In Memoriam: Orlando Lansdorf

Op zaterdag 6 maart 2021 is LHBT+-activist Orlando Lansdorf overleden. Diana van Laar van Café ‘t Mandje schreef een in memoriam. 

Jaren  geleden kwam Orlando met een gezelschap op een zondagmiddag voor het eerst in Café ’t Mandje. “Wat is het hier leuk! Ik wil hier wel voor niks werken!” Orlando heeft toen inderdaad een aantal jaren in het café gewerkt. Betaald, uiteraard. Hij was er als een vis in het water. En met zijn innemende persoonlijkheid kreeg hij er een trouwe groep vaste gasten. Menigeen, zowel mannen als vrouwen, werd verliefd op Orlando. Hij kon een feestje bouwen en een luisterend oor bieden en toch de boel in de gaten houden.

Orlando was ook heel begaan als het ging over discriminatie, onrecht, HIV en soa’s. We hadden hierover dezelfde mening.  Zo hebben we bijvoorbeeld “Orlando’s Orale Avonden” georganiseerd, waarbij nietsvermoedende gasten geconfronteerd werden met vragen en feiten over safe sex. Vaak hilarisch en soms als eye-opener. Het idee was dat als er die avond één iemand bewuster werd van elkaar veilig houden, dat het dan de moeite waard was.

Met zijn tomeloze energie en enthousiasme  was hij bij heel veel projekten betrokken. Zoals bijvoorbeeld het organiseren van bijeenkomsten voor LHBT+vluchtelingen en meedenken over een musical over Bet van Beeren.

Toen Orlando na verschillende andere banen in 2019 weer terug kwam bij ’t Mandje, waren we er allemaal klaar voor om de schouders eronder te zetten. Op naar het honderdjarig bestaan!

Door Corona liep het allemaal anders. Het runnen van het café is allereerst aangeboden aan het personeel, waaronder Orlando. Na rijp beraad is het niet zo uitgewerkt, maar Orlando zou, zodra het café weer open ging, gewoon weer achter de bar staan.

Het heeft niet zo mogen zijn.

Rust zacht, lieve Orlando. 

Diana van Laar

*

Zie ook: Orlando Lansdorf (1965-2021) was de wervelwind van de Zeedijk

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

3 thoughts on “In Memoriam: Orlando Lansdorf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.