Polyamoreuze Petra vertelt

Sinds kort is Petra (18) begonnen met een opleiding tot docente geschiedenis. Van jongs af aan wist ze dat ze dit vak wilde gaan uitoefenen. Een droom die in vervulling is gegaan. Voor het eerst woont ze op kamers. Ze vertelt openlijk over haar seksuele geaardheid.

Tekst: Paul Hofman

Wanneer kwam je uit de kast?
Ik ben me altijd wel bewust geweest van het feit dat ik biseksueel ben, maar toen ik me realiseerde dat ik ook nog polyamoreus ben, hield ik dat eerst stil. Het is namelijk behoorlijk verwarrend, en als je 17 bent en nog moet ontdekken wie je bent, schreeuw je zoiets niet van de daken. Ik wist dan ook niet met wie ik hierover kon praten. Zelfs nu nog, ben ik samen met mijn partners aan het ontdekken en experimenteren.

Het feit dat er amper representatie van dit soort relaties is, maakt het ook niet gemakkelijk. Elke keer als je tegenover iemand uit de kast probeert te komen, moet je honderd vragen beantwoorden. Vaak gepaard met een soort silent judgement.

Kun je in het kort vertellen wat polyamorie inhoudt?
Polyamorie is het tegenovergestelde van monogamie. In een monogame relatie is er altijd sprake van niet meer dan twee personen. Polyamoreuze relaties daarentegen zijn heel verschillend. Het kan gaan om een relatie tussen drie personen, die alle drie van elkaar houden, zoals mijn relatie met mijn partners. Maar het kan ook zijn dat iemand simpelweg twee of meer partners heeft, en dat die partners niets met elkaar hebben.

Wat wel heel belangrijk is, is dat iedereen alles weet. Polyamorie is geen excuus om vreemd te gaan. Doe dus ook geen uitspraken als: ‘Ik ben polyamoreus, maar mijn partners weten niets van elkaar’. Overspel wordt dan ook niet getolereerd.

Hoe reageerde jouw omgeving?
Verrast. Het gebeurt namelijk niet elke dag dat je zus uit de kast komt als polyamoreus. Ik heb mijn broer erover verteld, maar de rest van mijn familie niet, omdat ik denk dat ze het lastig vinden om te horen. Tegenover de vrienden die ik in mijn opleiding heb, ben ik er heel erg open over. Ik wil het niet beschouwen als iets dat vreemd is, omdat het er voor mij niet om gaat om bijzonder te zijn. Ik ben simpelweg verliefd.

In hoeverre merk je dat er een taboe op rust?
Er zijn wel eens collega’s geweest, met wie ik over polyamorie heb gepraat. Dan merkte ik daarna wel heel erg dat ze het afkeurden. Ze zullen dit niet met zoveel woorden zeggen, maar je merkt dat ze het er niet mee eens zijn. Dan hebben ze het bijvoorbeeld over het naar bed gaan met meerdere mensen, alsof deze relatie alleen gebaseerd is op seks. Deze ondertoon in hun woorden viel me enorm op.

Wanneer er over wordt gesproken in de media, gaat het meestal over streng religieuze vormen, waarin vrouwen worden gedwongen te trouwen met een man, die al meerdere vrouwen heeft. Ik vind dat dit beeld moet veranderen. Ik leef mijn leven, en ik kies er zelf voor om dit samen met mijn partners te doen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.