Geert Gabriëls | GroenLinks

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. Deze keer Geert Gabriëls (41) van GroenLinks. 

Redactie: Marene Elgershuizen

Geert woont samen met zijn man in het Limburgse Weert. Hij is daar ook geboren en sinds 2014 wethouder met de portefeuilles Duurzaamheid, Biodiversiteit, Onderwijs, Cultuur en Diversiteit. Geert is aardwetenschapper en werkte voor zijn wethouderschap als reisleider in Rusland en docent Fysische Geografie. Hij zegt dat hij slecht tegen onrecht kan en wil daar op een positieve en bevlogen manier iets aan veranderen.

Je staat op de kieslijst van GroenLinks, waarom deze partij? 
Ik sta op de kieslijst van GroenLinks omdat deze partij in mijn ogen de meest vrijzinnige en progressieve partij in Nederland is.  Ze combineert belangrijke waarden om de toekomst vorm te geven, namelijk: duurzaamheid, rechtvaardigheid en inclusiviteit. GroenLinks barst van de positieve ideeën, GroenLinks staat voor gelijke kansen voor iedereen en GroenLinks heeft lef.

In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk?
In mijn dagelijks werk als wethouder speelt het feit dat ik homo ben een kleine rol. Als wethouder en loco-burgemeester ben ik zichtbaar en dus ook zichtbaar met mijn man, omdat we regelmatig samen aanwezig zijn bij openingen en voorstellingen. Verder heb ik me ingezet om Weert aan te laten sluiten bij het landelijke Regenboogstedenbeleid.

Het heeft geleid tot allerlei toffe activiteiten zoals roze filmavonden, lespakketten voor scholen, exposities, debatten, feesten/ontmoetingsavonden, organisatie van het 25e landelijke COC Songfestival, regenboogstoplichten, regenboogschilderingen et cetera. De regenboogvlag wappert in Weert al jaren 365 dagen per jaar, vanaf het moment dat ik deze in mei 2014 bij de start van mijn wethouderschap zelf omhoog hees.

Waarom wil je de Tweede Kamer in en wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
Investeren in de cultuursector is voor mij een enorm belangrijk doel waarvoor ik me altijd zal blijven inzetten. Investeren in cultuur is investeren in nieuwsgierigheid, verwondering en verbinding. Investeren in cultuur is investeren in ontmoetingen en begrip tussen mensen. Dit is harder nodig dan ooit tevoren in de huidige maatschappij.

Verder wil ik ervoor zorgen dat het regenboogstedenbeleid breder ingezet wordt in ‘de regio’. Op dit moment is dit beleid gericht op ondersteuning van de vijftig grootste gemeenten in Nederland. Dit terwijl er naar mijn mening juist ook in kleinere gemeenten behoefte is aan informatie en zichtbaarheid op het roze vlak. Juist kleinere gemeenten hebben vaak een zetje nodig.

Tot slot. Tijdens mijn werk als reisleider in Rusland en tijdens reizen in Oekraïne, Moldavië en Wit-Rusland heb ik regelmatig met de lokale bevolking over mensenrechten gesproken. In geheime gaykroegen die regelmatig ontruimd en/of verplaatst werden vanwege bedreigingen, werd mij duidelijk hoe groot het belang is van ‘gewoon jezelf kunnen zijn’.  

Ik wil eraan bijdragen dat het in Nederland ‘gewoon’ blijft jezelf te kunnen zijn en het in andere landen ‘gewoon’ wordt. Bescherming vanuit de overheid en verankeren van gelijke rechten voor iedereen horen daar zeker bij (ook in Nederland).

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.