Sidney Smeets | D66

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. In deze laatste aflevering Sidney Smeets van D66.

Redactie: Marene Elgershuizen

Sidney is advocaat in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in strafrecht en de bijstand aan slachtoffers van anti-LHBTI geweld. Daarnaast is hij historicus en komt in april zijn nieuwe boek ‘Het porseleinen huwelijk’ uit. Daarin bespreekt hij naar aanleiding van 20 jaar openstelling burgerlijk huwelijk de LHBT+-rechten in Nederland door de eeuwen heen.

Je staat op de kieslijst van D66, waarom deze partij?
D66 is bij uitstek de partij die de rechtsstaat centraal stelt en die rechtstaat is voor iedereen van belang. Hij beschermt ons tegen willekeur van de overheid en tegen de dictatuur van de meerderheid. In landen als Polen en Hongarije zien we waar de afbraak van de rechtsstaat toe kan leiden. Juist voor LHBTI’ers zijn de risico’s groot. Door de jaren heen heeft D66 ook altijd LHBTI+ emancipatie centraal gesteld.

Zonder voormalig D66-Tweede Kamerlid Boris Dittrich waren we niet het eerste land ter wereld geworden waar paren van gelijk geslacht kunnen trouwen. En D66 blijft zich inzetten voor gelijke rechten voor regenbooggezinnen, voor zelfbeschikkingsrecht van transpersonen, voor de strafbaarstelling van conversietherapie en tegen discriminatie door de bloedbank.

In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk?
Als LHBTI’er ben ik me bewust van de dagelijkse homofobie en wat vrienden van mij de ‘awkward mini coming out’ hebben gedoopt. Homofobie is alom aanwezig maar wordt veel te weinig herkend en nog minder vaak erkend. Ik zet me in voor de rechten van LHBTI’ers en vraag aandacht voor het feit dat het met onze emancipatie en rechten nog lang niet zo goed gesteld is als sommigen beweren of denken.

Dat we al een tijdje niet meer in de Rainbow Index top 10 staan is iets om je voor te schamen. Daarnaast maakt het me ook bewust van de stappen die we binnen onze eigen community nog moeten zetten ten aanzien van discriminatie en intersectionaliteit. Die uitdaging speelt breed in onze maatschappij.

Waarom wil je de Tweede Kamer in?
De Tweede Kamer is de plek waar beslissingen worden genomen die enorme impact hebben op de levens van ons allemaal. Helaas zien we te vaak dat die beslissingen niet altijd ingegeven zijn door kennis, kunde en expertise maar door de onderbuik. Symboolpolitiek voor de bühne. Terwijl het juist nu belangrijker is dan ooit om de rechtsstaat te versterken en te zorgen dat de overheid naast mensen komt te staan in plaats van tegenover hen.

Er wordt te vaak gegrepen naar nieuwe wetgeving om problemen op te lossen die om hele andere oplossingen vragen. Dat komt doordat er te weinig juridische kennis is in de Tweede Kamer. Het wantrouwen dat bij sommige partijen bestaat ten opzichte van onafhankelijke rechtspraak is zorgelijk. We hebben juist méér onafhankelijker rechtspraak nodig, zo heeft de toeslagenaffaire ons wel geleerd. De rechtsstaat verdient een goede advocaat.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
Er is nog veel werk te verzetten. We hebben weliswaar excuses aangeboden aan transgender personen die zich tot voor kort onvruchtbaar moesten laten maken voordat ze hun geslacht konden bevestigen, maar de huidige transgender wetgeving voldoet nog steeds niet. Een briefje van een dokter zou niet nodig moeten zijn. Voor intersekse personen is het nog lastiger, omdat er zoveel onnodige geslachtsregistratie bestaat. Op het gebied van regenbooggezinnen hebben we veel tijd verloren met onnodige ‘onderzoeken’ terwijl we gewoon aan de slag moeten met het goed regelen van hun rechten.

Conversietherapie is niet strafbaar (hoewel de Tweede Kamer daar onlangs gelukkig wel voor heeft gestemd). Haatmisdrijven zul je in ons wetboek niet vinden, terwijl zulke misdrijven veel meer impact op mensen hebben dan ‘gewone’ strafbare feiten. De wél bestaande ‘Aanwijzing discriminatie’ wordt veel te weinig en niet goed toegepast. En LHBTI-asielzoekers worden door de IND veel te veel gewantrouwd. Het is onacceptabel dat we met een Westerse bril beoordelen of mensen die uit hele andere culturen komen ‘wel gay genoeg’ zijn.

Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?
Als je aan de verkiezingen meedoet moet je ook de ambitie hebben te regeren anders hou je je kiezers voor de gek. Als je regeert, beslis je mee, en kun je het meeste betekenen voor mensen. Tegelijkertijd moet regeren wel de moeite waard zijn en moet een coalitie bereid zijn genoeg van onze belangrijke punten over te nemen. Als D66 zien we daarbij graag dat een nieuw regeerakkoord zich tot hoofdlijnen beperkt zodat er meer ruimte is voor dualisme.

Als fractie moet je onafhankelijk van het kabinet kunnen opereren en de ruimte hebben om een andere mening te hebben. Dat is democratisch. Welke coalitie mijn voorkeur heeft is niet zo moeilijk: iedere coalitie die een progressief sociaalliberaal beleid in de praktijk wil brengen.

Wat hoop je te kunnen bereiken?
Ik wil in ieder geval bereiken dat rechtspraak voor iedereen betaalbaar toegankelijk blijft. Daarvoor is het nodig dat we investeren in de sociale advocatuur. In zijn algemeenheid moeten we investeren in het herstel van de rechtsstaat want daaraan is de afgelopen jaren veel schade toegebracht. Ik wil ervoor zorgen dat we betere wetgeving krijgen en meer gaan vertrouwen op de kracht van onafhankelijke rechtspraak en de bescherming die de Grondwet en Internationale verdragen ons bieden met behulp van de rechter.

Als we dat voor elkaar krijgen, hebben we een land waar iedereen zonder angst zichtbaar zichzelf kan zijn en zich ervan verzekerd ziet dat de overheid effectief optreedt tegen degenen die rechten schendt. Daarvoor is het nodig bestaande regels goed uit te voeren en geld te investeren in uitvoeringsinstanties.

Van de redactie: Sidney Smeets

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.