Leonie Gerritsen | Partij voor de Dieren

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. Leonie Gerritsen is 34 jaar jong en woont in Den Haag. 

Redactie: Marene Elgershuizen

Leonie heeft gewerkt in de theaterwereld en in het onderwijs, maar is alweer drie jaar duoraadslid en medewerker bij de Partij voor de Dieren in Den Haag. Ze gaat graag naar concerten en festivals, vooral in het hardere segment, want ze is een echte rock en metal liefhebber.

Je staat op de kieslijst van de Partij voor de Dieren, waarom deze partij?
De Partij voor de Dieren staat voor alles wat ik belangrijk vind: rechtvaardigheid voor alles en iedereen op deze aarde. Dieren, klimaat en natuur kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom is het belangrijk dat er mensen zijn die daar politiek voor strijden. Ook zijn we aan het groeien als emancipatiepartij, met oog voor minderheden en onrecht. Daar voel ik mij bij thuis, want ik kan niet tegen onrecht.

In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk?
Je identiteit speelt altijd een rol in je politieke werk. Omdat ik weet hoe het voelt om een outsider te zijn, ben ik sterk geneigd om juist op te komen voor hen die niet het hoogste woord voeren. Ik zie mensen niet als statistieken of doelgroepen. Die menselijkheid zal ik nooit uit het oog verliezen.

Welke onderwerpen spreken je het meest aan om in het parlement aan te werken?
Natuurlijk spreken de kernwaarden van de PvdD mij allemaal aan. Dierenwelzijn, natuur en klimaat houden me altijd bezig. Ik richt mijn leven erop in. Ik ben veganist, ik vlieg niet en heb geen auto. I practice what I preach. Maar ook emancipatie, onderwijs en cultuur zouden onderwerpen zijn waar ik hard voor zou willen werken. Op al die terreinen valt er op (LHBT+)emancipatie nog een terrein te winnen.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
Zo veel meer dan mensen denken. Ooit was Nederland echt de voorloper van de LHBT+ emancipatie en dat zijn we echt kwijt. Zo lang de woorden ‘Ik heb niets tegen homo’s/trans personen, maar…’ nog worden uitgesproken, is er dus nog werk aan de winkel!

Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?
Mensen noemen de Partij voor de Dieren soms ‘het geweten van de Tweede Kamer’. Wij zijn idealisten en aanjagers. Dat hebben we goed gedaan in de oppositie de afgelopen jaren. Toch ben ik benieuwd wat we voor elkaar zouden kunnen krijgen in een linkse coalitie. Als we goede bondgenoten kunnen vinden, zou dat mijn voorkeur hebben.

Wat hoop je de komende vier jaar te kunnen bereiken?
Ik heb wel ideeën voor het terugdringen van dierenmishandeling. Maar naast dierenwelzijn? Veel betere voorlichting voor jongeren. Seksuele diversiteit, seksualiteit, genderidentiteit wordt besproken bij biologie en als je geluk hebt een gastles van het COC. Dat geldt trouwens ook voor culturele diversiteit, dat zou gewoon verweven moeten zijn in het hele curriculum. Jong geleerd, is oud geaccepteerd!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Leonie Gerritsen | Partij voor de Dieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.