Bert Peterse | SP

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Roze kandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spé zich aan ons voor. Deze keer Bert Peterse van de SP. 

Redactie: Marene Elgershuizen

Bert werd 38 jaar geleden in Nijmegen geboren en belandde na zijn studie economie in Weert. Tegenwoordig woont hij in Rotterdam. In het dagelijks leven werkt hij bij een adviesbureau voor de publieke sector. Naast zijn werk zit hij voor de SP onder andere in het landelijke partijbestuur. Bert houdt van koken, goed en/of gezond eten, fitness en hij hoopt op en rijk festivalseizoen na de coronatijd.

Je staat op de kieslijst van de SP, waarom deze partij?
Ik ben van jongs af aan al actief voor de SP. De partij past het beste bij mijn idealen, omdat een eerlijke wereld niet zomaar tot stand komt, daar moet je aan werken. Ik ging economie studeren omdat ik vind dat kennis, inkomen en macht eerlijker verdeeld moet worden. Je ziet nu ook dat door corona de ongelijkheid verder toeneemt.

In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk?
In mijn politieke werk speelt het niet een prominente rol. Hoogstens ben je beter in staat je te verplaatsen in een ander op het moment dat uitsluiting speelt. Toen ik in Weert raadslid was speelde in 2013 dat de 4 mei herdenking in de Martinuskerk was gepland op voorspraak van de Burgemeester. Hierbij werd de aanwezigheid van het COC in twijfel getrokken door de kerk. Ik was een van de initiatiefnemers om via de gemeenteraad te pleiten de herdenking op neutraal terrein te houden.

Waarom wil je de Tweede Kamer in?
Zoals gezegd kan ik mij moeilijk neerleggen bij onrecht. De afgelopen jaren zijn de verschillen in Nederland toegenomen. Dat zie je terug in de buurten en wijken van dorpen en steden, waarbij de plek van je wieg nog steeds (of zelfs steeds meer) bepaalt wat je kansen in de toekomst zijn. Ik wil mij inzetten voor een echte wijk- en buurtaanpak die uitgaat van de inwoners van de buurt. Te vaak worden grote plannen achter de tekentafel verzonnen, zoals het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Bedacht over de hoofden van mensen, zonder
mensen erbij te betrekken.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
Er is nog te vaak sprake van verschillen. Niet alleen tussen de LHBT+ en de samenleving, maar ook binnen de LHBT+ gemeenschap zelf. Het gaat dan niet alleen om gelijke rechten, maar ook om een gelijkwaardige behandeling. Erkenning hiervan is van het grootste belang, ook als het gaat om andere samenlevingsvormen en daarbij komende rechtszekerheid. Of dit nou om meervoudig ouderschap en adoptie gaat of andere zaken die afwijken van de heteronorm of samenlevingsstandaard.

Door deze gelijkwaardigheid na te streven ontstaat meer vrijheid in de samenleving en dat draagt zo bij aan de emancipatie van de LHBT+ gemeenschap. Een ander punt is het tegen gaan van gezondheidsverschillen en beter preventief gezondheidsbeleid. Denk daarbij aan de PrEP-programma’s die via de GGD lopen. Vaak blijken huisartsen veel niet te weten, soms zelfs niet mee te willen werken. Preventieve zorg is van belang, ook om het stigma rondom bijvoorbeeld hiv tegen te gaan.

Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?
Regeren en liefst zo links mogelijk. Een progressieve coalitie die werkt aan meer inkomenszekerheid en meer gelijke spreiding van kennis, inkomen en macht, draagt bij aan een meer solidaire samenleving. Daarmee ontstaat uiteindelijk meer gelijkwaardigheid en zo meer mogelijkheden binnen de samenleving.

Wat hoop je te kunnen bereiken, wat heeft voor jou persoonlijk de meeste prioriteit?
Het tegengaan van ongelijkheid en inkomensverschillen is voor mij de grootste prioriteit. Dit uit zich ook in gezondheidsverschillen en kansen die mensen krijgen. Als het aan mij ligt maken we de verdeling van kennis, inkomen en macht eerlijker met meer democratische zeggenschap voor inwoners in sterkere wijken en buurten. Dat kan alleen met een gerichte wijkaanpak vanuit de inwoners zelf. Als we dat voor elkaar krijgen zou ik tevreden zijn.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.