Mark Brakel | GroenLinks

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. Mark Brakel (30) woont samen met zijn vriend Menno in Rotterdam. Daarvoor woonde hij in verschillende werelddelen. De afgelopen twee jaar werkte hij bijvoorbeeld in Irak op de Nederlandse Ambassade in Bagdad. Daarvoor woonde hij in Italië en Amerika.

Redactie: Marene Elgershuizen

Je staat op de kieslijst van GroenLinks, waarom deze partij?
De twee belangrijkste redenen voor mij om voor GroenLinks te kiezen zijn de klimaatcrisis en de strijd voor gelijkwaardigheid. Je voelt hoe het elk jaar heter en droger wordt. Als we over twintig jaar nog een leefbare planeet willen, dan hebben we geen seconde te verliezen. Je hoort er niet vaak iets over, maar het verschil tussen 1,5 en 2 graden opwarming is gigantisch: het is het verschil tussen het wel of niet uitsterven van al het koraal, of het wel of niet onleefbaar worden van grote delen van de wereld.

De strijd voor gelijke rechten is voor mij een tweede belangrijke reden om voor GroenLinks te kiezen. De partij komt altijd op voor de rechten van minderheden en kwetsbaren, of dat nou een populair standpunt is of niet. Die standvastigheid past bij mij.

In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk?
Doordat ik homo ben identificeer ik mezelf makkelijker met andere minderheden. Ik denk dat meer LHBTI’ers dat gevoel herkennen. Ook moet je om uit de kast te komen over een grote drempel heen. Toen ik dat eenmaal had gedaan vond ik het makkelijker om ook over andere dingen eerlijk te zeggen wat ik ervan vind. Groepsdruk doet me weinig en ik ben er niet bang voor om als enige een afwijkend standpunt in te nemen.

Waarom wil je de Tweede Kamer in?
Ik wil de Kamer in om de klimaatcrisis aan te pakken en om Nederland een minder ongelijk land te maken. Die doelen kun je via verschillende portefeuilles bereiken en veel onderwerpen spreken me aan. Ik volg de toeslagenaffaire bijna elke dag en schreef een opiniestuk over andere vormen van discriminatie door de overheid.

Financiën zou daarom mijn grootste voorkeur hebben, omdat iedereen te maken heeft met de Belastingdienst en omdat je via die wetten bijvoorbeeld kunt regelen dat pandjesbazen evenveel belasting moeten afdragen op hun inkomsten als mensen die geld verdienen door te werken.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
Veel. Ik verzet me tegen het idee dat we er wel zo ongeveer zijn. Vooral op scholen moet de overheid normalisatie van LHBTI’ers gaan afdwingen. Op het Stanislascollege in Delft, mijn middelbare school, was “homo” een scheldwoord en dat is op de meeste scholen nog steeds zo. Het is tijd dat de overheid een plan maakt om dit aan te pakken.

Ik herkende veel van de maatschappelijke druk uit het boek van Splinter Chabot, Confettiregen. Zo lang mensen moeite hebben om uit de kast te komen, en zo lang LHBTI’ers negatieve reacties krijgen, is er nog veel werk te doen. Ook juridisch trouwens: meeroudergezinnen moeten zo snel mogelijk wettelijke bescherming krijgen en homogenezingstherapie moet – net als in Zwitserland – zo snel mogelijk worden verboden.

Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?
Regeren. De aanpak van de klimaatcrisis gaat te traag en als we dit willen versnellen dan moet GroenLinks meeregeren. De PvdA hoort wat mij betreft ook in die coalitie. Als ik gekozen word als Kamerlid ga ik overigens elke regering controleren, of GroenLinks er nou deel vanuit maakt of niet. Ook hoop ik gewoon met alle andere 149 Kamerleden te kunnen samenwerken.

Wat heb jij over 4 jaar bereikt?
Ik heb veel respect voor Pieter Omtzigt van het CDA en Renske Leijten van de SP. Zij nemen hun controlerende taak, los van hun partijkleur, heel serieus. Aan hen wil ik een voorbeeld nemen. Over vier jaar hoop ik eraan bij te dragen dat we het niet meer hebben over “echte Nederlanders”. Of je nou transgender bent, of een hoofddoek draagt, of zwart bent, je hebt dezelfde rechten als iedere andere Nederlander en als Kamerlid wil ik doen wat ik kan om die gelijkwaardigheid te versterken.

Daarnaast hoop ik dat GroenLinks dan het hart is geweest van een regering die een radicale transitie is begonnen naar een groene samenleving, met meer groene energie, meer geïsoleerde huizen en een snelle treinverbinding naar Berlijn.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.