Kirsten Visser | ProfieLHBT+

Kirsten Visser is halverwege de jaren ’70 geboren in Amsterdam, maar getogen in de Zaanstreek. Haar eerste woordje was “beestje” dus het was voor haar ouders niet verwonderlijk dat een opleiding in die richting werd gekozen.

In 1999 verhuisde ze met haar vriend naar de Beemster die prompt een maand later tot Werelderfgoed werd verklaard. In deze polder, waar ze haar hart aan heeft verpand, zijn haar kinderen geboren. In 2001 een dochter en in 2004 een zoon. Het was 2005 toen haar dochter vroeg wanneer ze een piemeltje zou krijgen.

Kirsten zocht er destijds niets achter, maar in 2011 bleek na een heftige periode dat haar dochter geen meisje was. De transitie die volgde beschrijft Kirsten als een bijzondere reis met hoge pieken en diepe dalen, maar ook als een reis die ze nooit had willen missen. Naast prachtige gesprekken en lieve vrienden heeft het haar ook een hele goede band met haar zoon gegeven.

Inmiddels is ze de trotse moeder van twee zoons en heeft ze de dierenwereld verlaten voor haar eigen bedrijf waarin ze door het geven van lezingen en gastlessen probeert op haar manier bij te dragen het verbeteren van het welzijn van genderincongruente mensen. In het bijzonder die van transgender kinderen en hun ouders.

1. Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Ik kan heel goed luisteren, ben heel empatisch en kan goed wegblijven van oordelen. Een andere belangrijke karaktereigenschap is dat ik altijd “aan” sta voor mensen die mijn hulp vragen en tot slot ben ik heel leergierig.

2. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Als het gaat om zelfontwikkeling ben ik fan van Brené Brown en Kristin Neff, maar ik vind Madeleine Albright ook een fantastisch krachtige vrouw. Los van namen heb ik grote bewondering voor iedere transpersoon die besluit in transitie te gaan. Het vergt bijzonder veel moed, doorzettingsvermogen en kracht, omdat het veel overhoop kan halen. Ik weet dat velen zullen zeggen dat ze geen keus hadden, maar dat maakt mijn bewondering niet minder groot.

3. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Zelf ben ik -zou het bijna saai noemen- een cis-gender heteroseksuele vrouw.

4. Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Nee, helemaal niet. Eigenlijk vooral, omdat ik door de transitie van mijn zoon naar het standpunt ben verhuisd dat iemands genderidentiteit of seksuele voorkeur mij geen bal aan gaat. Ik vind het zelf tenminste helemaal niet boeiend hoe iemand zich identificeert of op wie iemand verliefd wordt. Wel vind ik het belangrijk om juist dat uit te dragen. We hebben het nu zo vaak over hoe iemand zich identificeert en op wie iemand verliefd wordt terwijl dat niet relevant zou moeten zijn. Het zou veel meer moeten gaan om wie iemand als mens is.

5. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

In het algemeen houd ik erg van mensen die oprecht zijn en gevoel voor humor hebben, maar ik vind het ook geweldig als mensen een passie hebben waar ze helemaal voor gaan.

6. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet-cisgender zijn?

Het hebben van een transgender kind heeft heel veel positieve dingen gebracht waar ik niet echt uit kan kiezen. Mooie gesprekken, geweldige vrienden, een goede band met mijn zoon. Maar het mooist is denk ik dat het mijn blik verruimd heeft. Voor de transitie wist ik niet veel van seksuele diversiteit, maar echt niets van genderdiversiteit. Het heeft mij een veel ruimdenkender mens gemaakt.

7. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero/cis-gender zijn?

Het meest negatieve dat ik ooit heb ervaren was dat iemand tegen mij zei -op social media uiteraard- dat transgenders op de brandstapel moesten. Dat vond ik waanzinnig heftig, want impliciet had hij het ook over mijn kind. Hoe wreed kun je als mens zijn? Ik had hier maar een antwoord op: Heb een ander lief gelijk uzelf. Het raakt mij hoe gemakkelijk velen oordelen over anderen. Tuurlijk, je kunt ergens iets van vinden, maar zolang je niet in de schoenen van die ander staat, is het naar mijn idee niet aan jou om te oordelen.

8. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Deze vraag is heel breed dus ik beperk mij even tot waar ik het meest van weet en dan kom ik met twee punten: In de eerste plaats vind ik dat transgender jongeren op de wachtlijst puberteitsremmers moeten kunnen krijgen. Daarnaast zou de transgenderzorg anders moeten worden ingericht. De diagnostiek is nu nog een grote muur die staat voor alle andere zorg, maar de diagnostiek wordt uitgevoerd door gespecialiseerde GZ-psychologen en daar zijn er veel te weinig van. Plus dat een psycholoog lang niet altijd nodig is. Dus ik zou dat veranderen naar het informed consent model.

9. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Het allerbelangrijkst voor mij is dat mijn kinderen mij herinneren als een fijne moeder waar ze op konden leunen, maar ook verschrikkelijk veel lol mee hebben gehad. Die staat echt met stip op een; dat vind ik echt heel belangrijk. Voor de rest hoop ik vooral dat mensen die aan mij denken na mijn overlijden om één of andere reden een glimlach op hun gezicht krijgen. Dat zou ik fijn vinden.

10. Wat is je motto?

Iemand waar ik heel erg op gesteld ben, heeft in zijn profiel op Instagram staan “Act as if what you do makes a difference. It does.” Die vind ik heel mooi, krachtig en inspirerend, maar er is ook een andere quote die ik geweldig vind: “Those who are crazy enough to think they can change the world, usually do.”

*

Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen met ProfieLHBT? Mail dan naar redactie@gaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.