Binnenkort is het weer zo ver, dan begint de vasten. Een periode waarin een goed katholiek het leven matigt.
Op de avond voor de vasten werd vroeger in grote delen van Nederland de boel op zijn kop gezet: meesters werden knechten, de zotheid ging regeren, en het leven was voor even mateloos.
Die ene avond van bevrijding en ontlading is uitgegroeid tot een vijf dagen durend volkskunstwerk waarin de cult van de levensvreugde op ludieke wijze wordt verbeeld.
Dit jaar wordt het anders. Geen drommen verklede mensen op straat, geen uitpuilende kroegen, geen kans om een paar dagen van rol te wisselen.
Geen Vastenavond.
Ik denk aan de mensen die worstelen met hun genderidentiteit, voor wie carnaval ‘de gelegenheid is om te ervaren hoe het voelt om het meisje van je dromen te zijn’.
Deze zin heb ik geleend van iemand die jaren geleden verslag deed van haar coming-out tijdens carnaval. Ze gaf bijna licht toen ze vertelde hoe ze had geflirt met vreemde mannen, hoe ze overdag een jurk had gepast in een kledingwinkel, ergens in Brabant, waar een zorgzame verkoopster haar vriendelijk had geholpen.
Zelf heb ik deze mini-stage nooit gevolgd. Toch kan ik me aardig inleven in het bevrijdende gevoel wat het geeft om even wat licht in je eigen kast te laten schijnen.
Er zijn mensen die deze paar dagen van bevrijding beleven als een vakantie, waarin ze energie en moed verzamelen om weer een poos te kunnen overleven in hun geboortegeslacht. Voor anderen biedt carnaval de gelegenheid om te ontdekken of hun dysfore gevoelens daadwerkelijk voortkomen uit gender-mis-identiteit.
Ik zou jullie heel graag meer bieden dan een stukje tekst en de lauwe belofte dat ‘het’ ooit goed zal komen, maar dat is alles wat ik op dit moment heb.
Houd vol, lieve mensen!
Alaaf.
*
Carine de Graaf (1961) is van beroep geluidstechnicus. In haar vrije tijd leest ze graag, luistert naar muziek en bezoekt musea. Daarnaast doet ze een deeltijdstudie psychologie. Carine heeft een transgendered achtergrond: rond 2010 is ze van man naar vrouw gegaan. Een uitgebreidere bio lees je onder haar eerste column.