Marc Newsome | PvdA

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. Vandaag Marc Newsome van de PvdA. 

Redactie: Marene Elgershuizen

Marc is 32 jaar en woonachtig in Leiden.  Hij groeide op in het Zeeuwse Middelburg als pleegkind, wat zijn kansen in het leven ten goede keerde. Naast gelijke kansen is cultuur een kernthema voor Marc. Hij heeft een zetel in de gemeenteraad van Leiden, waar hij zich voor cultuur inzet en werkt daarnaast voor het Prinses Christina Concours. Hij probeert zo dagelijks zoveel mogelijk kinderen met muziek in aanraking te laten komen.
 
Je staat op de kieslijst van Partij van de Arbeid, waarom deze partij?
Ik ben kandidaat nummer 43 van de Partij van de Arbeid. Ik ben lid geworden omdat ik wil dat iedereen een eerlijke toekomst verdient, ongeacht de dikte van je portemonnee of de plek waar je wieg stond. De Partij van de Arbeid is dé partij die strijdt voor gelijke kansen voor iedereen. Als geen ander weet ik hoe belangrijk het is dat kinderen zeker kunnen zijn van een eerlijke start. Ik groeide namelijk op als pleegkind en daarmee op een veiliger plek dan bij mijn biologische ouders.

Die verandering zorgde ervoor dat ik alle kansen kreeg en me kon ontwikkelen tot een enthousiaste en daadkrachtige verbinder. Met gedrevenheid zet ik me in voor gelijke kansen voor iedereen. In de Leidse gemeenteraad strijd ik voor de culturele sector en zorgde ik ervoor dat de gemeente de stagevergoeding van MBO-ers net zo hoog maakte als die van HBO-ers. Uiteindelijk volgden heel veel Nederlandse gemeentes het Leidse voorbeeld en zorgde zelfs de Rijksoverheid voor een gelijke stagevergoeding.
 
In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk? 
Sociaaldemocraten knokken altijd voor gelijke rechten en kansen voor iedereen. Nog steeds zie ik mensen om me heen die niet de beste versie van zichzelf durven te zijn, omdat ze aarzelen om uit de kast te komen of te maken krijgen met discriminatie. Om die reden heb ik me dan ook in de Leidse gemeenteraad ingespannen voor een permanent regenboogkunstwerk en de gemeente Leiden gevraagd om de Pride Progress Flag te hijsen, naast de regenboogvlag.
 
Waarom wil je de Tweede Kamer in?
De coronacrisis heeft naar boven gebracht wat we al langer weten. Er is te veel verdeeldheid in ons land. Ik wil die onzekerheid bestrijden en me inzetten voor gelijke kansen voor iedereen. Dat begint bij het beste onderwijs: dé springplank naar een fijne toekomst.

 
Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
We moeten LHBT+ rechten verankeren in artikel 1 van de grondwet, een verbod op ‘homogenezing’ instellen en zorgen voor wetten over meer-ouderschap en draagmoederschap. Transpersonen moeten betere zorg krijgen niet eindeloos op een wachtlijst staan.
 
Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?
Ik wil dat we zoveel mogelijk van onze idealen waarmaken. Dat gaat het beste in een linkse coalitie. 
 
Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken? 
Dat er een andere, eerlijke koers is voor Nederland, met minder ongelijkheid. Zodat we allemaal zeker kunnen zijn van goed werk, een fijne baan en allemaal onze bijdrage leveren aan de samenleving. Zodat iedereen vooruit kan komen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.