Het is tien dagen februari. Al tien dagen is het de eerste ‘Queer Geschiedenismaand’. Het IHLIA is initiator van deze maand waarin wordt stilgestaan bij de lhbt+geschiedenis en heeft samen met de partners Rijksmuseum, Cobra Museum, Amsterdam Museum Joods Historisch Museum, FOAM en Architectuur Centrum een digitaal programma samengesteld.
De historische viering van LHBT+geschiedenis ontstond in 1994 in de Verenigde Staten en werd hierna succesvol geïntroduceerd in verschillende andere landen. Met de introductie van de jaarlijkse Queer Geschiedenismaand in Nederland laten de deelnemende organisaties het publiek kennisnemen met de prestaties en nalatenschap van LHBT+ers uit de geschiedenis.
Bovendien helpt dit om gerelateerde onderwerpen bespreekbaar te maken buiten de Pride-periode in de zomer. In die tijd van het jaar wordt er volop over deze onderwerpen gesproken, maar gedurende de rest van het jaar is de representatie van LHBT+ers tot nog toe gering.
Voor veel mensen uit gemarginaliseerde groepen werkt het emanciperend om meer te leren over de geschiedenis van de gemeenschap. Ook het zien en herkennen van deze geschiedenis speelt een rol in de emancipatie.
Hier kunnen culturele instellingen en media een belangrijke rol vervullen. Want behalve dat representatie velen kan helpen in de manier hoe zij zichzelf zien, draagt dit ook bij aan hoe minderheden door de samenleving worden bekeken. Representatie is een manier om te laten zien dat iedereen een plaats heeft in onze maatschappij.
Al zolang de mensheid bestaat, zijn er mensen die wij nu LHBT+ers zouden noemen, maar in de geschiedenisboeken was in het verleden weinig aandacht voor het bestaan en de bijdragen van deze mensen.
De Queer Geschiedenismaand is een manier om deze geschiedenis uit te lichten. Reflecteren op de strijd voor gelijke rechten is een goede manier om de nieuwe generatie te inspireren en te motiveren om te staan voor een samenleving waarin iedereen gelijk is, zichzelf durft te zijn en respect verdient.
Zie voor het volledige programma: www.queergeschiedenismaand.nl