Yvette Luhrs | BIJ1

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. Deze keer Yvette Luhrs van BIJ1. 

Redactie: Marene Elgershuizen

Yvette komt uit Amsterdam en is sekswerker en sekswerkrechtenactivist. Yvette identificeert zich niet met een gender en heeft ook geen specifieke gendervoorkeur als het om intieme partners gaat. Die identificeert zich momenteel het meest met de term queer. Oh, en Yvette is overtuigd veganist en studeerde o.a. Filmwetenschappen in Amsterdam.

Je staat op de kieslijst van BIJ1, waarom deze partij?
Ik sta op de lijst voor BIJ1 op nummer 9. Toen Sylvana bij DENK vertrok begreep ik dat ze dat deed omdat ze daar niet genoeg ruimte kreeg voor de LHBTIAQ+ agenda, dat was voor mij reden om direct lid te worden van BIJ1 (toen nog Artikel1). Naast de anti-racistische en anti-kapitalistische agenda was BIJ1 de eerste partij in Nederland die decriminalisatie van sekswerk in hun programma had staan.

In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk?
En grote rol, veel sekswerkers zijn trans of gay en hebben daardoor niet alleen last van het sekswerkstigma maar ook van een LHBT+ stigma. Hierdoor lopen ze nog meer kans op geweld en uitsluiting. Transvrouwen van kleur maken als sekswerker het meeste geweld mee. Dat moet stoppen.

Welke portefeuilles spreken je het meest aan om aan te werken?
Naast sekswerk houd ik me binnen de partij bezig met de thema’s ‘Werk inkomen en participatie’, ‘Wonen en Bouwen’, ‘Recht op zelfbeschikking’ en ‘Veiligheid en Justitie’. Dat lijkt nogal breed maar ze hebben vanuit mijn activisme al een behoorlijke overlap, dus het voelt voor mij vooral als een verdieping.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
Veel. Maar in de basis denk ik dat, net als bij de rechten voor mensen met een beperking, de rechten voor LHBT+’ers door veel mensen als een soort ‘extraatje’ worden gezien. En dat we als personen die buiten de norm leven dankbaar moeten zijn dat er dingen ‘speciaal voor ons’ geregeld worden. Ik zie dat anders. Ik wil graag dat los van wie of hoe je bent we als gemeenschap voor elkaar zorgen, op een gelijkwaardige manier. Dat gedachtegoed vind ik eigenlijk alleen terug bij BIJ1.

Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?
Omdat we een jonge partij zijn lijkt het me goed eerst een paar jaar oppositie te voeren, zodat we als organisatie op een gezonde manier kunnen groeien en ontwikkelen. Maar uiteindelijk ga ik voor regeren, want we hebben ambitieuze plannen en kan niet wachten tot we in wereld leven waar die worden uitgevoerd! Ik ben voor coalities met partijen die echt durven te gaan staan voor een anti-racisme agenda en die écht de mensenrechten van álle mensen willen waarborgen.

Wat hoop je te kunnen bereiken?
Het liefst zou ik het hele BIJ1 programma in uitvoering zien, omdat de verschillende onderwerpen zo nauw met elkaar verbonden zijn. Ik zie het liefst zie ik zo snel mogelijk dat we bestaanszekerheid voor iedereen in dit land gaan garanderen. Leven in armoede heeft zo een grote invloed op het welzijn van mensen en het maakt mensen zo onvrij. Gezien de oneerlijke verdeling van welvaart op deze wereld geloof ik echt dat dat niet nodig zou hoeven zijn. We hebben genoeg. Mensen, en dieren, hoeven niet te lijden.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.