Sjoerd Warmerdam | D66

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor.  Vandaag Sjoerd Warmerdam, die samen met zijn partners Shaun en Jaco en hun zoontje van 5 jaar oud in Amsterdam woont.

Redactie: Marene Elgershuizen

Je staat op de kieslijst van D66, waarom deze partij?
Dat ik getrouwd ben met een man en met een man kan samenleven, dat komt door D66. Dat mijn moeder afscheid kon nemen van het leven zoals zij dat wilde, dat komt door D66. Dat mijn zoontje mij ook ooit officieel ‘papa’ kan noemen, dat ga ik voor elkaar krijgen voor D66.

In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk?
De politiek mag vrijzinniger en kleurrijker. Representatie doet ertoe. De Haagse bubbel kan wel een poly-amoureuze queer paradijsvogel gebruiken! Daarom moet ik de Kamer in.


Waarom wil je de Tweede Kamer in?
Nederland heeft meer vrijzinnigheid nodig. Zelfbeschikking en autonomie zijn voor mij kernwaarden. Daarom wil ik mij inzetten voor gendergelijkheid en de rechten van LHBTIQ+ personen. Als getraind diplomaat en door mijn werkervaring van Nepal tot New York zou ik mij in willen zetten voor LHBTIQ+ personen in Nederland, maar zeker ook daarbuiten!

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
– Meerouderschap moet nu echt volledig geregeld worden in onze wetgeving, zodat alle kinderen en ouders in regenbooggezinnen erkend worden als gezin.
– Ik wil een intersectioneel LHBTIQ+ beleid waarin alle kleuren van onze gemeenschap vertegenwoordigd zijn.
– Vrouwenrechten en LHBTIQ+ rechten zijn met elkaar verbonden. Ik maak mij zorgen over de conservatieve wind die waait en die rechten van vrouwen, zoals het recht op abortus, ter discussie stelt. Ik zal strijden voor een progressief Nederland, waar iedereen vrij is eigen keuzes te maken en zichtbaar zichzelf te zijn.

Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?
Regeren. Door mijn werk op ministeries weet ik dat daar de beslissingen worden genomen. In de regering kun je het verschil maken.

Wat hoop je te kunnen bereiken, wat heeft voor jou persoonlijk de meeste prioriteit?
– Wettelijke erkenning van regenbooggezinnen.
– Nederland moet weer internationale koploper worden op het terrein van gendergelijkheid en LHBTIQ+ gelijkheid.
– Nederland leeft eindelijk eens zelf internationale vrouwenverdragen na.
– Naast een waardig leven, bieden we ook de ruimte om waardig te sterven. De euthanasiewetgeving passen we aan.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.