Raoul Boucke | D66

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. Deze keer Raoul Boucke van D66. 

Redactie: Marene Elgershuizen

“Kennis is kracht”, zeiden de ouders van Raoul toen hij de oversteek maakte van Suriname naar Delft voor een studie Technische Scheikunde. Hij was opgelucht, want hij had de stille hoop dat het uit de kast komen makkelijker zou zijn in Nederland. In Suriname waren er toen nauwelijks LHBT+ mensen zichtbaar. Inmiddels woont Raoul met zijn man in Rotterdam en werkte hij de afgelopen 13 jaar in de Europese Unie aan het thema duurzaamheid.

Je staat op de kieslijst van D66, waarom deze partij?
Toen ik naar Nederland kwam, kende ik de politiek nog niet zo goed, maar de dynamiek die voormalig D66-leider Hans van Mierlo aan de verkiezingen wist te geven, sprak mij enorm aan. D66 boekte in 1994 de grootste overwinning ooit. Hij had lef en een echte sociaal-liberale drive. Toen ik in 2002 de Nederlandse nationaliteit kreeg, kreeg ik ook stemrecht en werd ik lid van D66. Het is de partij van verbinding, met de blik naar buiten. De partij staat voor het beste onderwijs, een groene economie en een woning voor iedereen. Die blik op de toekomst is voor mij belangrijk en de reden dat ik nu op de kieslijst sta.

In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk?
Mijn LHBT+ identiteit is een wezenlijk onderdeel van wie ik ben. Ik geloof in boegbeelden en rolmodellen. Mensen moeten zich herkennen in degenen die hen vertegenwoordigen. Daarom vind ik het belangrijk zelf ook open te zijn over mijn coming out. Het gaat er ook om dat je weet wat er speelt in de gemeenschap. De problemen waar mensen tegenaan lopen herkennen, omdat je er zelf mee te maken hebt of hebt gehad.

Waarom wil je de Tweede Kamer in?
Dankzij D66 was dit het groenste kabinet ooit. Daar wil ik op voortbouwen. De groene revolutie is pas net begonnen. Ik wil werk maken van een groene en sterke economie. Door de klimaatcrisis zo hard aan te pakken dat we eraan kunnen verdienen en nieuwe banen gaan creëren. Samen met wetenschappers en ondernemers. Nederland als grootste producent van windenergie in Europa, als land waar we met groen en innovatief ondernemerschap ons kunnen verplaatsen en verbinden, geld verdienen en vervuilende bedrijven laten betalen. Dat vraagt om duidelijke keuzes. Daarom wil ik de Tweede Kamer in.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
We hebben in Nederland veel bereikt met de LHBT+ emancipatie, maar verslappen is geen optie! We moeten blijven knokken voor meer erkenning en acceptatie. Altijd zichtbaar jezelf kunnen en durven zijn. Want hoewel we veel bereikt hebben, gaat het ook in ons land lang niet altijd goed. Recente gevallen van anti LHBT+ agressie moeten een wake up call zijn. We moeten meer doen aan veiligheid van de LHBT+ gemeenschap en in ons onderwijs moeten we aandacht besteden aan diversiteit. Vanuit de Tweede Kamer wil ik mij samen met andere voorvechters voor gelijke rechten hiervoor in zetten en mij blijven uitspreken tegen intolerantie.


Als LHBTI+-kandidaat met een Surinaamse achtergrond hoop ik ook bij te kunnen dragen aan een meer divers politiek landschap. De Tweede Kamer dient immers, net zoals elke andere volksvertegenwoordiging, een goede afspiegeling te zijn van de maatschappij. Uit de kast komen voor mensen uit andere delen van de wereld gaat soms moeizamer. Dat was het voor mij zeker. Het helpt als er boegbeelden zijn. Die had ik niet toen ik opgroeide. Gelukkig is dat nu anders. Maar daar moeten wij aan blijven werken.

Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?
Daar waar je het meeste kunt bereiken. Dat is doorgaans door te regeren. Als je aan tafel zit, beslis je mee over de toekomst van Nederland. Dat is de plek om iets voor elkaar te krijgen. Langs de zijlijn blijven staan past ook niet bij mij. Wat betreft een coalitie: hoe progressiever en hoe groener hoe beter!

Wat hoop je in 4 jaar te kunnen bereiken?
Over vier jaar hebben wij de groene revolutie die D66 in gang heeft gezet verder uitgebreid. Er is dan een echte prijs op vervuiling en wij hebben het voor elkaar gekregen dat nog veel meer mensen in de steden, dorpen en wijken in Nederland mee doen in onze strijd tegen de klimaatcrisis. Hoe? Door groene keuze makkelijk en goedkoop te maken voor iedereen. En door met groene collega’s van andere partijen samen te werken om onze woningen, ons transport en onze energie verder schoon te maken.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.