Wesley Pechler | Partij voor de Dieren,

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. Wesley Pechler is 27 jaar. Homo, vegan, Indo en opgegroeid in Oost-Groningen.

Redactie: Marene Elgershuizen

Hij is verslaafd aan cultuur, “kliedert” af en toe wat met make-up (zijn woorden!) en is trotse hondenvader van Boy. Voor Wesley gaat niets boven Groningen en hij is dan ook al een paar jaar raadslid in de voor hem mooiste gemeente van het land. Daarnaast is hij freelance vertaler, copywriter en editor, en alfahulp in de thuiszorg.

Je staat op de kieslijst van Partij voor de Dieren, waarom deze partij?
Ik ben al 11 jaar actief lid van de Partij voor de Dieren omdat het de enige partij is die vol gaat voor systeemverandering en het tegengaan van onderdrukking in alle vormen. Niet alleen de onderdrukking van mensen, maar ook van dieren. In Nederland worden elke seconde 20 dieren geslacht – dat zijn er 1,7 miljoen per dag. Dat onbeschrijflijke leed moet stoppen.


In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk?
Door niet tot de norm te behoren, maar tot een “minderheid” (wat een vreselijk woord eigenlijk) kijk ik kritischer naar het beleid, en met name de uitwerking daarvan voor onze en andere minderheden. Te vaak zien we dat beleid wordt geschreven vanuit een bepaald perspectief, de bekende ivoren toren: wit, cisgender, hetero, hoogopgeleid, door mensen met een royaal inkomen. Daardoor hebben we nog steeds niet allemaal dezelfde rechten en kansen. Dat móet en kan beter.

Waarom wil je de Tweede Kamer in?
Ik maak me geen illusies dat ik op plek 34 een kans maak op zitting in de Kamer deze termijn. Maar de onderwerpen waar ik me in de raad van Groningen hard voor maak zijn toegankelijkheid, openbaar vervoer, cultuur, sport, onderwijs, welzijn, inclusiviteit, en alternatieve woonvormen.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
Pfff, nog zoveel. Dat zelfs monogame homokoppels niet eens bloed mogen doneren bijvoorbeeld, dat is belachelijk. Maar ook de acceptatie van LHBTQIA+ personen op scholen, werkvloeren, in bejaardentehuizen: er is echt overal betere voorlichting nodig. Discriminatie moet strenger aangepakt worden, bijvoorbeeld ook door de onderwijsinspectie hierop meer te laten handhaven op scholen.

Aangifte van (LHBTQIA+)-discriminatie moet laagdrempeliger worden en beter worden geregistreerd. De wachttijd voor genderklinieken moet omlaag. De officiële geslachtsregistratie is ook niet meer van deze tijd, weg met dat binaire denken. Meerouderschap moet makkelijker worden. Allemaal zaken waar wij voor gaan in Den Haag.

Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?
Als ik kijk wat we de afgelopen jaren vanuit de oppositie hebben bereikt, zitten we volgens mij in beide gevallen goed. Voordat wij willen meeregeren moet een coalitie écht duurzaam zijn, écht werk willen maken van klimaatrechtvaardigheid, écht gaan voor dierenwelzijn, een eerlijk inkomen voor iedereen, en inclusiviteit op elke manier. Weg met racisme, homofobie, transfobie, validisme en xenofobie.

Wat heb jij over 4 jaar bereikt?
Hopelijk ben ik dan verkozen voor een tweede termijn in de Groningse raad! Waar we dan natuurlijk een einde hebben gemaakt aan biomassa, de stad een stuk groener hebben gemaakt, we meer aandacht hebben voor ons nare koloniale verleden, en waar iedereen hand in hand over straat durft. Op persoonlijk vlak hoop ik dan een stuk verder te zijn in mijn omscholingstraject naar de zorg!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.