Marieke van Duijn | PvdA

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. Vandaag Marieke van Duijn van de PvdA.

Redactie: Marene Elgershuizen

Marieke is afkomstig uit het pittoreske Kudelstaart (bij Aalsmeer) en woont sinds kort in Haarlem. Ze is sportief, open minded en als energetisch ademcoach neemt ze graag mensen mee de natuur in.

Je staat op de kieslijst van de PvdA, waarom deze partij?
Omdat ik me thuis voel bij deze mensen! De PvdA staat en gaat voor gelijke rechten en kansen voor iedereen. Iedereen moet zich vrij kunnen voelen om te zijn wie je voelt dat je wilt zijn en vooral de liefde kunnen voelen en delen die je voelt. Ik ben ook blij dat de PvdA in haar verkiezingsprogramma heeft staan dat LHBT+-rechten definitief verankerd worden in artikel 1 van de Grondwet en dat er meer aandacht moet komen voor veiligheid en acceptatie in de samenleving, concreet door hier ook aandacht aan te besteden bij politie- en lerarenopleidingen.

In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk?
Het mooie is dat ik altijd heel veel liefde voel, voor iedereen. Dat maakt het makkelijker om samen te werken, verbinding te maken en samen resultaten te boeken, maar soms voelt het gek genoeg ook heel kwetsbaar. Ik geloof wel dat je heel veel kracht kunt putten uit die kwetsbaarheid en dat het heel belangrijk is om altijd dichtbij je gevoel te blijven. Juist ook in de politiek!

Waarom wil je de Tweede Kamer in?
Ik heb een heel groen hart en zou de wereld graag wat groener en duurzamer zien. Niet alleen omdat ik de aarde nog heel lang zou willen doorgeven aan toekomstige generaties, maar ook omdat mensen die nu leven ook recht hebben op gezonde lucht, een geïsoleerd huis en veilige en snelle OV- en fietswegen.

Bij ons in de familie staat rechtvaardigheid heel hoog in het vaandel en vanuit dat gevoel ervaar ik een enorme drive om te strijden en me te blijven inzetten voor meer rechtvaardigheid, op heel veel thema’s. Mensenrechten en gelijke behandeling zijn twee zaken die ik graag hoog op de agenda zou willen zien. Vooral in de praktijk.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
Acceptatie en veiligheid. Op deze gebieden is nog veel te winnen. Je kunt zeggen dat – als je terugkijkt – er ook veel bereikt is, maar dat zijn juist dingen die eigenlijk heel normaal zouden moeten zijn en het helaas niet voor iedereen zijn. Dus laten we vooral doorgaan met het goede voorbeeld geven, zodat mensen kunnen zien en ervaren hoe mooi het is als mensen kunnen zijn en liefhebben zoals het voelt.

Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?
Regeren. Want ook al moet je dan veel compromissen sluiten, je zit wel het dichtst bij het vuur en kan (delen van) je idealen het meest realiseren. En ik heb een uitgesproken voorkeur voor een samenwerkende REGENBOOGcoalitie.

Wat hoop je te kunnen bereiken?
Dan is er meer verbinding in de politiek, in plaats van de altijd aanwezige partijenstrijd. En met meer verbinding bedoel ik ook meer samenwerking. Want alleen dan kunnen we de grote uitdagingen aan waar we voor staan, zoals klimaatverandering, voldoende betaalbare woningen en gezonde leefomstandigheden voor iedereen.

Eberhard van der Laan zei al in 2017: “Politiek is een evenwichtskunst tussen problemen samen oplossen en je idealen representeren. En dat is een evenwichtskunst die mensen slecht beheersen. Mensen moeten verder gaan dan hun ideeënstrijd, maar het wordt een strijd van partijen tegen partijen. En daar haken de burgers af. Ik denk dat heel veel mensen voelen dat partijpolitiek ten einde is.” Voor mij heeft het dan ook prioriteit om van ‘strijd’ naar ‘samen’ te gaan.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.