Uit de kast, in de kamer

Morgen is het verkiezingsdag. En morgen zal ik de laatste hand leggen aan het interview dat ik afgelopen weekend hield met Peter Wittebrood en Mirjam Sneeuwloper. Peter Wittebrood is de allereerste homoseksuele man ter wereld geweest die op 1 april 2001 het wettelijk erkende ja-woord tegen zijn echtgenoot Frank uitsprak. Mirjam is werkzaam binnen het team Educatie en Participatie van het Amsterdam Museum en houdt zich onder meer bezig met het meer zichtbaar maken van gender – en seksuele diversiteit in het stadsmuseum. Het museum dat de trouwringen van Peter en Frank in de collectie heeft opgenomen en tentoonstelt.

Ik hield het interview met hen omdat wij op 1 april aanstaande twintig jaar openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht vieren. In de volksmond ook wel het ‘homohuwelijk’ genoemd.

Het homohuwelijk zou er nooit gekomen zijn als parlementsleden en beleidsmakers van weleer niet hun nek zouden hebben uitgestoken. Mensen als Anne-Lize van der Stoel (VVD), Boris Dittrich (D66) en toenmalig staatssecretaris van Justitie Job Cohen (PvdA) hebben in de Tweede Kamer vanaf 1995 – toen de kwestie voor de eerste keer op de agenda van de Tweede Kamer belandde – de weg vrijgemaakt voor de openstelling.

Vandaag de dag zijn nog steeds veel LHBT+ers hard bezig hun emancipatie vorm te geven. Voor anderen lijkt het alsof we sinds dat grote moment in 2001 niet heel veel meer bereikt hebben als het om onze emancipatie gaat. Weer anderen hebben het gevoel dat we juist stappen terug in de tijd hebben gezet. En een enkeling heeft zelfs de handdoek in de ring geworpen.

En toch.

Toen onze politiek redacteur Marene Elgershuizen begin dit jaar startte met de rubriek ‘Uit de kast in de kamer’ waarbij we steeds dezelfde zes vragen aan LHBT+ kandidaat-Tweede Kamerleden voorlegden, dachten we bij Gaykrant dat we met een respons van vijftien kandidaten onszelf in de handen zouden mogen knijpen.

Het werd bijna het dubbele aantal.

De afgelopen maand zijn er 29 namen van zowel reeds gevestigde als van aspirant-politici in Gaykrant voorbijgekomen. Namen van 29 lesbiennes, homo’s, transgender personen, biseksuelen en van alle andere letters van ons veelkleurige regenboogpalet die de Tweede Kamer in willen.

Dit jaar is het 45 jaar geleden dat oud-politicus en huidig Gaykrantmedewerker Coos Huijsen als Tweede Kamerlid van de CHU (een van de voorlopers van het CDA) als eerste parlementariër ter wereld voor zijn homoseksualiteit uitkwam. In een interview voor NPO radio1 in 2019 zegt Huijsen: ‘Ik wist dat ik, als ik maatschappelijk iets wilde bereiken, dan moeten ze niet weten, wat ik ook ga doen, dat ik homo ben. Dat was ook een verschrikkelijke tijd, een huichelachtige tijd vond ik dat, waarbij ik een wezenlijk iets van mijzelf moest ontkennen.’

Uiteraard gaan wij nooit meer terug naar de tijd van huichelachtigheid en van verborgen en verboden verlangens. We gaan enkel vooruit. Naar een nieuwe Grondwet met een up-to-date Artikel 1 waarin ‘seksuele gerichtheid’ als non-discriminatiegrond toegevoegd gaat worden.

Maar de LHBT+emancipatie kan altijd nog een stem erbij gebruiken. Als u gaat stemmen – en uiteraard gaat u stemmen – dan kunt u ervoor kiezen uw stem aan een regenboogkandidaat te geven en daarmee een stem te geven aan onze strijd. Links. Midden. Rechts. Met 29 namen valt er genoeg te kiezen.

Regenboognamen.

De regenboog staat voor verschillen. Maar staat ook voor verbinding. Want ondanks alle verschillen die er mogen zijn, is er in dit land meer dat ons aan elkaar bindt dan ons van elkaar scheidt. En zijn er genoeg overeenkomsten waarin we elkaar kunnen vinden en waarvoor we gezamenlijk kunnen strijden.

Zoals toen voor een nieuwe huwelijksvorm.

Zoals nu voor een nieuwe grondwet.

*

Met dank aan onze politiek redacteur Marene Elgershuizen en aan iedereen die de afgelopen weken in de rubriek ‘Uit de kast in de kamer’ voorbij is gekomen:

Ger van Eeden, Volt

Henk Nijboer, PvdA                                     

Lisa van Ginneken, D66                             

Maarten van Heuven, Partij voor de Dieren

Pepijn Zwanenberg, GroenLinks

Hendrikus Velzing, Forum voor Democratie

Bart Mijland, Bij1

Carline van Breugel, D66

Marc Newsome, PvdA

Vera Bergkamp, D66

Leonie Gerritsen, Partij voor de Dieren

Bert Peterse, SP                                     

Rob Jetten, D66                                        

Marieke van Duijn, PvdA                            

Wesley Pechler, Partij voor de Dieren

Sjoerd Warmerdam, D66                         

Iris van de Kolk, SP                                 

Raoul Boucke, D66                                    

Petra Kramer, Bij1                                    

Marco Eestermans, PvdA                           

Geert Gabriëls, GroenLinks                                  

Cynthia Pallandt, Partij voor de Dieren

Mark Harbers, VVD                                    

Jeroen van Iterson, Volt                            

Tom van den Nieuwenhuijzen, GroenLinks

Ralf Sluijs, Code Oranje

Mark Brakel, GroenLinks                                 

Sidney Smeets, D66

Yvette Luhrs, Bij1

*

Rick van der Made (Breda, 1968) is hoofdredacteur van Gaykrant. Hij is ook dichter en columnist. Rick woont met twee huisgenoten en twee katten in Hooge Zwaluwe.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.