Van de redactie: Sidney Smeets

Het zal de meesten van u niet ontgaan zijn: Sidney Smeets is twee weken geleden als Tweede Kamerlid van D66 geïnstalleerd en heeft – eufemistisch gezegd – op dit moment nogal last van de berichten die hij de afgelopen jaren stuurde aan jonge, homoseksuele ‘oudere pubers’ en ‘jongere adolescenten’ om deze jongemannen maar even te categoriseren. 

Partijvoorzitter Anne-Marie Spierings heeft inmiddels op de ophef gereageerd. Zo blijkt op 31 maart bij de partij al een bericht over mogelijk grensoverschrijdend gedrag van de heer Smeets binnengekomen te zijn. Spierings schrijft dat zij en Kaag toen al een indringend gesprek met Smeets hebben gevoerd. 

‘Gisteren zijn ook via sociale media een aantal berichten over Sidney Smeets gedeeld,’ schrijft Spierings. ‘Die zijn voor de partij aanleiding geweest opnieuw het gesprek met hem aan te gaan.’ 

Sigrid Kaag reageert ook. Zij schrijft: ‘Laat ik duidelijk zijn. In onze partij is geen ruimte voor grensoverschrijdend gedrag.’ 

Smeets zelf reageert: ‘Ik schrik van de berichten die er over mij zijn verstuurd. In sommige berichten lees ik dat mensen contact met mij als ongewenst hebben ervaren. Dat vind ik zeer naar, want dat was niet mijn intentie. Ik heb me naar mijn beste weten altijd gedragen naar de wetten die in Nederland gelden. Ik snap heel goed dat de partij dit serieus oppakt. Dat steun ik zeer en vanzelfsprekend werk ik mee aan alles wat van mij wordt gevraagd.’

Smeets is advocaat.

Hij zal zich inderdaad netjes naar de wetten van dit land gedragen hebben. De jongemannen die de berichten als  grensoverschrijdend ervaren hebben, zullen waarschijnlijk wel seksueel meerderjarig zijn geweest toen Smeets ze aanschreef. 

Maar Smeets is geen ethicus.

De vraag dringt zich op of het binnen alle wettelijke kaders wel gepast is dat een gevierde advocaat en schrijver van 45 jaar in een niet onaanzienlijke machts- en gezagspositie dit soort berichten verstuurt zonder zich bewust te zijn van de maatschappelijke machtsdynamiek en van wat maatschappelijk ethisch verantwoord is. 

Ook Smeets moet toch weten dat #MeToo niet enkel voorbehouden is aan werkzoekende actrices en hitsige Hollywoodproducers en dat veel van de #MeToo-affaires zich eveneens binnen de wetten van landen afspeelden. En afspelen. 

De redactie van Gaykrant is uiteraard geschrokken van de berichtgeving. Immers, Smeets heeft voor de verkiezingen, net als vele andere LHBT+ aspirant-Tweede Kamerleden, zijn profiel op Gaykrant gezet, is er een verkiezingsinterview op Instagram met hem geweest, en is er onlangs op ons platform nog een interview met hem verschenen over zijn nieuw verschenen boek. 

Gaykrant wenst degenen die zich onheus bejegend voelen door Sidney Smeets alle sterkte toe. 

Gaykrant houdt de situatie en het onderzoek van D66 uiteraard in de gaten en is van mening dat wij als regenbooggemeenschap deze maatschappelijke discussie over gepast en ongepast gedrag altijd met elkaar aan durven, willen en moeten gaan. 

Namens de redactie van Gaykrant,

Rick van der Made
Hoofdredacteur
 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Van de redactie: Sidney Smeets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.