Bewustwording is zo twintigste eeuw

Het dreunt nog steeds een beetje na. Dus dan is het goed gedaan, zou de marketeer zeggen. Bewustwording. Of een stukje bewustwording, dat mocht ook. De KNVB organiseerde vanochtend een online live-uitzending over het ‘aanvalsplan’ van de voetbalbond om discriminatie en racisme tegen te gaan.

Tekst: Peter Schouten

Huidskleur, seksuele voorkeur, geslacht, leeftijd. Het is allemaal al jaren voer voor zeer ongewenst gedrag op en rond het veld. Het plan zag precies een jaar geleden het licht. Het bleek hard nodig in zowel het amateur- als profvoetbal, zo weten we allemaal. “Racisme in het voetbal is helaas niet nieuw. De afgelopen jaren is al veel gedaan om dit tegen te gaan. (…) Ondanks deze inspanningen, komt racisme nog steeds voor, bewust en onbewust”, aldus het pamflet.

In een uur kwamen maar liefst tien sprekers voorbij gegaloppeerd die mochten vertellen wat ze momenteel aan het doen zijn. Ondanks de goede plannen, drie pijlers en twintig actiepunten bleef de plaat voornamelijk hangen in – jawel – bewustwording. Natuurlijk was afgelopen jaar een raar voetbaljaar zonder echt duidelijke resultaten. De wedstrijden die door mochten gaan, werden zonder publiek gespeeld. Het leverde in ieder geval geen discriminatie of racisme op vanaf de lege tribunes. Maar het plan gaat juist met name over dat publiek. Dan was het op z’n minst ook interessant geweest om iets vanuit hen te horen.

Is de harde kern van een club hierbij betrokken? Wordt er alleen over of ook met de fans gepraat? Er was geen moment voor vragen ingebouwd, dus wie het weet mag het zeggen. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vond het vooral ‘supergaaf dat er gewoon is doorgewerkt’ het afgelopen jaar. Glunderend vertelde hij over de meldingsapp waarmee je discriminatie op of rond het voetbalveld kunt melden. Allemaal goed in het kader van ‘awareness-bewustwording’, aldus Blokhuis, die zich naar eigen zeggen tweede reservekeeper voelde.

De drie ministers die hadden toegezegd, zaten namelijk allemaal in het Catshuis te overleggen over het verlengen van de avondklok. Het LHBTI-geluid in de voetbalwereld werd vertolkt door Karin Blankenstein van de John Blankenstein Foundation. Volgens haar wordt de positie van LHBTI’ers in de voetballerij nog steeds onderschat. En is het een kwestie van tijd voordat er profvoetballers met twee vaders of moeders zijn. Zou er dan wél worden ingegrepen bij homofobe spreekkoren?

Het moet voor haar toch een rare gewaarwording zijn geweest al dat gehoorzame gedweep met die bewustwording. Haar broer John was in de vorige eeuw een van de weinig openlijke homoseksuele scheidsrechters. Hij werd een activist voor homorechten. Toen al. Toch was programmamanager racisme en discriminatie van de KNVB – Houssin Bezzai – desgevraagd op ‘alles’ trots wat tot nu toe bereikt was. Toen presentator Ajouad El Miloudi de bijeenkomst samenvatte als “het is wel hoopgevend ofzo” werden we ons weer bewust van het feit dat er nog genoeg werk aan de winkel is.


•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Bewustwording is zo twintigste eeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.