Bart Mijland | BIJ1

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. Deze keer Bart Mijland van BIJ1. 

Redactie: Marene Elgershuizen

Oorspronkelijk uit Brabant, woont Bart Mijland (38) nu in Utrecht. Hij is getrouwd, identificeert zich als homoseksueel en zijn voornaamwoorden zijn hij/hem of die/diens. Hij studeerde Humanistiek en noemt zich ook wel de Groene & Kleurrijke Humanist. Bart werkt nu als coördinator aan de Universiteit Utrecht. Eerder was hij partijsecretaris van BIJ1 en nu staat hij op nummer 12 van de kieslijst.

Je staat op de kieslijst van BIJ1, waarom deze partij?
BIJ1 is de meest groene en kleurrijke partij. Het is sowieso de enige partij die menselijke diversiteit compleet serieus neemt. Pas als we onder ogen zien wie we als mensen zijn, in al onze verscheidenheid, kunnen we als maatschappij recht doen aan iedereen. Dat is eerlijk en werkt bevrijdend. Daarnaast moeten we van het kapitalistische systeem af om een leefbare toekomst op deze planeet te hebben. BIJ1 is de enige partij die echt recht doet aan het leven op aarde.

In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk?
Mede door mijn seksualiteit heb ik geleerd om scherp te kijken naar uitsluiting en achterstelling. Niets is vanzelfsprekend als je er niet helemaal bij hoort. Er valt nog veel te verbeteren voor verschillende achtergestelde groepen. Hoe oneerlijk is het als mensen nog steeds hun rechten of veiligheid moeten bepleiten? Elke dag weer! Al die energie die we nu daarin steken kan veel beter worden gestoken in creativiteit, of vraagstukken die ons allemaal aangaan, zoals klimaatverandering.

Waarom wil je de Tweede Kamer in?
Het gaat niet om mij, maar om de ideeën van BIJ1. Die zijn redelijk en rechtvaardig. En gaan over representatie. Het kan niet zo zijn dat het in de Tweede Kamer vaak over mensen gaat die zichzelf nauwelijks terugzien in het parlement. Mensen van kleur en met een beperking bijvoorbeeld. Of transmensen. Daarom zie ik mijn medekandidaten liever de Kamer ingaan. Maar ik zou graag in de blauwe bankjes zitten. En dan zou ik me graag richten op toegankelijk en goed onderwijs. Onderwijsmensen verdienen een hoger loon en minder werkdruk.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
Allereerst moet de sociale veiligheid drastisch verbeterd worden. Nog altijd komt suïcide en thuisloosheid veel vaker voor onder LHBTQI+ jongeren. Te veel gezinnen, scholen en gemeenschappen zorgen niet voor een veilige en stimulerende omgeving. Dat begint bij een goede voorlichting op alle scholen, over álle letters onder de regenboog.

Een paar jaar geleden heb ik met COC Youth Council en Expreszo gewerkt aan een zwartboek over voorlichting, en het bleek droevig gesteld. Dat is in de Tweede Kamer besproken, maar er is sindsdien nog niet veel verbeterd. Daarnaast maken we een einde aan onnodig medisch ingrijpen bij intersekse kinderen. De zorg voor transmensen wordt laagdrempeliger.

Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?
Oppositie. We maken ons geen illusie. We spreken nu vooral minderheden aan, maar onze maatregelen zijn gunstig voor een meerderheid van de bevolking. De komende jaren zullen we dat steeds meer laten zien. Het schadelijke kapitalisme komt echt ten einde, en wij hebben ideeën hoe het anders kan.

Ik vrees echter voor nog meer jaren van coalities met dezelfde partijen die we al decennia aan de macht zien. Daarmee gaan we de wereld niet redden. Maar GroenLinks moet minder kapitalistisch, SP niet zo nationalistisch en PvdD mag wat menselijker. BIJ1 moet in de eerste jaren de waakhond op links worden en de boel scherp houden.

Wat heb jij over 4 jaar bereikt?
Over 4 jaar is gebleken dat we voor veel mensen het verschil hebben kunnen maken. Juist ook de mensen die zich nog niet eerder gehoord voelden in Den Haag. Politiek wordt krachtiger en waardevoller als meer mensen zien dat ze echt een stem hebben. En de komende jaren zijn erop of eronder voor wat betreft ons klimaatbeleid. Als we daar niet drastische stappen voor maken, waar doen we de rest dan nog voor? Een ambitie voor BIJ1 als partij: Nederland ziet dat we een serieuze partij zijn met radicale ideeën die passen bij deze tijd.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.