Jan Verhagen van boekhandel Van Piere: ‘Mooie samenwerking met Gaykrant’

Gaykrant en de Eindhovense boekhandel Van Piere gaan vanaf nu samenwerken om LHBT+boeken onder de aandacht te brengen. Zij slaan de handen ineen om de maandelijkse boekenplank van Gaykrant te vullen. Tijd dus voor een interview met directeur Jan Verhagen (43) die uitkijkt naar de samenwerking. Hij vertelt over zijn liefde voor het vak. ‘Je moet jong beginnen met lezen.’

Tekst: Paul Hofman
Foto: Frans Claassen

Liefde voor boeken

De liefde voor boeken wordt hem met de paplepel ingegoten. Lachend: ‘Als kind ging ik vaak samen met mijn moeder naar de bibliotheek. We waren er vaste klant. Op die manier ben ik vertrouwd geraakt met boeken en is de passie voor lezen ontstaan. Volgens mij is dat ook hoe het werkt: je moet jong beginnen. Je krijgt daar natuurlijk niet elk kind mee aan het lezen, maar als je er als ouder geen moeite in stopt, weet je zeker dat het niet gebeurt. Het komt tenslotte niet vanzelf.’

Dan: ‘Ik moet overigens eerlijk zeggen dat ik na de basisschool een tijdje een wat minder fervente lezer werd. Een puber laat zich niet zo makkelijk dwingen. Na de middelbare school kwam dat weer helemaal goed en ben ik uiteindelijk een letterenstudie gaan doen.’

Van uitgeverij naar boekhandel

Niet verwonderlijk dat hij na zijn studie in het boekenvak rolt. Hij gaat aan de slag bij verschillende uitgeverijen waar hij de fijne kneepjes van de boekenwereld leert. Zeven jaar geleden gaat hij een nieuwe uitdaging aan. Hij wordt directeur van Boekhandel Van Piere in Eindhoven. Het is een droom die in vervulling gaat. Zijn liefde voor boeken valt op, en in 2016 zit hij in het Boekenpanel van het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

‘Onze boekhandel is in 1848 opgericht en heeft in meer dan 170 jaar heel wat meegemaakt. In de afgelopen decennia heeft de winkel ook enkele turbulente perioden gekend, maar steeds veerde het bedrijf weer op. Dat is mede te danken aan de inzet van onze medewerkers die steeds oog hebben voor waar het werkelijk om draait: persoonlijk contact met de klant.

Natuurlijk verwijst de Van Piere-banner op de website van de Gaykrant naar onze webshop, maar reken maar dat daar ook weer mensen van vlees en bloed achter zitten die je bestelling met zorg verwerken. Een aantal collega’s werkt hier al meer dan dertig jaar, en een collega zelfs al meer dan 45 jaar.’

Jan Verhagen | foto: Piet den Blanken

Over Van Piere

‘In 2018 vierden we ons 170-jarig bestaan. De boekhandel profileert zich als meer dan alleen een winkel met boeken. Het is ook een ontmoetingsplaats waar (in normalere tijden) wekelijks verschillende (culturele) activiteiten plaatsvinden. In het souterrain van de winkel zit Coffeelovers. Een fijne koffieplek die jaar op jaar hoog in de koffieranglijsten staat.

Covid-19 heeft de hele wereld op zijn kop gezet. Het afgelopen jaar was turbulent. Een aanstormend virus in maart, geannuleerde activiteiten tijdens de Boekenweek, winkelsluiting, winkel weer open, coronaregels, lockdown, avondklok. Een stressvolle tijd voor onze medewerkers en voor mijzelf. Maar ik ben ook een optimist. Na elke corona-persconferentie is het weer even schakelen. Hoe om te gaan met de nieuwe maatregelen? Het daagt je telkens weer uit om met zijn allen creatieve oplossingen te verzinnen. Veerkracht en toewijding, ook nu. Maar we snakken ondertussen wel naar normalere tijden.’

Samenwerking met Gaykrant

‘Gaykrant heeft natuurlijk al een lange geschiedenis. Op de een of andere manier komt het medium steeds weer op mijn pad. Na ruim veertig jaar is het nog steeds relevant en toen mij gevraagd werd om samen te werken, was ik dan ook direct enthousiast. Boekhandel Van Piere is een boekhandel voor alle doelgroepen, en ik vind het mooi om deze kant van de winkel eens te laten zien.’

Over Gaykrant Boekenplank

‘Ik vind het fijn dat de Gaykrant boeken serieus neemt. Er verschijnt zo ontzettend veel dat je als lezer soms een gids nodig hebt om het juiste boek te vinden. Zo werken onze boekverkopers, maar zo werken recensies natuurlijk ook. Zeker als het boeken met een LHBT+thema of -schrijver betreft. Bij veel boeken zie je dat niet aan de buitenkant. Een aanbeveling helpt je dan toch het juiste boek te vinden.’

Het favoriete LHBT+boek

‘Op dit moment is mijn favoriete LHBT+boek Confettiregen van Splinter Chabot. Dit boek verscheen vorig jaar. Ook al ben ik bijna twintig jaar ouder dan Splinter en in een heel andere omgeving opgegroeid, toch herkende ik mezelf erin. Splinters verhaal bewijst ook maar weer dat iedereen zijn eigen verhaal over coming out heeft. Hij groeide op in het meest ruimdenkende gezin dat je je maar kunt bedenken, en toch was het voor hem een hele worsteling. Hij heeft zijn zoektocht met een flinke dosis humor en spontaniteit beschreven.’

Kijkend naar de toekomst

‘Op dit moment verlang ik naar een bruisende winkel met veel inspirerende activiteiten. Daar staat onze winkel om bekend. Ik wil ons 175-jarig jubileum vieren.’

Gaykrants Boekenplank verschijnt elke derde dinsdag van de maand. Meer over Van Piere vind je op www.vanpiere.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.