Geke Hartman en Pride Photo Nijmegen

In 2019 won Geke Hartman de Burgemeester Dalesprijs voor de openluchtexpositie TROTS! van Pride Photo Nijmegen. Deze foto-expositie gaf transgenders een gezicht en had tot doel om transfobie op een positieve manier te doorbreken.

Tekst: Floor Brands

Even voor de mensen die jou niet kennen, wie is Geke Hartman? 

Ik ben Geke Hartman, sinds 2016 vrijwilliger bij Pride Photo Nijmegen, waarbij we als doel hebben om met fotografie seksuele diversiteit en genderdiversiteit – letterlijk – zichtbaar te maken.  We zetten mensen graag aan het denken over stereotype beelden van mannelijkheid, vrouwelijkheid, genderrollen en seksuele voorkeuren. 

Hoe omschrijf je jouw eigen seksuele oriëntatie of gender? 

Ik ben een cisgender heterovrouw en heb heel stereotype een man, een dochter, een zoon en kleinkinderen. Binnenkort word ik weer oma van een tweeling. Ik krijg vaker deze vraag, maar eigenlijk vind ik dat helemaal niet belangrijk. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en om hierin het positieve te laten zien.  

Hoe gaat het nu met je? 

Het gaat heel erg goed. Nog steeds heel actief bij Pride Photo Nijmegen en ik steek hier veel tijd in.  

Wat gebeurde er na het winnen van de Burgemeester Dalesprijs? 

We hebben op verzoek ook een binnenexpositie van TROTS! gemaakt. Zowel de binnen- als buitenexpositie is al op meerdere plekken geweest, waaronder Nijmegen en Arnhem. Met IDAHOT gaan we in mei naar Gouda. We hebben zelfs een digitale ‘corona-versie’ gemaakt voor de opening van de afdeling transgenderzorg in het Radboud Universitair Medisch Centrum. 

Ook hebben we de expositie Adult Alternative georganiseerd. Een wereldprimeur, want het is de eerste erotische expositie met transgender- en non-binaire modellen ooit. Deze is in de Stevenskerk in Nijmegen gelanceerd en vond vorig jaar plaats in september. Dit is een hele mooie, taboedoorbrekende expositie geworden. Meer dan 15.000 mensen hebben deze expositie gezien. We hebben daarmee heel veel verschillende mensen bereikt en dat maakt het ook zo mooi. Meestal waren de woorden lovend en zo af en toe waren de reacties ook kritisch, maar hier kon dan een gesprek over worden gevoerd. 

“Af en toe waren de reacties ook kritisch, maar hier kon dan een gesprek over worden gevoerd” 

We zijn bezig met een nieuw plan: Verzoening. Soms lijkt het of het in Nederland allemaal zo goed gaat, maar er zijn uiteraard ook nog veel  LHBT+ers die te maken krijgen met geweld en buitensluiting. En hoe mooi zou het zijn als deze mensen laten zien dat verzoening mogelijk is? Daar wordt de wereld een stuk mooier van.

Dat is het wat we willen met Verzoening: mensen in beeld brengen die vanwege hun seksuele identiteit en/of genderidentiteit uitgesloten en gediscrimineerd werden of zelfs met geweld te maken hebben gehad en die zich samen met diegene die hen dit aandeed verzoend hebben. Dit staat nog in de kinderschoenen, maar het gaat ongetwijfeld mooi worden.  

Nijmegen is vrij actief als het gaat om de emancipatie van minderheden. Wat betekent Nijmegen voor jou op het gebied van de LHBT+ emancipatie? 

Nijmegen heeft veel organisaties die zich inzetten op het gebied van LHBT+emancipatie. We proberen vaak met meerdere partijen iets op te zetten, zo kun je ook ideeën en plannen delen en kunnen we goed samenwerken.  

Wat zou je andere steden/gemeenten mee willen geven om deze emancipatie te verbeteren? 

Lef hebben. Je uitspreken. Doen. Niet alleen maar een regenboogvlag ophangen, maar ook meer. Je mag zeker het wiel opnieuw uitvinden, maar je kunt bijvoorbeeld ook bij ons terecht. En ook zou het in de schoolklas meer bespreekbaar moeten worden gemaakt, vooral op de basisscholen. Jonge kinderen moeten hierbij betrokken worden want vaak zijn zij veel gemakkelijker in het accepteren van diversiteit dan volwassenen. Jong geleerd is oud gedaan. 

Zie voor meer informatie: www.pridenijmegen.nl

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.