Hoofdagent Jackson en zijn alter ego Ruby Rouge: ‘Iedereen heeft het recht om uniek te zijn.’

Het is een verrassende en niet alledaagse combinatie: hoofdagent van politie en drag. Jackson draagt deze combinatie met trots en verve uit. In zijn werkzame leven als Jackson, en in zijn vrije tijd als Ruby Rouge. Het maakt hem tot een boegbeeld van diversiteit en in beide rollen bevraagt hij allerlei stereotyperingen. Op 7 maart jongstleden verscheen in De Telegraaf een uitgebreid artikel over Jackson en zijn alter ego Ruby. Gaykrant wilde meer weten en zocht contact met Jackson. En met Ruby. 

Tekst: Floor Brands
Foto’s: Jaiwey Nuij

De lezers willen natuurlijk graag weten wie Jackson en Ruby Rouge zijn. 

Als Jackson omschrijf ik mezelf gewoon als Jackson. Een man van 29 die zelf op mannen valt, maar vooral een man die open minded is. Ruby Rouge is een drag queen die in 2013-2014 is geboren. Ze was voor mij eerst een personage dat het podium op wilde. Pas enkele jaren later ging Ruby zich bezighouden met diversiteit. 

Als Ruby vecht je tegen zaken als genderstereotypering en vooroordelen over seksualiteit. Kun je hier iets meer over vertellen? 

In het begin was ik daar helemaal niet mee bezig. Toen was het veel show. Maar anderhalf jaar geleden wilde ik eigenlijk meer met diversiteit gaan doen en Jackson en Ruby konden daarin heel mooi in elkaar overlopen. Alles wat Ruby doet, daar staat Jackson achter. Maar Ruby kent Jackson niet. Ik wilde vooral alles heel positief neerzetten. Mezelf als voorbeeld neerzetten. Als iemand die heel veel diversiteit in zich kon verenigen. 

Dat is gelukt want als Ruby heb je ervoor gekozen om in de strijd voor meer diversiteit te stoppen met de show. Wat is hier de reden van? 

Ik had niet meer zo’n zin in die show. Ik wilde me meer concentreren op mijn werk en op mijn studie toegepaste psychologie. Ik ben niet op mijn mondje gevallen en ik heb vele kwaliteiten. Deze wilde ik met Ruby in een personage samenvoegen. Alles wat iemand doet moet waarde hebben en moet van waarde zijn.

“Ik wilde mezelf als voorbeeld neerzetten. Als iemand die heel veel diversiteit in zich kon verenigen.” 

Je passie voor Ruby en je werk bij de politie maken van jou een boegbeeld van inclusie. Hoe vind je dat het is gesteld met inclusie in Nederland? 

Als we vanaf een afstandje naar onszelf kijken, zijn we al snel inclusief. Zolang ik positief en ‘happy gay’ ben, is het oké. Wordt het echter uitdagender of ingewikkelder, dan haken mensen af. ‘Visueel’ is er misschien wel diversiteit. Aan de oppervlakte. In reclames. In beleid. Maar voor iemand die in alle opzichten zichzelf en dus uitgesproken uniek wil zijn, wordt het toch lastig. Dan laten we steken vallen. Voor echte inclusie moeten we meer gaan investeren in jongeren en in scholen. Is die basis goed, dan zal langzaam de inclusie verbeteren. 

Je bent ook nog eens een persoon van kleur. In hoeverre speelt je huidskleur nog een rol in inclusie? Krijg je hierdoor met nog meer vooroordelen te maken? 

Om me heen spelen er elk jaar terugkerende discussies. Denk aan Zwarte Piet en aan Black Live Matters. Ik ben Nederlander, maar velen zien mij niet zo. Ik wil juist daar mijn kwaliteiten uit halen zonder dat ik in een slachtofferrol kruip. Ik benader het liever positief en vanuit mijn ’empowerment’: ik ben hoofdagent van politie, ik ben drag, ik ben gekleurd, ik ben gay. Ik ben ‘gewoon’ Nederlander. Ik ben alles en iedereen tegelijk.

Is er voor jou nog een verschil tussen de wereld binnen de LHBT+gemeenschap en de wereld daarbuiten? 

Ik ben iemand die anderen niet in hokjes wil plaatsen, maar juist wil investeren in diversiteit. Het negatieve moet er eigenlijk gewoon een beetje uit. Ik probeer mezelf ook niet in hokjes te plaatsen. Ik zie mezelf niet als een apart persoon. Of als aparte personen. Ik zie iedereen als divers persoon en ik ben daarin alleen een iets ander persoon, omdat ik bijvoorbeeld als man op mannen val en omdat ik me als Jackson transformeer tot Ruby. 

Wat is de reden dat je juist als drag vecht tegen die genderstereotypering, en niet als Jackson? 

Omdat ik als Ruby een groter publiek trek. Omdat ik het specialer kan maken. Ruby kan echt het verschil maken. 

Aan drag kleven nog veel vooroordelen. Hoe wil je deze de wereld uit helpen? 

Als Ruby voel ik me vrij. Dat vindt men soms lastig te begrijpen. De vooroordelen komen ergens vandaan en daarin probeer ik het verschil te maken om juist van die vooroordelen weg te stappen. Daarom ben ik ook gestopt met drag shows, juist omdat daar heel veel vooroordelen aan kleven. Ik heb ervoor gekozen van Ruby haast iets ‘alledaags’ te maken. Iets dat er gewoon bijhoort. Erbij mag horen. Overdag. In alle openheid. 

Je bent momenteel met verschillende dingen bezig. Je hebt inmiddels een team om je heen. Welke projecten/activiteiten heb je de komende periode? 

Ik heb een team dat bestaat uit vrienden Mark, Ruud en Daniël. Mark is heel goed in managen, Daniël doet in media en Ruud doet licht en geluid. En we zijn nu met de groep ‘Schiedams Lef’ bezig om iets educatiefs op te zetten op een zo aantrekkelijk mogelijke manier. Dus creatief. Vooral gebaseerd op genderstereotypering en diversiteit. Ik kan nog niet heel veel zeggen, maar houd mijn insta in de gaten. Het wordt gelanceerd op YouTube. Volgend jaar gaan we ook nog iets met beroepen doen. Stiekem ben ik best wel bezig met de Jos Brink Award. Niet dat ik hem wil winnen hoor, maar er zijn zoveel mensen die me hebben opgegeven, dat het inmiddels een soort bekroning op mijn werk lijkt. Oh, en er komt een memoryspel met Ruby en Jackson. 

Wat zijn eigenlijk over het algemeen de reacties van de mensen op jou als Ruby? 

Vaak in eerste instantie: ‘Die man wil een vrouw zijn.’ Juist omdat ik benaderbaar ben, kan ik mensen vertellen en uitleggen waar het vandaan komt. Mensen begrijpen het dan ook. Ik heb op het artikel in De Telegraaf heel veel reacties gehad. Vooral de reacties van mensen over hun gevoel van uniek zijn vond ik heel erg tof. Mensen hebben vaak een mening. Soms ongefundeerd. Ik hoop dat mensen me aan durven spreken, want ik doe dit met een reden. Ik wil altijd het gesprek aangaan. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn.  Als mensen er iets aan hebben, is mijn missie geslaagd. 

Je hebt een dubbelrol. Heb je nooit dat je de rollen af en toe door elkaar haalt?

Ik kan dingen heel goed scheiden. Op mijn werk ben ik Jackson en als ik klaar ben met Ruby dan ben ik ook weer JacksonAls Jackson heb ik uiteraard een andere invloed op zaken dan als Ruby, maar ik zal me als Ruby nooit verschuilen achter mijn rol als agent en achter mijn rol als agent mij nooit verschuilen achter Ruby. Het is heel fluïde, en toch ook weer niet. Het klinkt misschien wel gek: Jackson kent Ruby goed, maar Ruby kent Jackson niet.   

Er hangen vooroordelen om drag heen. Wat is drag volgens jou en wat zou je deze mensen willen vertellen om de vooroordelen weg te kunnen nemen? 

Drag was voor mij vroeger echt show. Vermaak. Ik dacht toen niet na over een educatief doel. Nu is het vanuit een personage iets bereiken met een missie, met een doel. Ik maak mensen bewust van de diverse wereld om hen heen op een educatieve en creatieve manier. Ruby is degene die die boodschap naar buiten brengt. Jackson is de laag eronder. Als ik uit Ruby stap, keer ik naar hem terug.

“Ik ben hoofdagent van politie, ik ben drag, ik ben gekleurd, ik ben gay. Ik ben ‘gewoon’ Nederlander.”

Hoe reageerde je omgeving op jouw homoseksueel en drag zijn? 

Ik heb nooit in de kast gezeten, dus ik kwam er ook nooit uit. Zodra ik een vriendje kreeg, nam ik deze mee naar huis. Was even wennen, maar ze accepteerden het absoluut. Mijn moeder vond een keer hakken in mijn kast, en toen heb ik uitgelegd dat Ruby mijn drag queen personage was. Ik ben echt blij hoe het bij mij is gegaan. 

Nu is veiligheid op straat voor zowel drags als voor homoseksuele mannen niet vanzelfsprekend. Wat zou volgens jou moeten gebeuren om die veiligheid meer te kunnen waarborgen? 

Transparant zijn. Dingen die men niet kent zijn eng en dat vallen we aan. Dus op een educatieve manier de diversiteit op een positieve manier aanvliegen. Vooral beginnen bij jonge kinderen. 

Wat zou je de lezers van dit interview nog mee willen geven? 

Iedereen is uniek. Wees jezelf. Heb je vragen op welk vlak dan ook, vraag het Ruby of Jackson want ik ga het gesprek met je aan. Heb je vraagtekens over jezelf, dan is dat niet erg. Probeer jezelf niet in hokjes vast te zetten, want iedereen is uniek. Probeer in te zetten op de talenten die je hebt. Omarm elkaar zoals we zijn. Loop niet weg van een discussie en onbekende dingen. Dan wordt de wereld vanzelf een beetje mooier.

*

Graphic editor foto’s Ruby: Daniël Lentink
@rubyrouge_official

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Hoofdagent Jackson en zijn alter ego Ruby Rouge: ‘Iedereen heeft het recht om uniek te zijn.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.