Marginaal

Het is een gek woord: Marginaal. Het betekent iets heel kleins, maar het is belangrijk genoeg om er altijd ruimte voor te reserveren. 

De kantlijn. Zelfs lege bladzijden hebben er een. 

De wisselwerking tussen ‘mainstream’ en ‘gemarginaliseerd’ vind ik boeiend en onbegrijpelijk. Ik heb nooit bij de mainstream willen horen.  

Sinds een jaar of tien hoef ik geen moeite meer te doen om gemarginaliseerd te zijn.
Door de combinatie Trans & Vrouw gaat het vanzelf 

Het is wonderlijk, maar in mijn jaren als witte cis-man, was mijn status van buitenbeentje een soort heldenstatus. Ik kan er smakelijke verhalen over vertellen. 

Van binnen is er niks veranderd. Het fenomeen wat in mijn bewustzijn wordt omschreven als ‘IK’ is er nog steeds en houdt nog evenveel van muziek, lange wandelingen in steden en in natuurgebieden en het spreekt nog steeds met een gulle zachte G. 

Ook van buiten is er niet echt iets veranderd. Mijn haar draag ik het liefst in de war, make-up vind ik ingewikkeld en omdat ik weinig affiniteit heb met mode, draag ik meestal een spijkerbroek en T-shirt.  

De wereld om me heen is anders. Het heeft een tijd geduurd eer ik het begreep hoe anders 

Tijdens dit corona-sabbatical kom ik tot rust, en langzaam maar zeker dringt tot me door dat mijn leven sinds mijn verandering zwaar is geworden door een sociale druk die er vroeger nooit was.  

Als gemarginaliseerde ben je de schijnwerper die onwillekeurig zichtbaar maakt waar mainstreamers doof en blind voor zijn. Dat is de les die ik leer. 

In de voorbije jaren heb ik geprobeerd mijn licht te dimmen. Als niemand zich oncomfortabel voelt met mij in de buurt, krijg ik vanzelf de vrijheid om te zijn en te doen wat bij me past, dacht ik.
Hoe absurd was dat. 

Mijn lampje gaat gewoon aan en ik zie wel wat er komt. 

Ik zal er met liefde over vertellen. 

*

Carine de Graaf (1961) is van beroep geluidstechnicus. In haar vrije tijd leest ze graag, luistert naar muziek en bezoekt musea. Daarnaast doet ze een deeltijdstudie psychologie. Carine heeft een transgendered achtergrond: rond 2010 is ze van man naar vrouw gegaan. 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.