Lieve Bettine #2

Lieve Bettine,

Mijn man en ik hebben al een tijdje onenigheid. Van de zomer heb ik een schilderij gekregen van een vriendin die graag schildert. Voor mij hoeft kunst niet per se bij de kleur van mijn tweepersoonsbank te passen, en ik kan je zeggen dat dit schilderij in geen enkel interieur past. Maar goed, ik vind het schilderij mooi en spannend genoeg om het in de woonkamer op te hangen. Nu vindt mijn man het een afzichtelijk ding en wil hij het schilderij het liefst kleinhakken en in de open haard gooien, maar hij snapt ook wel dat we daarmee onze vriendin voor het hoofd stoten. Hij is nota bene degene geweest die haar stimuleerde een schildercursus op te pakken, en hij is steeds degene die haar uitgebreid (en naar mijn zin een beetje overdreven) complimenteert met haar kunstzinnigheid. Misschien moeten we het maar in de logeerkamer hangen. En een extra spijkertje in de muur van de slaapkamer slaan zodat we het daar kunnen hangen als ze op bezoek komt. Ik weet het ook niet meer.

Lieve groet,

Bert

_ _ _ _ _

Beste Bert,

Wat een vreselijk dilemma…

Zo heb ik ook ooit van een kunstzinnige vriendin een afschuwelijk schilderij gekregen waarvan de houten lijst het beste niet bij, maar in de open haard past.

Omdat ze zo gevoelig was voor complimenten heb ik haar gezegd vooral door te gaan met schilderen.

Het waren armzalige tafereeltjes, amper bestreken met verf en ik zag er werkelijk niks in. Het mooiste op het doek was uiteindelijk de ruimte die niet bestreken was met verf.

Hopeloos.

Omdat ik zo’n goede smaak heb vroeg ze me op een middag langs te komen om het een en ander te beoordelen want ze mocht irgendwo exposeren. Wáár werd me niet duidelijk. En de invitatie voor de opening bleef ook achterwege. Nooit ontvangen.

Hoewel het ver na vieren was toen ik bij haar aanbelde en mijn lippen snakten naar de aanraking met een heerlijke Pinot of of desnoods een eenvoudige Château de Pierreux Brouilly, kreeg ik een kop lauwe kamillethee aangeboden met het zakje in de mok waar een stukje vanaf was, zonder koekje, bonbon, praline of cake.

Ik brandde mijn smaakvol gestifte lippen aan de thee, keek rond en het fraaiste wat ik zag bleek uiteindelijk het palet waarop ze haar kwasten had uitgesmeerd.

Met mijn ogen halfdicht wees ik twaalf stukken aan, en toen kwam de ultieme doodsteek: ik mocht wat uitkiezen voor mezelf!

Afijn Bert, ik belandde in dezelfde positie als jij en je man. Mijn advies: sla geen extra spijkertje in de gestucte wand of muur en laat de vriendschap alsjeblieft doodbloeden. Want ondanks d’r kunstzinnigheid weet ik zeker dat jullie vriendin ook kamilletheezakjes in mokken hangt, en nog nooit van Wedgwood of Hutschenreuther gehoord heeft.

Gouden tip: koop snel een groot schilderij of een poster (van Tom of Finland, bijvoorbeeld). Iets wat jullie samen mooi vinden. Zeg tegen de vriendin dat het een heel duur erfstuk van een ver familielid is. Hang dit boven de bank en zeg dat er op de muur geen ruimte meer was voor het artistiekerige schilderij van de artistiekerige vriendin, en dat er voor de vriendin zelf in jullie zorgvuldig ingerichte huis eigenlijk ook geen ruimte meer is.

Wees voortaan net zoals ik. Smaakvol. En eerlijk. Goed?

Liefs,

Bettine

P.S. Ik hoop niet dat ze dit leest.

————————

Lieve Bettine,

Ik ben een leuke (vind ik zelf) man van 50+. Ik gebruik Grindr om leuke mannen te ontmoeten maar in profielen zie ik zo vaak “niet ouder dan” staan. Of “geen daddy’s”. Ik las zelfs een keer “geen opa’s van boven de 40”. Maar ik zie ook wel eens staan “ik val niet op vrouwelijke types” of “ik val niet op donker.”

Nou is iedereen vrij om te schrijven wat ie wil, maar soms heb ik de neiging om te reageren op zo’n beperking. Ik vind het zo jammer ergens dat we zelfs als homo’s zo met elkaar omgaan. Maar ja, met al die moderne media wordt het ook steeds lastiger om iets wat je echt niet wil buiten de deur te houden. Wat vind jij hier nu van? En heb je zelf misschien nog leuke datingtips?

Groetjes van Ron

_ _ _ _ _ _ _

Lieve Ron,

Ik heb die Grindr-app van je ook bekeken en daar staan inderdaad jongemannen op waar talloze filters (en kerels) overheen gegaan zijn.

Gasten die over – pak ‘m beet – enkele jaren er ouder uitzien dan jij en ik bij elkaar. Dit is niet de vijver waar jij in vissen moet. En één foto zegt ook niet alles! Laat je eens op de foto zetten door een professioneel fotograaf of – zoals ik regelmatig laat doen – door een goede vriend met fotografie als hobby. Selecteer er een paar en kies dan de beste.

Natuurlijk is iedereen vrij om schrijven wat hij /zij / x / wil, en dat kan best hard aankomen.

Door de sociale media denkt iedereen ook maar alles op te moeten kunnen schrijven. Je moest eens weten wat ik allemaal over me uitgestort krijg! Je zou je verslikken in je Veuve Cliquot. Dus doe net als ik: dek je daar tegen in en doe er niet aan mee!

Lieve Ron, helaas heb je geen foto van jezelf bijgesloten, maar ik meen gezien je schrijfstijl, mening en maatschappelijke vaardigheden dat een leuke date misschien wel dichterbij is dan je denkt.

Zoek het op een andere app of site, waar wat meer ruimte is om je voor te stellen. Er zijn er genoeg. Ik heb menig nagel op mijn telefoon stukgetikt om alle berichten van leuke, oudere mannen en potentiële echtgenoten van veertigplus via tinder, parship, lexa, academic singles, elite en cupid te beantwoorden. Of word lid van een van de vele groepjes “oudere homomannen” of “homomannen van veertig plus” of wat voor mooie naam ze verder ook mogen hebben die her en der op het internet circuleren. Het zal me verbazen als daar geen date voor jou te halen is. Jij hebt die zo weinig inclusiefdenkende buitensluitertjes op Grindr toch niet nodig, lieve schat.

En wanneer je een date bij je thuis hebt, zorg dan dat het huis opgeruimd en fris is.

Steek wat kaarsen aan, bijvoorbeeld ook in de badkamer, waardoor de sfeer wat intiemer wordt, en neem vijf minuten de tijd voordat je losgaat.

Dan mag de muziek wat harder en off-you-go!

Gaat dat lukken? Graag hoor ik van je.

Liefs, Bettine

P.S. Vul voor de zekerheid twee emmers water voor als het met de kaarsen misgaat.

*

In deze rubriek beantwoordt vrolijke, nette en exotische Bettine Wouterse (Breda, 24 juni, 19??) elke laatste zondag van de maand vragen over liefde, levensstijl, gender, prangende kwesties, etiquette en dilemma’s waar u dagelijks mee rondloopt of waar u van wakker ligt.

Heeft u een vraag voor Bettine? Stuur deze naar: lievebettine@gaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.