Hendrikus Velzing | Forum voor Democratie

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. Vandaag Hendrikus Velzing van Forum voor Democratie. 

Redactie: Marene Elgershuizen

Hendrikus stelt zich graag even voor:  Hendrikus Velzing, al meer dan 40 jaar maatschappelijk betrokken mens, ondernemer met 3 bedrijven waarbij circa 45 mensen werken, voormalig voorzitter van 2 eredivisie clubs (tafeltennis en handbal) en politiek actief op zowel gemeentelijk, provinciaal als landelijk niveau.

Je staat op de kieslijst van Forum voor Democratie, waarom deze partij?

De maatschappelijke betrokkenheid is bij mij vroeg gestart als jeugdleider in de kerk en later bij de tafeltennis. Uiteindelijk ben ik door mijn werk als voorzitter in de politiek terecht gekomen. Na jaren in de gemeenteraad van Emmen te hebben gezeten, ben ik Thierry Baudet tegengekomen. Deze jongeman inspireerde mij om verder te gaan. 

Die inspiratie kwam, doordat hij als een van de weinige politici innovatieve, creatieve en ondernemende eigenschappen meebracht naar Forum voor Democratie. Ik vind dat er sowieso te weinig ondernemers in de politiek zitten, waardoor dit als rem op onze economie werkt. Bovendien kun je de conclusie trekken, zoals in de economische paragraaf van FVD, dat de overheid niet op de stoel van de ondernemer moet gaan zitten.

In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk?

LHBT+ zijn speelt geen enkele rol in mijn (politieke) werk. Ik ben een man die op mannen valt en daar is voor mij de kous mee af. Ik vind het labelen van mensen die een andere seksuele geaardheid hebben, slecht voor het imago. Het maakt dat je naar de rest van de samenleving zegt dat je bijzonder bent, hetgeen ik absoluut niet zo voel. Ik denk dat het daarom goed zou zijn om te stoppen met het labelen van mensen die een andere geaardheid hebben dan de grootste groep in de samenleving. Daarmee emancipeer je meer dan allerlei acties om een uitzonderingspositie te creëren.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?

Ik hoop dat we een samenleving creëren waar het niet meer nodig is om mensen te labelen. Een goed uitgangspunt blijft voor mij in die zin de eerste zinsnede van artikel 1 van de grondwet, “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld”!

Waarom wil je de Tweede Kamer in?

De Tweede Kamer is voor mij het centrum van ons huidige politieke bestel. Ik noem het niet democratisch omdat ik denk dat meer en meer duidelijk wordt dat niet de gekozen personen ertoe doen, maar dat de partijdiscipline bepaalt wat er van de gekozen personen wordt verwacht. Dat is ook hetgeen wat mij aantrekt aan Forum voor Democratie, daar is geen partijdiscipline die verwacht dat ik vooraf toestemming moet vragen om mijn mening te verkondigen. Daar is de representatieve democratie zoals het hoort te zijn. Iedere gekozen vertegenwoordiger mag daar zonder “last of ruggespraak” zijn mening geven.

Als voorbeelden van het niet democratisch opereren van de regering/overheid noem ik de vergroening van de samenleving waarbij extreem dure maatregelen door de strot van burgers wordt geduwd. Of het haat prediken van sommige islamitische leiders, waar juist geen maatregelen worden genomen om de samenleving daartegen te beschermen. Of de toeslagenaffaire waarbij de overheid de wet overtreedt (hetgeen alleen mag in het maatschappelijk belang, waar hier geen sprake van is), en vrijwel alle hoofdrolspelers weer verkiesbaar zijn. Dit soort verwerpelijke zaken zou ik graag willen bestrijden.    

Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?

Om te kunnen regeren in onze democratie hangt af van de mogelijkheden om een coalitie te kunnen vormen. Wat ik opvallend vind, is dat we heel hoog van de toren blazen als het gaat om democratische principes, maar zodra er partijen in het stelsel komen die in de ogen van bepaalde groepen te populistisch zijn, worden ze uitgesloten van deelname aan de regering. Het gebruik van een cordon sanitaire gebeurt in de landelijke-, de provinciale- en in de gemeentelijke politiek. Dit is niet democratisch en geeft mij alleen maar aan dat er in de politiek nog veel te doen is.

Wat hoop je in 4 jaar te kunnen bereiken?

Ik hoop dat ik een steentje kan bijdragen aan het terugbrengen van democratische waarden en normen in de politiek. Ook hoop ik dat we aan de slag kunnen met het herstel van de rechtsstaat. De rechtsstaat heeft vele deuken opgelopen onder de huidige premier. 

 

  

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.