In de biblebelt ben je als homo machteloos

“Als je homo’s liefde toont, dan zul je net als hen branden en stenen om je oren krijgen.” Geloof mij, dit soort uitspraken zijn in Krimpen aan den IJssel, waar ik ben opgegroeid, doodnormaal. Vorige week nog deed dominee Anthonie Kort van de Mieraskerk deze uitspraak in één van zijn preken. Hij voelt zich gesterkt door de wet en de politiek die hem geen strobreed in de weg leggen. Dus kan hij doorgaan.

Tekst: Leon Houtzager
Foto: Jan Kok | Boomerang Fotografie

Vorig jaar deed ik aangifte tegen deze dominee, omdat hij de burgemeester, wethouders en gemeenteraadsleden van Krimpen aan den IJssel had opgeroepen om homo’s uit te bannen. Door LHBTI’s te accepteren in onze samenleving, roepen wij namelijk het coronavirus op ons af.

Geert Wilders had ‘minder’ nodig om veroordeeld te worden. Zijn uitspraak ‘minder Marokkanen’, waar eigenlijk geen concrete handeling in staat, was al voldoende voor een veroordeling. De dominee gaat echter een stap verder door wel op te roepen tot een concrete handeling, namelijk ‘uitbannen’. Kat in het bakkie zou je zeggen.

Artikel 6

Toch wil het Openbaar Ministerie (OM) de zaak niet oppakken. Zes maanden na mijn aangifte kreeg ik het antwoord dat zij het weliswaar met mij eens is dat hier sprake is van groepsbelediging (strafbaar volgens artikel 137c Sr), maar, en nu komt het: “Omdat de bewuste zin in direct verband staat met de geloofsopvatting vervalt in lijn met vaste rechtspraak, in beginsel, de strafbaarheid van de uitlatingen.”

Artikel 6 dus, daar hebben we het over. Als Geert Wilders had gezegd dat zijn uitspraak in direct verband staat met zijn politieke opvattingen, dan had zijn verdediging nooit standgehouden. En dat gebeurde ook niet, want hij is veroordeeld. Anders is dat bij religie, dat beschermd wordt door artikel 6 van de grondwet, waardoor het lijkt alsof religieuzen een bredere vrijheid van meningsuiting hebben dan niet-religieuzen. Tegen de uitspraak van het OM ben ik dan ook in bezwaar gegaan. Ik wacht nog op een antwoord.

We hebben het meerdere keren gezien: Bij de Nashville-verklaring, bij de anti-homoverklaringen op gereformeerde scholen en bij het toelaten van honderden mensen in de kerk terwijl we in een lockdown zitten. De samenleving spreekt schande bij het zien van deze ongelijke behandeling, maar wettelijk gezien staan zij gewoon in hun gelijk. Dus komen ze ermee weg. Zoals Tim Hofman al zei in het programma Op1 op 20 oktober 2020: “Artikel 6 van de grondwet is toe aan een update.”

Ik vind dat artikel 6 niet gebruikt mag worden als vrijbrief om andere wetten te overtreden. Dat staat er namelijk ook: “Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.” Juist dat laatste zinsdeel is in mijn ogen belangrijk.

Leon Houtzager en Tim Hofman

Verschillende wegen leiden niet naar Rome

Mijn aangifte richting dominee Kort is niet zomaar tot stand gekomen. Ik heb verscheidene pogingen gedaan om het haatprediken in Krimpen aan den IJssel te stoppen. Zo heeft het COC mij geholpen om een mediation tot stand te brengen met deze dominee. Daarvoor hebben zij uitstekende mensen in dienst met een theologische achtergrond die een brug kunnen slaan tussen twee werelden. De mediator kreeg nul op het rekest.

We hebben alle dominees in Krimpen uitgenodigd om te praten over het onderwerp LHBTI. Dominee Kort kwam als één van de weinigen niet opdagen. Toen de dominee vervolgens zijn brief aan de burgemeester stuurde, waarin hij opriep om homo’s uit te bannen, zag de burgemeester geen aanleiding om een kopje koffie met hem te gaan drinken.

Het werd afgedaan als ‘vertrouwelijk’ en ‘briefgeheim’. Van een gemeenteraad waar de coalitie wordt geleid wordt door de SGP hoef je ook weinig hulp te verwachten. Terwijl het tegengaan van haatprediken wel in het landelijke verkiezingsprogramma staat van de SGP overigens. Ik heb zo’n vermoeden dat ze het dan hebben over een andere religie.

Natuurlijk heb ik dit ook neergelegd bij mijn contacten in de Tweede Kamer. Als het om het haatprediken van de islam gaat, dan staan veel partijen voor je klaar. Gaat het over het christendom, dan ligt toch een stukje gevoeliger. Begrijp mij niet verkeerd, zelf ben ik getrouwd met een man die is opgegroeid in een christelijk milieu. Daar heb ik nooit een probleem van gemaakt. Ik ben ook trots een goede band met mijn schoonfamilie te hebben. Maar waarom durven we dit in Nederland niet te benoemen? Het is verkiezingstijd. Goed moment om het hier over te hebben zou ik zeggen.

Als het OM vervolgens aangeeft niks te kunnen (of te willen?) doen met mijn aangifte, dan voel je je vrij alleen. Je bent als homo in de bible belt volledig machteloos.

Boos

Nu ben ik een type persoon dat niet snel opgeeft. Als anderen mij niet kunnen of willen helpen, dan blijf ik zelf proberen het gesprek te zoeken met dominee Kort en het haatprediken in Krimpen te stoppen. Dat wil ik op een respectvolle manier. De bijbel leert ons namelijk dat het huis van god altijd open staat.

Tim Hofman wilde mij daar gelukkig wel bij helpen. Hoe dat is afgelopen is zie je in deze aflevering van het programma BOOS.

Dit artikel verscheen ook op GayRotterdam.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

3 thoughts on “In de biblebelt ben je als homo machteloos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.