Iris van de Kolk | SP

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. Vandaag Iris van de Kolk, nummer 35 op de lijst van de SP. Iris is geboren in Helmond en groeide op in Alphen aan den Rijn. Het mooiste wat ze aan haar Brabantse roots heeft overhouden, zo zegt ze, is haar zachte G.

Redactie: Marene Elgershuizen

Je staat op de kieslijst van de SP, waarom deze partij?
De SP staat naar mijn idee voor precies die dingen die ik belangrijk acht voor onze samenleving. De SP windt er geen doekjes om: Wij willen een eerlijker Nederland. Ik ga dan ook graag uit van de kracht van onszelf, de mens. Samen kunnen we een waardig en mooi bestaan voor elkaar creëren. Daar ben ik van overtuigd en daar wil ik dan ook voor strijden. Samen met mensen ongeacht hun achtergrond. Over de jaren heen zag ik steeds vaker dat mensen in mijn directe omgeving, maar ook daarbuiten het moeilijk hebben.

Ze kunnen niet meer voor zichzelf zorgen, kunnen zelfs niet meer hun basisbehoeften betalen of ze hebben een verloren gevoel door de snelheid waarmee de maatschappij zich ontwikkelt. Dat zie ik graag anders en daarom heb ik mij aangesloten bij de SP, een partij die hier actief voor opkomt. Geen enkele andere partij staat in mijn ogen schouder aan schouder met mensen zoals de SP dat doet, dat maakt ons uniek.

In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk?
Ik ben onderdeel van de LHBT+ gemeenschap en dat steek ik ook nooit onder stoelen of banken. Daarom ben ik vanaf het begin af aan altijd open geweest over het feit dat ik op vrouwen val. Waar ik kon heb ik mij ingezet voor dit onderwerp door mee te doen aan protesten en de Pride. Jaarlijks hangen we de regenboogvlag op bij mijn gemeentehuis samen met onder meer de burgemeester en ook altijd als het onderwerp ter sprake kwam bemoei ik mij er actief mee.

Ook ben ik actief voor Rood voor Roze, de werkgroep van de SP voor de LHBT+. Tegelijkertijd is dat niet het enige wat mij definieert. Ik probeer altijd te laten zien dat ik meer ben dan mijn identiteit, dat waar het echt om draait de klassenstrijd is en we allemaal dezelfde kansen verdienen.

Waarom wil je de Tweede Kamer in?
Ik wil de Tweede Kamer in om samen met mensen op te komen voor hun belangen. Te vaak is het, het grote geld en de grote bedrijven die het voor het zeggen hebben. Het belang van de gewone Nederlander komt achteraan te staan. Dat wordt ook wel eens de “BV Nederland” genoemd. Maar Nederland is geen bedrijf, maar een land vol hardwerkende mensen. Waarom verdienen onze leraren, politieagenten, supermarktmedewerkers en nog veel meer normale beroepen geen eerlijk loon?

Waarom zijn de mensen van de toeslagenaffaire zo hard gepakt en komen de mensen die er verantwoordelijk voor zijn er zo makkelijk vanaf? En waarom wonen zoveel Groningers nog in gebroken huizen? Dat kan en moet eerlijker wat mij betreft, dus daar wil ik mij voor inzetten. Als het gaat om welke portefeuilles mij het meeste aanspreken dan zijn dat wonen, duurzaamheid en de (jeugd)zorg. Maar ik weet zeker dat als ik in de Tweede Kamer kom elke portefeuille een uitdaging biedt om Nederland eerlijker te maken en die ga ik graag aan.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
Er is helaas nog genoeg te doen als het gaat om LHBT+ emancipatie. Afgelopen zomer heeft Jasper van Dijk nog het voorstel gedaan om zogeheten weigerscholen, scholen die weigeren LHBT+ voorlichting te geven, op een zwarte lijst te zetten. Ook is het niet meer van deze tijd dat scholen leraren mogen weigeren vanwege hun seksuele voorkeur op basis van artikel 23 in de Grondwet. Maar nog veel belangrijker is dat er geen geweld meer gebruikt wordt tegen mensen vanwege hun seksuele voorkeur of genderidentiteit.

Kort gezegd, wat er gebeuren moet, is dat elke Nederlander van jongs af aan mee krijgt dat het niet uitmaakt op wie je verliefd wordt of hoe je je identificeert. Door de denkwijzen van mensen te veranderen en onze wetten eerlijker te maken, kunnen we zaken zoals meerouderschap wettelijk erkend en geregeld krijgen, de toegang tot de zorg beter maken voor onze gemeenschap en het geweld stoppen, zodat we ware emancipatie bereiken.

Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?
De SP is altijd bereid haar verantwoordelijkheid te nemen, dus als er de mogelijkheid is om mee te regeren en we het idee hebben het verschil te kunnen maken dan doen we dat. We zouden dan het liefst een coalitie zien die zo dicht mogelijk bij ons ideaal ligt, oftewel een linkse coalitie met partijen zoals GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dieren. Maar voor elke coalitie waarbij we een eerlijker Nederland kunnen creëren staan wij open. Mocht het zo zijn dat we weer in de oppositie terecht komen dan zullen we ook daar ons uiterste best doen.

Dat hebben we de afgelopen vier jaar meer dan bewezen met het openbreken van de belastingdienstaffaire, onze overwinning voor een beter loon voor zorgverleners en onze inzet op het aanpakken van de discriminatie op bestelling door uitzendbureaus.

Wat hoop je in 4 jaar te kunnen bereiken?
Wat ik hoop te hebben bereikt over 4 jaar is dat de overheid er weer voor ons allemaal is. Als de afgelopen vier jaar ons iets geleerd hebben, dan is het wel dat we ons moeten inzetten tegen de invloed van de belangen van multinationals en het marktdenken en voor de menselijke maat. Eerst was het Unilever die minder belasting wilde betalen en anders weg zou gaan, terwijl er wel bezuinigd werd op het onderwijs en de zorg. Daarna was het de KLM die geld wilde ten tijde van een pandemie, terwijl mensen met een klein bedrijfje nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.

En als kers op de taart zijn we volledig afhankelijk van de commerciële farmaceutische industrie voor het leveren van het coronavaccin in plaats van dat de overheid erover gaat. Dit soort marktdenken heeft ons al die jaren niet verder geholpen en maakt ons als samenleving veel te afhankelijk van de grillen van multinationals. Het wordt dus tijd dat we dat de komende jaren dat achter ons laten, dat heeft mijn prioriteit.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.