Marco Eestermans | PvdA

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. Vandaag Marco Eestermans, nummer 45 voor de Partij van de Arbeid. Deze Zeeuw is fractievoorzitter in de gemeente Goes en is leerkracht in het speciaal onderwijs. In zijn vrije tijd kookt en tennist hij graag met familie en vrienden.

Redactie: Marene Elgershuizen

Je staat op de kieslijst van PvdA, waarom deze partij?
Ongelijkheid is mij een doorn in het oog. De PvdA is voor mij de partij die deze problemen wil oplossen. Een partij die ervoor kiest om de kwetsbaren in de samenleving te helpen, ongelijkheid door geld, etniciteit of gender te verkleinen en die ervoor zorgt dat we alle lasten eerlijk verdelen.
 
In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk? 
Ik ben extra attent op onderwerpen die van belang zijn voor LHBTI+ gemeenschap. In de gemeenteraad van Goes heb ik het onderwerp discriminatie en racisme op de agenda gezet. Er is een speciale werkgroep gevormd waar ik de voorzitter van ben. De werkgroep laat zich informeren over discriminatie en racisme in de praktijk. Vervolgens kijken we of we deze verhalen kunnen vertalen naar beleid zodat discriminatie en racisme minder voorkomt in onze gemeente. Daarbij heb ik extra oog voor de problemen waar de LHBTI+ gemeenschap tegen aanloopt in Zeeland.
 
Waarom wil je de Tweede Kamer in? Welke onderwerpen spreken je het meest aan om aan te werken?
De komende jaren zijn erg belangrijk. We moeten bijvoorbeeld de coronacrisis oplossen. De keuzes die we daarin maken zijn belangrijk en ik vind het belangrijk dat bij het maken van de keuzes iedere doelgroep gehoord wordt. Als jonge kandidaat (27 jaar) wil ik dan ook het geluid van de jongeren laten horen en ervoor zorgen dat ook zij kunnen vertrouwen op een betere toekomst.

Daarnaast wil ik extra aandacht voor Zeeland en andere kleinere provincies. Veel problemen die in de randstad spelen, zijn er ook in Zeeland. Bijvoorbeeld het vinden van een passende woning of een tekort aan leerkrachten. Helaas lijkt het erop dat daar soms te weinig aandacht voor is. Daar moet iets aan veranderen.
 
Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
Helaas zien we dat het voor veel jonge scholieren lastig is om uit de kast te komen op school, zeker in Zeeland is dat een probleem. Gelukkig zie je wel dat Zeeuwse jongeren LHBTI+ meer accepteren als ze er op latere leeftijd mee te maken krijgen. Bijvoorbeeld omdat hun beste vriend uit de kast komt of omdat hun nieuwe collega transgender is. We moeten ervoor zorgen dat we de jeugd sneller voorbeelden tonen van LHBTI+ in onze samenleving. Daarmee doorbreken we het taboe dat LHBTI+ iets anders is en zorgen we ervoor dat de samenleving van iedereen is. Met name in Zeeland is hier nog veel in te winnen.
 
Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?
Als raadslid in Goes werk ik nu vanuit de oppositie. Dat heeft voordelen. Zo kan je veel meer je eigen agenda en onderwerpen bepalen. Daarmee kan je echt iets bereiken, maar het kost veel tijd en geduld. Als je in de coalitie zit kan je meer en sneller iets bereiken, maar ben je soms ook gebonden aan afspraken en compromissen. Beide mogelijkheden hebben dus hun voor- en nadelen.

Het gaat erom dat de PvdA straks kan bouwen aan een eerlijker en fatsoenlijker Nederland. Daarbij is gelijkheid belangrijk. Waar je geboren bent, van wie je houdt of de dikte van je portemonnee mag geen verschil maken. Het is belangrijk dat de PvdA die waarde kan uitstralen en verwezenlijken. Ongeacht haar rol in een kabinet of de oppositie.
 
Wat heb jij over 4 jaar bereikt? 
Als leraar in het speciaal onderwijs zie ik de kansenongelijkheid in de samenleving. Kinderen met welvarende of hoogopgeleide ouders krijgen meer kansen dan kinderen met minder welvarende of opgeleide ouders. Daarnaast is er ook te veel oog voor het geld in plaats van het kind. Niet de nodige ondersteuning staat centraal, maar de manier waarop dit zo goedkoop mogelijk betaald kan worden. Dat geld en winst het uitganspunt vormen zien we niet alleen terug in het onderwijs maar ook op andere plekken in Nederland.

De zorg moet zo goedkoop mogelijk en dat drukt op de juiste behandeling van patiënten. Cultuur mag niks kosten terwijl er geen zicht is voor de meerwaarde voor de samenleving. Natuur wordt een beleggingsobject voor investeerders van vakantieparken in plaats van een gebied waar mens en dier gerespecteerd worden. En publieke voorzieningen worden wegbezuinigd in plaats van versterkt.  Dat recht zetten heeft voor mij de komende jaren prioriteit.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Marco Eestermans | PvdA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.