Goochelaar Ronald Moray: ‘Liefde overwint alles’

Als goochelaar behoort Ronald Moray (56) tot een van de groten in het vak. Niet voor niets ontving hij enige tijd geleden de onderscheiding Dutch Master of Magic. Bij het huwelijk van -toen nog kroonprins- Willem Alexander en Maxima in 2002 mocht hij zijn goochelkunsten laten zien. Gaykrant spreekt met deze entertainer pur sang. Openhartig vertelt hij over zijn leven, successen, covid-19 en zijn ziekte. ‘Ik blijf vooral mijzelf.’

Tekst: Paul Hofman

Hoe is jouw passie voor goochelen ontstaan?

Op de middelbare school moesten we als derdejaars allemaal iets moesten doen voor ons lustrum-viering.  We kregen de opdracht een circusvoorstelling in elkaar te zetten met diverse optredens. Iedereen moest drie dingen op papier zetten met wat hij of zij wilde doen. Bij mij werd dat éénwielfiets, koorddansen en goochelen. Alle drie had ik dat nooit gedaan. Toen ik het briefje terugkreeg stond er een kruis bij goochelen.

Omdat ik toen al de drive had om iets dan ook goed te doen, schreef ik een brief aan Hans Kazan die gelukkig terug antwoordde. Hij wenste mij heel veel succes en gaf omdat hij zelf te weinig tijd had, het adres van zijn leraar in Amsterdam. Ik was pas veertien en mijn ouders reden mij toen naar Amsterdam. Gelukkig was deze toen toevallig thuis. Door mijn enthousiasme en de klik die er gewoon was mocht ik de eerste trucs kopen bij hem en leerde hij mijn vader hoe hij een aantal trucs zelf kon bouwen die geschikt waren voor het circus.

‘Mijn man is mijn rots in de branding’

Het optreden werd een succes en snel daarna deed ik mee aan talentenjachten en tv-programma’s als Stuif es In met Ria Bremer en Op naar de Top show van de NCRV  met Eddy Becker. Toen volgde het Wereldkampioenschap Goochelen  in 1988 en haalde ik de hoogste prijs in mijn categorie “mentaal goochelen”. Daarna was het hek van de dam en werd ik professioneel goochelaar.’

In korte tijd is zijn naam gevestigd. Zijn hoogtepunt? ‘Dat was het optreden op het huwelijksfeest van Willem Alexander en Maxima op 2-2-2002. Eigenlijk vond het feest plaats de avond voor het huwelijk in het Amstel Hotel in Amsterdam.’

Covid-19 heeft eengrote impact op de samenleving. Wat betekent het voor jou?

‘De corona-crisis sloop er eigenlijk een beetje in en niemand kon verwachten dat dit zo lang zou gaan duren. Toen er nog vijftig tot honderd man bij elkaar mochten komen werd er nog steeds wel opgetreden door mij en mijn collega’s, maar toen dit beperkt werd tot zo’n vijfentwintig hield het op. Ook mijn optredens voor de Holland America Line (HAL) werd stil gelegd.

Ik werkte al tien jaar voor de HAL al 10 jaar waarbij ik met nieuwe trucs, muziek of acts bezig was, maar dat duurt nu wel heel lang en er moet ook een boterham op de plank komen. Ik werkte een tijdje in de kapsalon (GeBe Hairstyling in Nijkerk) van mijn echtgenoot, tot ook daar de winkel dicht ging . Toen zaten wij allebei thuis en ben ik bij de bloemist in Leusden gaan werken om boeketten te bezorgen.’ Als geen ander popelt hij van verlangen weer met zijn goocheltrucs op de bühne te staan.

We vragen hem wat hem zo bijzonder maakt.

Denkt even na: Dat is denk ik mijn manier van werken. Mijn acts zijn entertainend en geschikt voor zowel de zakelijke markt als voor familiefeesten, jubilea of magic dinnershows. Ik werk al meer dan dertig jaar voor grote bedrijven, maar ook voor privéfeesten bij zowel bekende als minder bekende families thuis.

Ik heb de wereld rondgereisd op cruiseschepen, maar werd ook met een privéjet opgehaald om even op te treden tijdens een familiediner. Ik werk net zo hard voor mensen van koninklijke bloede als de bakker op de hoek. Ik pas mij aan, aan mijn publiek en blijf daarin vooral mijzelf.’

Vijf jaar geleden liet zijn gezondheid Ronald behoorlijk in de steek. Wat gebeurde er?

‘Toen werd bij mij de ziekte van Kahler werd geconstateerd tijdens de opnames van Holland’s Got Talent. Mijn wereld stortte in.’ Het moment staat in zijn geheugen gegrift.

Zachtjes: ‘Tijdens de opnamen door was ik vakantie aan het vieren op Curacao. Ik vroeg daar mijn partner Gerrit ten huwelijk op een zaterdagavond.’ Hij hoefde geen moment na te denken en zei ja. ‘Niet vermoedend dat slechts tien uur later alles anders zou zijn. De volgende ochtend namelijk stond ik op en zakte direct door mijn benen.

Ik kon niet meer overeind komen. Een dag later werd ik naar het ziekenhuis in Willemstad gestuurd voor bloedonderzoek en een scan. Het bleek niet goed te zijn en de arts adviseerde me om bij terugkomst in Nederland naar een ziekenhuis te gaan.’ Zo gezegd, zo gedaan.Vanaf dat moment werd zijn leven een rollercoaster.

‘Ik blijf mezelf, ook al ben je bakker of heet je Willem-Alexander’

‘Na het onderzoek in Nederland kreeg ik een halfuur na thuiskomst te horen dat ik met een koffertje terug moest komen. Al snel bleek dat ik de ziekte van Kahler had.’ Legt uit: ‘Dat is een aandoening van het beenmerg. Het is een relatief zeldzame vorm van kanker.’

Een ongeneeslijke vorm ook. De vooruitzichten waren slecht: statistisch gezien zou hij nog vijf jaar te leven hebben. ‘Intussen ging de show letterlijk door en stond ik met een harnas om achter een rollator de repetities te doen voor Holland’s Got Talent. Tijdens de uitzending waren zijn rollator en harnas niet te zien. Het was wel de halve finale.

Dan: ‘Mijn man -dat was hij inmiddels- bleef achter me staan en wilde nog steeds met me trouwen.’ Het werd een groots gebeuren met 250 gasten en zanger Ronnie Tober als buitengewoon trouwambtenaar. ‘Ja, echt de dag van ons leven.’

Hij valt even stil en vervolgt dan: ‘Als ik mijn man Gerrit niet had gehad was ik er al niet meer, denk ik. Zijn strijdlust was enorm en daardoor werd de mijne ook groot.’ Wat het zo bijzonder maakt? ‘Humor en geen zelfmedelijden. Ik zeg altijd: Go for it en let the magic happen. Samen positief blijven en ervoor gaan. Dan kun je alles bereiken. Relativerend: ‘Wij redden het en het is nog steeds moeilijk maar als je hier allemaal door heen bent gekomen, kun je de corona-crisis makkelijker behappen.’

Kun je coronaproof goochelen?

Als ik mijn act op het podium doe, blijft de afstand van mij met mijn publiek meer dan die 1,5 meter. Als ik mensen naar voren haal laat ik hen eerst de handen reinigen. Lachend: ‘Natuurlijk doe ik dat zelf ook. Zelf zou ik nooit op het podium gaan staan als ik mij niet helemaal lekker zou voelen. Tot heden heb ik geen corona gehad.’

Wat is je grootste hoop?

‘Dat dit jaar de kapsalon weer open mag blijven en dat er weer langzaam wat optredens binnen mogen komen. Volgend jaar hoop ik dat alles weer een beetje bij het oude is en dat wij weer kunnen genieten van ons leven samen in goede gezondheid.’ Over de toekomst: ‘Statistisch gezien heb ik nog vijf jaar, maar daar zijn al weer wat jaren aangeplakt, dus mijn motto is niet voor niets Let’s go for it.’

Meer weten? Kijk op www.dutchmagic.nl en www.ronaldmoray.nl

Ronald Moray houdt regelmatig lezingen voor het bedrijfsleven onder de naam ‘Go for it, let the magic happen’ Zijn leven en levenslessen staan hierin centraal. Hij gat terug naar zijn jeugd, vertelt over de bipolaire stoornis van zijn moeder, zijn zorgen voor haar, zijn coming-out en zijn gedwongen zelfstandigheid.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.