In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. Vandaag Lisa van Ginneken van D66.
Redactie: Marene Elgershuizen
Foto: Frank Diemel
Lisa van Ginneken groeide op in Brabant, maar is sinds enige tijd Amsterdams. Na haar carrière in de ICT is zij een praktijk gestart in coaching en organisatieverandering. Zo’n zeven jaar geleden ging Lisa in transitie. Daarna werd zij voorzitter van Transvisie, de belangenorganisatie voor transgender mensen en hun naasten. Inmiddels is zij ook lid van de Raad van Advies voor het College voor de Rechten van de Mens.
Je staat op de kieslijst van D66, waarom deze partij?
Persoonlijke vrijheid vind ik erg belangrijk, maar naar mijn idee kan dat niet zonder een warm hart naar iedereen die die vrijheid niet heeft, of niet kan benutten om volwaardig mee te doen in onze samenleving. Die combinatie, vrijheid in verbondenheid, is voor mij de kern van het sociaal-liberalisme. Bij D66 zit dit idee tot in haar diepste vezels in het DNA. Ik ben in zekere zin altijd een ontwikkelaar geweest. Vroeger ontwikkelde ik software, daarna hielp ik mensen en organisaties zich ontwikkelen en nu draag ik bij aan de ontwikkeling van onze samenleving.
In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk?
Een grote rol. Door mijn transitie leverde ik ‘vrijwillig’ mijn privilege als witte hoogopgeleide man in en werd ik onderdeel van het vrouwelijke deel van onze samenleving, en tegelijk ook lid van de transgender gemeenschap. Twee groepen met minder kansen in onze samenleving; dat geldt voor transgender mensen nog veel sterker dan voor vrouwen. Die ervaring maakte uitsluiting en stigmatisering voor mij zeer concreet. En mijn verontwaardiging daarover ook. Iedereen moet kunnen zijn wie hij is.
Waarom wil je de Tweede Kamer in?
Het is hoog tijd dat we een transgender Kamerlid krijgen. Politiek is te belangrijk om alleen aan cisgender mensen over te laten. Ik wil graag werken aan een samenleving waarin iedereen meetelt en iedereen meedoet. Daar is op veel vlakken nog een hoop aan te doen. Ik focus me daarbij op zelfbeschikking van transgender en intersekse mensen en tegen discriminatie van alle LHBTI’ers; een grotere invloed van patiënten op hoe de zorg werkt en een digitale samenleving die niemand uitsluit en democratisch en transparant werkt.
Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
LHBTI’ers moeten veilig kunnen zijn wie ze zijn. Geweld en discriminatie moeten sterker bestreden worden, door betere opvolging van aangiften en betere wettelijke bescherming. Discriminatie van transgender en intersekse mensen op de arbeidsmarkt moet aangepakt worden. Transgender en intersekse mensen moeten zelf kunnen beslissen over medische ingrepen.
Intersekse mensen krijgen nog steeds soms ongevraagd onnodige medische behandeling op jonge leeftijd. Transgender mensen krijgen juist heel moeilijk behandelingen; de allesbepalende psycholoog moet een adviseur worden. Ook moet transgenderzorg een onderdeel van normale zorg worden, in plaats van een weinig toegankelijk specialisme met hopeloze wachttijden.
Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?
Regeren. Als je impact wilt hebben, moet je bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen en de bijbehorende compromissen te sluiten. Voor mij is de ideale coalitie een progressieve coalitie, met oog voor iedereen binnen en buiten Nederland en een hart voor onze planeet. Een coalitie die inclusieve en duurzame waarden centraal stelt in het beleid.
Wat heb jij over 4 jaar bereikt?
Over vier jaar is transgenderzorg zonder stigmatisering en lange wachttijden toegankelijk.
Over vier jaar hebben patiëntenorganisaties een steviger positie in ons zorgstelsel.
Over vier jaar werken digitale systemen van onze overheid eerlijker, veiliger en transparanter.
Over vier jaar heb ik aan Nederland laten zien dat transgender mensen meer zijn dan een spannend verhaal, namelijk dat ze positieve impact kunnen hebben op onze samenleving.