Ger van Eeden | Volt

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. Deze keer Ger van Eeden van Volt.  

Redactie: Marene Elgershuizen

Ger woont met haar vrouw Annet en hun hond Binck in Leiden. Ger is geboren in Amersfoort in een arbeidersgezin en heeft gewerkt in laboratoria, als human resource manager, als vakbondsbestuurder en ook nog als organisatie adviseur.

Je staat op de kieslijst van Volt, waarom deze partij?
Als vakbondsbestuurder zag ik hoe het neoliberalisme de foute afslag heeft genomen. Geld is de samenleving gaan domineren, zonder te kijken wat echt van belang is in een goede samenleving. We leven in een tijd van grote transitie. We hebben een nieuw verhaal nodig. Volt belichaamt voor mij nieuwe hoop en nieuw elan. Een grassroot aanpak.

Volt heeft oog voor de grote thema’s die op Europees niveau aangepakt moeten worden, maar Volt heeft tegelijkertijd oog voor de lokale politiek. Je zou kunnen zeggen, de effecten van globalisatie. In Europa doen wat grensoverschrijdend is, zoals klimaat aanpak, maar lokaal wat mensen dichtbij huis bezighoudt. Zeggenschap over eigen leven. Met oog voor nieuwe hoop en zingeving, dat alles op een respectvolle manier, met gebruik van respectvolle taal.

In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?
Ik vind het belangrijk dat ik laat zien dat ik een LHBTI-er ben. Dus spreek ik altijd over ‘mijn vrouw’, zodat mijn identiteit helder is.

Waarom wil je de Tweede Kamer in?
Uiteraard heb ik in mijn politiek handelen gedachten over de uitwerking die keuzes hebben voor minderheidsgroeperingen.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
Naar mijn idee moet er voor oudere LHBTI-ers meer ruimte komen voor alternatieve woonvormen om op eigen wijze oud te kunnen worden. Ik participeer in de Stichting Wijzer Wonen, die op kleine schaal in Zuid-Drenthe met een aantal LHBTI-ers autonoom maar in ‘naarbuurschap’ met elkaar samen een boerderij willen betrekken. Gemeenten zijn nog niet altijd te overtuigen van die nieuwe vorm, die soms aanpassingen van verordeningen vraagt.

Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?
Regeren heeft de voorkeur, omdat je dan meedoet aan het maken van de samenleving. Dat lijkt voor nu erg ambitieus.

Wat heeft voor jou persoonlijk de meeste prioriteit?
Een andere verhouding ten opzichte van Europa. Europa is zeer belangrijk en we moeten toewerken
naar een democratischer Europa, waar de burger soeverein wordt en niet de Natiestaat.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.