Maak van Amsterdam een ‘LHBT+freedom zone’

D66 Amsterdam wil in reactie op de zogeheten ‘LGBT+vrije zones’ in Polen Amsterdam uitroepen tot LHBT+ freedom zone. Dit is in lijn met de aangenomen resolutie in het Europees Parlement waar met een grote meerderheid gekozen is om een signaal te geven dat héél Europa een LHBT+ freedom zone is. 

Raadslid Jan-Bert Vroege: ‘‘Het is deze week precies 20 jaar geleden dat in Amsterdam het eerste huwelijk  tussen mensen van hetzelfde geslacht werd voltrokken op het Amsterdamse stadhuis. Juist nu ernstige discriminatie binnen Europa zich richt tegen de regenboogcommunity geven we als Amsterdammers een sterk signaal af dat discriminatie noch in onze stad noch elders plaats kent en ongeacht wie of wat je bent je hier op gelijke voet staat en vrij jezelf kunt zijn.’’

20 jaar openstelling burgerlijk huwelijk in Nederland en een conservatieve terugval in Polen              

Op donderdag 1 april is het precies 20 jaar geleden dat er in Nederland mensen als eerste ter wereld mochten trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Dit historische moment vond plaats in Amsterdam en werd voltrokken door toenmalig burgemeester Job Cohen. We zijn nu twintig jaar verder en de gelijke rechten voor LHBT+ personen zijn er niet overal in Europa beter op geworden. 

De afgelopen jaren zijn er in Polen significante beperkingen op de vrijheid van LHBT+ personen gelegd. De zogenaamde ‘LGBT-free zones’ zijn verboden gebied voor homoseksuelen, lesbiennes, trans* en interseksuele personen. ‘‘Inmiddels is het woongebied van 1 op de 3 Polen verklaard tot een LGBT-free zone. Dit is een zorgelijke ontwikkeling van fundamentele vrijheden binnen Europa waarbij grote groepen mensen weggezet en gediscrimineerd worden door hun overheid,’’ aldus raadslid Jan-Bert Vroege. 

Europa als LHBT+ freedom zone

Het Europees Parlement heeft reeds haar afkeur uitgesproken over de LGBT-free zones. Maar dit is niet genoeg. In reactie op de anti-lhbt zones heeft de LGBTI-intergroup een resolutie geïnitieerd om Europa juist uit te roepen tot een LGBT+freedom zone. Met deze resolutie geeft het Europees Parlement het signaal dat ze achter LHBT+ personen staan en het als hun verantwoordelijkheid zien om de rechten en vrijheden van LHBT+ burgers te beschermen en te ondersteunen en discriminatie in strijd is met de Europese normen en waarden.

Deze resolutie is 11 maart behandeld en aangenomen met een grote meerderheid door het Europees Parlement met 492 stemmen voor. Raadslid Jan-Bert Vroege: ‘‘In lijn met het signaal van het Europees Parlement zou ook de Amsterdamse gemeenteraad het signaal moeten geven dat wij de rechten van de regenboogcommunity beschermen.’’ 

Voorstel: maak Amsterdam tot LHBT+ freedom zone

Amsterdam is een open en vrije stad waar het niet uitmaakt wie je bent, wat je seksuele oriëntatie of afkomst is. Daar past een sterk signaal van vrijheid bij. Net als twintig jaar geleden met de voltrekking van het eerste huwelijk van gelijk geslacht moet Amsterdam weer een voorbeeldfunctie neerzetten voor de Grest van Europa.

Ook in Amsterdam kan de regenbooggemeenschap steun gebruiken. Helaas is discriminatie en geweld tegen LHBT+ personen nog geen verleden tijd in onze stad. D66 Amsterdam stelt voor om in lijn met de oproep van het Europees Parlement Amsterdam uit te roepen tot LHBT+ freedom zone.  “Een freedom zone is net als het huwelijk een betekenisvol symbool, zowel in eigen stad als voor d re rest van de wereld”.  

Daarnaast zal Amsterdam dit ook moeten gaan stimuleren onder het rainbowcitiesnetwerk van 30 steden waarin we een voorbeeldrol hebben. Raadslid Jan-Bert Vroege: ‘‘Hiermee geven we als Amsterdammers een sterk signaal af dat discriminatie in onze stad geen plaats kent en ongeacht wie of wat je bent je hier op gelijke voet staat en vrij jezelf kunt zijn.’’

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Maak van Amsterdam een ‘LHBT+freedom zone’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.