Leon Houtzager: ‘Discrimineren is onderdeel van de dialoog.’

Je loopt hand in hand over straat met je vriend of vriendin en je krijgt een discriminerende opmerking naar je hoofd geslingerd. Iemand roept dat mensen zoals jij uitgebannen moeten worden. Als de burgemeester, wethouders of coalitiepartijen van Krimpen aan den IJssel voorbijlopen, dan zullen zij hier niets van zeggen. Immers, zo is de gedachte: “Wij moeten staan voor alle inwoners.” 

 

Tekst en foto: Leon Houtzager (uit: Gay Rotterdam)

Discrimineren is onderdeel van de dialoog die zij graag zien in hun gemeente. Daarom voelen LHBTI’s in Krimpen aan den IJssel zich niet veilig. Daarom heb ik, in de 30 jaar dat ik in Krimpen woonde, nooit met mijn geliefde hand in hand gelopen, een zoen of een knuffel gegeven. Wie neemt het voor ons op? Niet de gemeente Krimpen. In Rotterdam, waar ik nu woon, liep ik voor het eerst hand in hand. Al had ik wel een paar drankjes nodig om die 30 jaar angst te overwinnen.

Daarom heb ik, in de 30 jaar dat ik in Krimpen woonde, nooit met mijn geliefde hand in hand gelopen, een zoen of een knuffel gegeven. Wie neemt het voor ons op? Niet de gemeente Krimpen.

Coalitie neemt geen afstand

Afgelopen donderdag besloten de coalitiepartijen SGP, VVD, Krimpens Belang, CDA, ChristenUnie en PvdA in Krimpen aan den IJssel om géén afstand te nemen van de brief van dominee Kort van de Mieraskerk, waarin de dominee de gemeente vraagt haar wetten en regels af te stemmen op Gods wil en wet en homo’s uit te bannen.

Hier maakt de dominee overigens echt geen geheim van. Van vertrouwelijkheid is zeker geen sprake. Integendeel, hij predikt dit vrijwel maandelijks in zijn kerk. Zo predikte hij op 10 maart jongstleden dat homofilie de meest erge en verschrikkelijke zonde is. Een maand eerder op 17 februari was de boodschap dat je homo’s vooral niet lief moet hebben, anders zul je net als zij branden en stenen om je oren krijgen. Dit is gewoon openbaar en terug te beluisteren. Hij staat waarvoor hij staat.

Tijdens de demonstratie van 6 maart, waar 400 betogers voor het gemeentehuis stonden, nam burgemeester Martijn Vroom geen afstand van de brief. De verantwoordelijk wethouder Coen Derickx wil zich niet mengen in de discussie. Discriminatie valt wat de wethouder betreft onder godsdienstvrijheid, ook als het buiten de kerk gebeurt in een brief aan de gemeente. Hier moet ruimte voor zijn. Discriminerende brieven zijn in Krimpen welkom.

Hate speech is not free speech

Moet ik iemand nog uitleggen waarom discriminatie niet onder de vrijheid van meningsuiting valt? Het lijkt wel alsof we het in Nederland vergeten zijn. De gedachte dat de vrijheid van meningsuiting grenzeloos is, lijkt steeds meer aan terrein te winnen. Er is een reden dat dit begrensd is door artikel 137c en 137d in het wetboek van strafrecht. Voor de gevolgen van het niet begrenzen hoeven we alleen maar naar het verleden of naar het buitenland te kijken.

Discriminatie is geen mening. Het is een oordeel. Het is het wegzetten van mensen om wie zij zijn. Hoe zij zijn geboren. Discriminatie, ongeacht of het strafbaar is of niet, daar neem je afstand van. Daar zeg je wat van. Daar doe je iets tegen. Zeker als overheid.

Je hoeft een uitspraak van een rechter niet af te wachten. Want ook al besluit het openbaar ministerie om niet te vervolgen, dan nog is het discriminatie. Er zijn veel jongeren die op middelbare scholen het scheldwoord ‘homo’ gebruiken naar klasgenoten die uit de kast zijn gekomen. Zij worden hiervoor natuurlijk niet strafrechtelijk vervolgd, maar dat maakt het nog wel ongewenst en discriminerend. Moeten we ook hier eerst de uitspraak van een rechter afwachten voordat een gemeente of een school ingrijpt?

Pijnlijk

Maar weet u, zo gaat het altijd in een biblebeltgemeente. Dit is wat de hele discussie zo pijnlijk maakt. Het is constant wegkijken en niet willen praten over het echte probleem. Alles wordt uit de kast getrokken om het vooral niet over de inhoud van de brief te hebben. Het voelt voor ons als het miskennen van de ernst van de situatie.

Waar het over zou moeten gaan zijn de gevolgen van dit soort uitspraken. Wat de coalitiepartijen in Krimpen aan den IJssel niet onder ogen willen zien, is de pijn en het verdriet die het gevolg zijn van dit soort uitspraken. Willen zij niet zien hoeveel mensen dit raakt? Was de demonstratie misschien niet duidelijk genoeg?

Wat dominee Kort doet met deze brief is een specifieke groep mensen tot in het diepst kleineren en ondraaglijk laten lijden. Op het moment dat iemand uit de kast komt, is hij volgens Kort al gedoemd tot eeuwig branden na zijn dood. En alsof de eindeloze straf in het hiernamaals nog niet erg genoeg is, als je ‘homofiel’ bent, moet je volgens Anthonie Kort ook nog eens zwaar gestraft worden in het leven hier op aarde. Door je familie en vrienden en nu dus ook door het lokale bestuur. Dat staat namelijk in zijn brief. Wat hem betreft moet de gemeente een ‘homofiel’ uitbannen. Hij vraagt de gemeente hiernaar te handelen.

Wat is de reactie op deze oproep zult u zich afvragen? Nou, dat zal ik u vertellen. De gemeente zet de brief achter slot en grendel. Een jaar lang is de brief niet geagendeerd, niet besproken en is er niet op gereageerd. Zo doen we dat in de Biblebelt. En afgelopen raadsvergadering deden de coalitiepartijen dat nog steeds niet. Ze doen alsof de brief niet bestaat.

God is belangrijker, dus je verstoot je kind of probeert je geaardheid uit te bannen. Opgroeiende kinderen worden hierdoor ernstig beschadigd. Soms met zelfmoord tot gevolg.

Ondertussen handelen volgelingen hier wel naar. LHBTI’s worden door de heer Kort voor het blok gezet: je kiest voor je geloof (hiernamaals) of voor je geaardheid (dit leven). Ook ouders worden voor hetzelfde blok gezet. Zij moeten kiezen tussen God of hun kind. Een onmogelijk keuze waar mensen en families aan kapot gaan. Als je oprecht gelooft waar deze predikant in gelooft, dan is de keuze gemakkelijk gemaakt. God is belangrijker, dus je verstoot je kind of probeer je geaardheid uit te bannen. Opgroeiende kinderen worden hierdoor ernstig beschadigd. Soms met zelfdoding tot gevolg.

Het is niet veilig in Krimpen

Het is niet veilig voor LHBTI’s in Krimpen. Zelfs journalisten hebben dit inmiddels ervaren. Bij de Mieraskerk worden zij in elkaar getrapt. Jacco van Giessen van RTV Rijnmond weet nu het voelt. Die angst, die angst die ik ook had in het programma BOOS van Tim Hofman. Dit is dezelfde angst waar LHBTI’s in de Mieraskerk dagelijks mee te maken hebben. Ik hoop dat Nederland het nu begrijpt.

En de burgemeester, wethouders en de raadsleden van SGP, VVD, Krimpens Belang, CDA, ChristenUnie en PvdA? Die kijken weg. Zo dragen zij bij aan een onveilig klimaat voor een kwetsbare minderheid in hun gemeente.

Zij zeggen tegen LHBTI’s: voor discriminatie moet je respect hebben. Dat mag hier gewoon. Daar nemen wij geen afstand van! Leer er maar mee te leven.

 

*

Bron: Gay Rotterdam 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.