Carline van Breugel | D66

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor, Vandaag Carline van Breugel van D66. 

Redactie: Marene Elgershuizen

Carline (26) heeft in haar bestuursjaar bij de Landelijke Studentenvakbond de eerste schop gegeven tegen het inmiddels veel bekritiseerde leenstelsel. Ze wil dat jongeren niet alleen om hun mening gevraagd kúnnen worden, maar vaste inspraak krijgen. Ze zingt graag, kan niet wachten om weer op feestjes als DJ fijne plaatjes te draaien en zet zich als biseksuele vrouw in voor onze LHBT+ gemeenschap. Opgegroeid in Eindhoven woont ze nu in Amsterdam met haar vriend Sven.

Je staat op de kieslijst van D66, waarom deze partij?
Ik sta net als D66 voor een samenleving waar men elkaar beoordeeld op wát je doet en niet op wíe je bent. Een samenleving waarin leeftijd, geslacht en seksualiteit niet van invloed zijn op jouw positie in de samenleving. Verbinding in plaats van verdeeldheid, daarom sta op ik de lijst van D66.

In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk?
Mijn biseksualiteit is deel van mij, het heeft mij gevormd als mens en heeft mij bewust gemaakt van uitsluiting in de samenleving. Niet alleen op het gebied van LHBT+ maar ook van kleur en gender. Hierdoor kijk ik op een inclusievere manier naar voorstellen en beleid en kan ik een stem geven aan groepen die niet worden gehoord.

Ik wil een Kamerlid zijn waarin je je kunt herkennen. Een Kamerlid dat met je in gesprek gaat en kwetsbaarheid laat zien. Ik sta voor een samenleving waar leeftijd, geslacht, afkomst en seksualiteit niet van invloed zijn op jouw positie in de maatschappij. Een samenleving waarin je wordt beoordeeld op wat je doet en niet op wie je bent.

Waarom wil je de Tweede Kamer in?
Ik wil jongeren een stem geven in de politiek. Nog te vaak wordt er over jongeren gepraat en voor hen beslist. Met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar zouden veel Kamerleden onze ouders kunnen zijn. Hoe anders zag de wereld als student of starter op de arbeidsmarkt er in hun tijd uit? Ik wil dat de Tweede Kamer een afspiegeling is, ook van jou en mij. Jongeren verdienen structurele inspraak op het gehele beleid. Zodat er niet om onze mening hoeft te worden gevraagd, maar we deze altijd kunnen geven en deze inspraak kunnen vastleggen in
beleid. Want het gaat om onze toekomst! Wij verdienen een stem in de Tweede Kamer.

Als voormalig voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond sta ik voor goed en toegankelijk onderwijs met een studiebeurs. Het leenstelsel staat dit in de weg en moet plaatsmaken voor een studiebeurs zodat je je niet diep in de schulden hoeft te steken om te kunnen studeren. Voor de studenten die de dupe zijn of zijn geweest van het huidige leenstel eis ik een financiële compensatie.

Ik wil dat docenten in staat worden gesteld om hun vak uit te oefenen en persoonlijke aandacht te besteden aan de studenten die dat nodig hebben. Daarnaast sta ik voor een gemakkelijke doorstroom tussen onderwijsniveaus, zodat iedereen een eerlijke kans krijgt op een diploma dat je past.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
Als biseksuele vrouw heb ik helaas de nodige vooroordelen mogen ervaren. Van het verwijt ‘niet te kunnen kiezen’ of ‘van twee walletjes te willen eten’ tot ongepaste vragen van volkomen onbekenden. Wanneer ik mensen vertel over mijn biseksualiteit is vaak de eerste vraag ‘Heb je wel eens een vriendin gehad?’, de vraag die daar vaak na volgt is ‘Heb je wel een seks gehad met een vrouw?’.

Ik vind dit zelf ontzettend moeilijke vragen, omdat dit mij het gevoel geeft dat wanneer ik ‘nee’ antwoord op een van deze vragen mensen mijn seksualiteit niet serieus nemen. Ik ging hier zelfs door twijfelen aan mijn eigen seksualiteit en of het dan wel ‘klopte’ dat ik bi was. Dit heeft er dan ook voor gezorgd dat ik tot twee keer toe weer terug in de kast ben gegaan, heel rot eigenlijk.

Ik probeer mensen nu, onder andere via mijn Instagram account, te informeren over de impact die dergelijke vragen kunnen hebben. Laat deze lekker over aan goede vrienden en stel dezelfde vragen die je aan iemand die hetero is zou stellen.

Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?
Regeren. Wanneer je verschil wilt maken zul je moeten regeren, de samenwerking opzoeken en werken aan de lange termijn. Dat vraagt ook om concessies en onpopulaire keuzes, die moet ik durven maken om dichter bij mijn doel te komen; een inclusieve samenleving.

Wat hoop je te kunnen bereiken?
Ik wil als Kamerlid een rol vervullen in het doorbreken van taboes en het normaliseren van seksuele diversiteit. Dit wil ik onder andere doen door samen met mijn vriend, die een transgender man is, open te zijn over onze relatie en andere mensen die biseksueel of transgender zijn/overwegen in transitie te gaan een hart onder de riem te steken.

Laten we samen een land creëren waarin je over vier jaar niet meer uit de kast hoeft te komen! Een samenleving waarin het vragen naar iemands voornaamwoorden gewoonte is geworden. Zodat we ruimte maken voor al die mensen die zich niet thuis voelen in de bestaande hokjes. Een samenleving met diversiteit als het nieuwe normaal. Ik zie voor mijzelf een rol in het normaliseren van diversiteit.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.