Henk Nijboer | PvdA

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. Henk Nijboer (37 jaar) is geboren en getogen in Groningen. 

Redactie: Marene Elgershuizen 

Deze econoom is inmiddels alweer tien jaar gelukkig getrouwd met Simon. Hij is al Kamerlid en zet zich in voor meer fijne en betaalbare woningen, het oplossen van de ellende door de aardbevingen in Groningen en hij is voor zijn partij woordvoerder voor financiën en een eerlijke economie.

Je staat op de nummer 4 van de PvdA waarom deze partij? 
Twee redenen, de PvdA is voor een sterke en sociale economie. Dat spreekt me als econoom aan. Tweede reden is dat toen ik op de middelbare school zat mensen van hetzelfde geslacht nog niet konden trouwen. Job Cohen maakte dat als staatsecretaris van de PvdA mogelijk. Nederland als eerste in de wereld! Gelijke rechten en emancipatie zijn mijn tweede drijfveer om voor de PvdA te kiezen.
 
In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk?  
Ieder mens is uniek. Je mag er bij politieke besluiten nooit vanuit gaan dat iedereen hetzelfde is. Dat is heel wezenlijk. Daar moet je altijd rekening mee houden.
 
Welke onderwerpen spreken je het meest aan om aan te werken?
Ik wil de woningnood aanpakken. Een fijne, betaalbare woning is een grondrecht. Beleggers nemen onze steden over, maar huizen zijn om in te wonen, niet om te verzamelen. Ik wil een Prins Bernhardbelasting invoeren voor pandjesbazen en de opbrengst gebruiken om meer betaalbare woningen te bouwen. Net als bij de kinderopvangtoeslag zitten Groningers nog elke dag in de diepe ellende. Hen wil ik helpen en vertegenwoordigen om dit onrecht recht te zetten. 
 
Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie? 
Best veel. Waar Nederland in het verleden vooropliep in de wereld, kachelen we nu achteruit. Mensen voelen zich minder vrij, op scholen worden homo’s gediscrimineerd. Geweld neemt toe, de acceptatie neemt af. 
 
Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur? 
Ik zit in de politiek om wat te bereiken. Je kunt meer bereiken in de regering dan in de oppositie. Maar dat kan alleen met een progressief regeerakkoord, waarmee Nederland eerlijker en fatsoenlijker wordt gemaakt.
 
Wat heeft voor jou persoonlijk de hoogste prioriteit?  
Een fijne en betaalbare woning voor iedereen. Recht doen aan de Groningers met schade. Een eerlijke economie. En een samenleving waarin iedereen zich thuis voelt. Best veel te doen nog eigenlijk!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.