Snotverjandoedelienogaantoe!

Op vrijdag 19 februari 2021 rond 19:20 uur belt de woordvoerder van de SGP naar Kees van der Staaij.

‘Kees, die zo lekker pakkende domeinnaam waarmee we deze week de media hebben opgezocht, onelifestand.nl, daar is iets mee. We hebben een mail gekregen van de Gaykrant die zeggen dat die site nu bij hen uitkomt.’

Er volgt geen antwoord, maar het is niet stil. Hoort de woordvoerder het goed? Nee.. toch? Het zou … het moet de verbinding zijn. Een… vloekje? Van Kees? Onmogelijk!

‘Weten we of het klopt?’ is de ietwat hijgerige wedervraag.

‘Geen idee, Kees. Ik kan Gaykrant.nl niet bezoeken omdat die op de blokkadelijst staat van ons reli-internetfilter.’

De woordvoerder hoort Van der Staaij twijfelen. Tja, ook bij Kees thuis is alles op en top beveiligd tegen zondig internetgebruik. Wat nu? Gelukkig hoeft de woordvoerder niet lang te wachten. Het probleem wordt vanzelf erger als er op zijn whatsapp meer verontrustende berichten binnenstromen. Parool. Algemeen Dagblad. Tubantia. Het nieuwtje van de domeinkaping gaat de profane wereld over.

‘Wat doen we, Kees?’

‘Reageer via Twitter!’ roept Kees. ‘Roep onze broeders vanavond laat nog op om te stemmen op de poll. Op de slogan die níet door Gaykrant gekaapt is. Op zaterdag kan dat nog, voordat de site zondag – de Heer zij geprezen – weer offline gaat voor de zondagsrust. Laten we bidden dat ze dat doen!’

Nee.

Natuurlijk zullen we nooit weten of een dergelijk gesprek heeft plaatsgevonden. Maar geheel ondenkbeeldig is het niet.

Volgens het AD had de SGP nadat Gaykrant onelifestand.nl had gekocht en had doorgelinkt naar het LHBT+platform in plaats van naar de site van de SGP wel heel snel onelifestand.org vastgelegd.

Die domeinnaam is inderdaad kort na de publicatie van Gaykrant geregistreerd, op vrijdagavond, 20:25 uur om precies te zijn.

Logisch, maar toch onverwacht.

De SGP is namelijk al jaren de partij waarbij de kiezer vooraf precies weet waar hij op stemt (of stemt zij ook? Om over de X nog maar te zwijgen). Onverstoorbaar. Onnavolgbaar volgzaam. Dus stemmen op onelifestand.nl is stemmen op onelifestand.nl.

Niet .org.

De inschatting van Gaykrant na de publicatie op vrijdagavond was dat de SGP alles op alles zou zetten om ikgavoortrouw.nl te laten winnen. Alles om dat fotomomentje van Kees met Gaykrant te vermijden.

Snotverjandoedelienogaantoe!

Nu valt er genoeg te schrijven over het verloop van de poll. Met een comfortabele 54% voor onelifestand.nl op dinsdag zakte onelifestand.nl naar plek twee met een kleine achterstand op de domeinnaam die de SGP wel in bezit had: ikgavoortrouw.nl.

Het werd nog spannend!

Na de publicatie van het artikel ontstond op zaterdag zelfs een tijdelijke nek-aan-nek race: 43% voor beiden! Op zaterdagavond gaat ikgavoortrouw.nl aan kop met 47% van de stemmen, tegen 41% voor onelifestand.nl.

Met die stand wint maandagochtend vroeg – na een onrustige zondagsrust – ikgavoortrouw.nl de poll. Immers, op zondag kon niet worden gestemd.

De SGP riep via Twitter op om te stemmen. Dat heeft de achterban flink gedaan. En dat vindt Gaykrant uitermate prettig. Met artikelen die onze actie uitgebreid belichten op de websites van Parool, BN De Stem, Tubantia, PZC, het ED, het AD, het Reformatorisch Dagblad (!) en met de vele reacties op alle sociale media heeft de SGP-stemmer ons standpunt dat een relatie ook prima anders (lees: regenboogvriendelijker) invulbaar is dan de SGP uitdraagt, niet kunnen negeren, zelfs als de SGP – zoals Gaykrant vermoedt – de poll zo snel mogelijk heeft afgesloten om de schade zoveel mogelijk te beperken.

De reactie van de SGP die Gaykrant via Twitter ontving – ‘Zo zijn we niet getrouwd!’ – werd zeer gewaardeerd. Sportief en passend in de gedachte dat in ons vrije land ieder zijn standpunt mag hebben, met wederzijds respect en met af en toe een plaagstootje of een kwinkslag.

De actie van Gaykrant riep ook veel sympathie op. De bij het publiek onbekend gebleven eigenaar van de derde slogan die de SGP gebruikte maar niet in haar bezit heeft – partnersvoorhetleven.nl – meldde zich bij het LHBT+platform en besloot ook die domeinnaam om te leiden. Naar www.gaykrant.nl welteverstaan.

Dan blijft er nog één vraag over: had Gaykrant onelifestand.nl echt overgedragen aan de SGP als die had gewonnen?

Jazeker.

Nu onelifestand.nl niet heeft gewonnen, zullen we deze domeinnaam een passende online bestemming geven.

Tot in lengte van dagen zullen onelifestand.nl, alle krantenartikelen en de standpunten van Gaykrant daarop te vinden zijn.

Veel langer dan een billboard ooit zal blijven staan.

Tot in de eeuwigheid.

Amen.

*

Tekst: Rick van der Made

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.