als rolmodel voor jonge bi-culturele LHBT+ers niet wordt vergeten. Binnen de stichting Pink Marrakech is er een aparte initiatiefgroep ter nagedachtenis aan Saïd opgericht.

Vanuit deze initiatiefgroep zijn en worden diverse activiteiten georganiseerd. Eén daarvan is vanaf 2021 de jaarlijkse uitreiking van de Brenger van Geluk Penning, oftewel de Saïd Penning. De naam Saïd betekent ‘brenger van geluk’.

De Saïd Penning verbeeldt het voorbeeld en de strijd van Saïd. Deze is bedoeld voor een persoon of organisatie die een wezenlijke bijdrage levert aan de emancipatie, acceptatie en bewustwording van bi-culturele LHBT+ers. De uitreiking van de Saïd Penning zal elk jaar plaatsvinden op de vrijdag van de eerste week van de Amsterdam Pride. Hoe de uitreiking er dit jaar concreet uit gaat zien hangt ten nauwste samen met de corona-pandemie.

Zijn (korte) leven lang heeft Saïd zich als ziekenverzorgende ingezet om mensen van allerlei mensen ongeacht afkomst, huidskleur, seksualiteit of gender met elkaar te verbinden. Dat was zijn levenswerk.

Saïd was een Marokkaan maar ook een Nederlander. Hij was een Utrechter (daar is hij geboren) maar de laatste jaren Amsterdammer. Zo was Saïd veel te vinden in zowel de Reguliersdwarsstraat als aan de Amstel.

Hij was als geen ander een bruggenbouwer en verbinder tussen vele werelden: Saïd was homo en moslim, hij was homo en Marokkaan, hij was homo en Nederlander. Maar Saïd worstelde ook vaak met al die werelden. Hij was gek op zijn vrienden, op feesten, op extravagantie, op drag queens, maar hunkerde tegelijkertijd naar liefde, aandacht en acceptatie van zijn familie. Zijn leven in al die werelden betekende een voortdurende strijd om daarin zijn weg te vinden. En toch was hij juist ook daarin een rolmodel voor veel andere jonge bi-culturele LHBT+ers.

Dat laatste zal levend gehouden worden met de Saïd Penning die symbool staat voor wat Saïd vóór alles ook was: een brenger van geluk.

De Initiatiefgroep Saïd
Stichting Pink Marrakech

Foto: Jan van Breda

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Uitreiking Saïd Penning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.