Sjors van der Panne: “Ik durf meer Sjors te tonen”

Met zijn boomlange gestalte kun je zanger Sjors van der Panne (42) niet over het hoofd zien. Inmiddels heeft hij een mooie muziekcarrière opgebouwd. Vaak treedt Sjors op voor een groot en razend enthousiast publiek. Door covid-19 bleef zijn agenda grotendeels leeg maar in 2021 gaat hij weer als vanouds los. In een exclusief interview met Gaykrant vertelt hij honderduit over zijn plannen het komende jaar en zijn nieuwe single “Dan maken we het land” die vandaag uitkomt.

Tekst: Paul Hofman
Foto’s: Bas Hermsen

Waar putte jij inspiratie uit voor dit nummer?

Afgelopen lente overleed Saïd Zankoua, 30 jaar, aan de gevolgen van epilepsie. Ooit veroorzaakt door mishandeling, vanwege zijn geaardheid. Ik werd zo kwaad en verdrietig van dit nieuws, dat ik de tekst binnen een uur had geschreven. Toen ik begon te schrijven kwam er tot mijn eigen verbazing geen boze maar een hoopvolle boodschap tevoorschijn.

Wat is de boodschap van de song?

Ik wil zo graag dat kwetsbaren en ‘minderheden’ zich veilig voelen. Anno 2020-2021 zie ik zoveel mensen die gekwetst zijn of zijn belaagd, bedreigd of mishandeld vanwege hun geaardheid, religie, of andere redenen. Zelfs bekende personen als Fred van Leer, of Nikki de Jager hebben dit onlangs nog met traumatische gevolgen moeten doorstaan.

En wat dacht je van het cyberpesten, chanteren van klasgenoten, de mensen die niet meer over straat durven door angst omdat ze ooit in elkaar geslagen zijn. Er zijn dus veel teveel alledaagse (onzichtbare) voorbeelden helaas. De boodschap is dus een steun in de rug aan ieder van hen, die het nodig heeft en tegelijkertijd een glimlach aan iedereen, die het met me eens is dat we elkaar moeten beschermen en een barmhartiger land kunnen maken. Vanaf nu.

Wat betekende de corona-crisis voor jou en hoe kijk jij terug op 2020?

De muziekbranche kreeg het afgelopen jaar net als veel andere sectoren grote klappen. De theaters werden meerdere keren gesloten en zijn nog steeds dicht. Online optredens heb ik wel even gedaan, maar ik vind het toch minder leuk dan verwacht. Ik ben veel alleen geweest, maar daar hou ik ook van. Ik ben denk ik veranderd door afgelopen jaar. Ik heb veel nagedacht en veel docu’s gekeken over van alles wat. Ik uit mijn gevoel en wat ik denk veel vaker dan voor de crisis. Ik durf meer Sjors te tonen.

Geweld is een belangrijk issue op de plaat, heb jij zelf met anti-lhbt+ geweld te maken gehad?

Ik vermijd geweld altijd. Als ik gevaar voel dan ben ik meteen weg. In mijn jeugd heb ik door een paar ingrijpende gebeurtenissen het gevoel van veiligheid verloren. Waardoor veiligheid bij mij een terugkerend thema is. Niet gehoord worden, niet begrepen worden, het zijn allemaal situaties die hier aan-in mijn geval- gelinkt zijn. Ik denk dat ik daardoor heel snel al mensen begrijp. Soms heb ik aan een blik al genoeg. Ik heb dus altijd de behoefte om mezelf te beschermen maar ook anderen.

Je bruist van de ideeën en plannen voor dit jaar. Kun je een tip van de sluier oplichten?

Ik sta paraat met mijn muzikanten om te toeren, maar het wordt elke keer weer verschoven vanwege de lockdown, haha. Ja, ik lach er maar even om. Maar het komt vast goed. 7 augustus mag ik weer in het Concertgebouw. En in de herfst tour ik met 3 fijne collega’s door het land met ‘De dag dat ik Robert Long ontmoette’. Maar momenteel dus de nieuwe single, waar ik zo trots op ben. En er komt nog meer nieuw werk komende maanden.

Klik hier om de clip bekijken!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.